Hát ez a mai munka szörnyű volt. Halálra unta magam. Volt az irodában egy Demjén és egy Jimmy CD. Kollégám meg akarta hallgatni. Hát nagynehezen beleegyeztünk kolléganőmmel. Főnök elment helyszínelni, azt mondta nem jön vissza. Lazulás volt. Persze, hogy visszajött -___- Addigra végigszenvedtük magunkat a Jimmy CD-n. Főnök meghallotta…jajj hát ő azt szereti. Hallgassuk meg mégegyszer…anyád -___- Szóval ismét végigszenvedtük kolléganővel. 16:50-kor szól, hogy mehetek haza…*hörr* 10 perccel előbb is mondhatta volna, akkor elérem a korábbi buszt. Na de elnézem, mert így találkoztam egy ismerőssel a városban, akinek pici ikrei vannak és babáztam és cumiztattam őket ^___^
Na…a sok nyavajgás után most jöjjön egy tartalmas leves. Vagy egytálétel? Nem is tudom minek lehetne nevezni. A lényeg, hogy finom. Szintén másolt bejegyzés, úgyhogy nézzétek el, ha kicsit furcsa lesz néhol a szöveg, de nem mostanában csináltam.
Shearerrel újabb japán csoda kotyvasztására adtuk a fejünket, ez pedig nevezetesen az ebi on udon, vagyis udonleves garnélával.
Előtte azért visszatérnék a sushihoz, mivel ezt is csináltunk (azon) a hétvégén … pontosabban délután 4-től este 9-ig a konyhában robotoltam 😛
Nem nagyon tudok mást hozzáfűzni az előző (sushis) bejegyzésemben leírtakhoz képest … esetleg pár újabb tippet. Nos …
Múltkor is raktunk bele avokádót, most viszont sikerült kifognom egy szép érettet, így sokkal jobb volt. Ennek már sötétbarna volt a héja … nem kell megijedni tőle, pont így a jó (de azért tapizzuk meg, nehogy túl puha legyen). Gondolkodtunk, hogy milyen más tölteléket tehetnénk még bele (nem nagyon jutott eszünkbe semmi^^”””””). Aztán nagynehezen bekerült még a kosárba egy zacsi koktélrák is, ami egész jól bevált. Most nem konzerv shitake gombát tettünk bele, hanem szárítottat. Ezt 2-3, de inkább 3-4 órára be kell áztatni vízbe és már kész is.
Sajnos olyan nagyon finom füstölt olajhalat amit múltkor használtunk, azt most nem kaptunk, helyette füstölt pisztrángot vettünk, de így is finom volt.
Miután kiterítettük a rizst egy tálcára (ld. sushis bejegyzés) érdemes felvágni, vagy legalábbis bevágni annyi darabra ahány norink van, így kb. ugyanannyi rizs fog kerülni mindegyik sushiba.
Rizsmosás … találtam rá egy praktikus módszert. Fogunk egy elég mély tálat … annyira legyen mély, hogy beleférjen egy nagyobb tésztaszűrő. Ebbe tegyük a rizst, és mossuk ugyanúgy, mint eddig. Ha vizet akarunk cserélni, akkor csak kiemeljük a tálból és a vízből a szűrőt, kiöntjük a vizet, visszatesszük és mehet is rá az újabb adag víz. Így elkerüljük, hogy véletlenül kiöntjük az egészet, és 1 szem se vész kárba 🙂
Hát … más nem jut eszembe^^””””””” Esetleg még annyi, hogy szerintem most azért már jobban sikerült, mint múltkor. Különbség szinte csak annyi volt, hogy már volt egy kis rutinom benne. Szóval ne féljen senki belevágni, nehezebbnek tűnik, mint amilyen valójában. Most 70 db sushit csináltunk (tudom … a képen csak 69 van, mert Shearer megevett már belőle 1-et mire lefényképeztem :P)
Na … térjünk vissza az eredeti témához. Szóval a leves.
Hozzávalók (4 adag lesz belőle):
1 tojás
10 dkg liszt
4 dl olaj (de nem kell ennyi:D)
10 dkg spenót
5 dkg borsó
8 főtt piros ostorgarnéla
1 szál póréhagyma
40 dkg udon
1 l dashi lé
1,5 dl szójaszósz
2 ek mirin
2 tk cukor
A hozzávalókon én változtattam egy picit, de azt majd mindig leírom, ha épp odaérek.
Csapjunk is bele a dashiba … na jó, ne abba, az még kelleni fog:P
Kicsit össze kell szednem magam, hogy értelmesen leírjam a folyamatot, mert a sushi készítés közben csináltam meg pár dolgot a leveshez.
Először érdemes előkészíteni mindent, így egyszerűbb dolgunk lesz. Én a rákkal kezdtem. Mégpedig azért mert nem főtt ostorgarnélát vettem, hanem nyers fej nélküli páncélos királyrákot. Először ezt tisztítottam meg a páncéljától: mivel nincs feje, könnyen benyúlunk a „hús” és a páncél közé és egyszerűen leszedjük róla. A farokrésznél kihúzzuk a husit, vagy simán letörjük, azt a kis részt úgyis levágjuk. Ezt az egészet a legjobban a főtt tojás pucolásához tudnám hasonlítani. Aztán egy laza mozdulattal belezzük ki. Na jó..egy kicsit részletesebben: a „hátán” egy éles késsel vékonyan végigvágunk, így ki tudjuk venni azt a kis vékony sötét csíkot, ami ha jól emlékszek akkor valami tápcsatorna szerűség. Én ezt nem mindegyikben találtam meg, de így is igyekeztem mindegyikből kiszedni valamit :P. Mivel ezek nyersek voltak, így pár perc alatt megfőztem őket. A szakácskönyvben a képen hüvelyes cukorborsó volt, ilyet ebben az időszakban(amikor írtam a receptet) nem nagyon lehet kapni, legalábbis a környékemen, így én sima zöldborsót használtam, annyi volt a különbség, hogy ezt nem 3 percig főztem, ahogy a recept írta, hanem legalább 20 percet. Közben megcsinálhatjuk a spenótot is. Szép kis leveleket válogattam és sima forrásban lévő vízben 3 percig főztem.
A póréhagymát (kb egy 10-15 cm-es darabot) vékony karikákra vágtam (ezeket szét is szedhetjük, úgyis szét fog esni a levesben). Azt hiszem az apróbb dolgokkal meg is vagyunk. Térjünk át a sült galuskákra. 1 tojást felverünk 1 dl vízzel, hozzákeverünk 10 dkg lisztet és a receptben ugyan nem írták, de én tettem bele egy pici sót is. Ebből tkp. egy nokedli tésztát csináltunk. Felmelegítjük az olajat és beleszaggatjuk a galuskákat. Hogy hogyan? Jó kérdés. Én először a nokedliszaggatóval kezdtem, de ezzel összeállt egy nagy pacává. A második próbálkozás, hogy a villáról csorgattam kis adagokat bele, de túl lassú volt. Aztán megtaláltam a legjobb megoldást. Nagyanyáink és elődeik jól bevált nokedliszaggatási módszeréhez nyúltam vissza, azaz öntsd egy vágódeszkára a masszát és egy késsel szaggasd bele a cuccot az olajba. Nagynehezen, de sikerült. 1 percig sütjük a galuskákat majd szalvétára szedjük. Itt megjegyezném, mint az előbb, hogy szerintem nem kell 4 dl olaj, szerintem én se használtam annyit, csak amenyi elég ezekhez a kis galuskák sütéséhez. A tésztát is megfőzzük. A recept 10 percet ír. Szerintem ezt a szárított tésztára értik. Nekem friss udon tésztám volt, ezt csak 2 percig kellett főzni. Innentől már csak kevergetni és forralni kell:) 1 l dashira van szükségünk, ha nincs kész dashink (mint nekem) akkor csinálhatjuk porból is (én ezt még az usagiya-ban vettem, de gondolom más hasonló boltban is be lehet szerezni, sőt igazit is) Szóval a dashit felforraljuk. Egy másik tálban összekeverjük a szójaszószt a mirint (édes rizsbor, csak főzésre használják) és a cukrot. Ezt is felforraljuk és a dashihoz öntjük, majd az egészet újraforraljuk. Megjegyezném, hogy én nem tettem bele 1,5 dl szójaszószt, csak kb 1-1,2-t, mert így is elég sós volt már. Ha összeöntöttük a cuccokat, akkor ne ijedjünk meg tőle, de nagyon büdi lesz^^”””””””””. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy levesestálba tesszük a tésztát, rá a sült galuskát, a rákot(mi még a sushikészítésből megmaradt koktélrákot is beletettük), a zöldségeket és rámerjük a forró levest.
Az íze elég fura, sokaknak nagyon nem jönne be, de aki evett már instant (felteszem a friss is hasonló) miso levest, annak az fog eszébe jutni róla (kissé büdi és érdekes ízű, de finom). Mi az első kóstoló adag után az összes hozzávalót beletettük a lébe, hogy kicsit összeérjenek az ízek …ez persze nem kötelező.
A recept most is a Sirály ! Kiadó Japán konyha – keleti ízek nyugatiaknak (Carmen Domingo) című könyvéből való. Elkészítési időt nem nagyon tudnék mondani, mert én sushi közben csináltam, de max 1,5 óra alatt megvan az egész, ha tényleg nem csinálsz közben mást, akkor még 1 óra sem kell hozzá (legalábbis elképzeléseim szerint). Aki vevő a furább ízekre és a különleges ételekre, annak bátran ajánlom ezt a viszonylag egyszerű receptet.
Jó étvágyat mindenkinek!
Ha nyers rákunk van, akkor megpucoljuk, mint egy főt tojást.
Hosszában vékonyan bevágjuk, hogy kibelezhessük.
A nyers rákokat megfőzzük.
Ha nem hüvelyes borsónk van, akkor a simát puhulásig (kb. 20-30 percig) főzzük.
A friss spenótot 3 percig főzzük.
A póréhagymát vékony karikákra vágjuk.
A friss tésztát 2 percig főzzük (a szárítottat 10-ig).
A tojást felverjük a vízzel.
Ehhez hozzákeverjük a lisztet.
A masszát egy deszkáról a forró olajba szaggatjuk.
Az összes levesbetét.
A cukros-mirines szójaszósz és a dashi.
A kész mű.
Így néz ki a konyha ha Araniel nekiáll főzni ^^””””””””
Vélemény, hozzászólás?