Rág volt már japán kaja, úgyhogy nézzünk valami finomságot. Most az egyik kedvencem jön. Vagyis az egyik kedvencem, a másik meg…na az egy érdekes szerzet 😛
Megint rámjött a főzhetnék, így 2 újabb recepttel gazdagítottam a gyűjteményem. Az előbbi baromi jó…az utóbbi…hát…elmegy. Az udon teriyaki – vagyis a teriyaki csirke udonnal – első ránézésre egy nagyon egyszerű étel. Hát tényleg nem egy nagy durranás, de annál finomabb. A dorayaki – vörösbabbal töltött tésztatallérok – már korántsem lett ilyen jó. Lehet, hogy én csesztem el valamit? Meglehet. De szerintem a recept se teljesen kóser. Vagy ha igen, akkor a japánok hibbantabbak, mint gondoltam. A hab a tortán, hogy dupla adagot készítettem belőle, mert a receptben leírt mennyiség elég kevésnek tűnt. Én azért azt javaslom mindenkinek, hogy maradjon az eredeti receptnél. Bár azért az arányokba én rendesen belenyúlnék ^^” Nézzük előbb az édes babos „csodát”.
A recept szerinti mennyiségek:
A töltelékhez:
15 dkg azuki vörös bab
15 dkg cukor (ízlés szerint 40 dkg kész anko is használható)
A tésztához:
13 dkg teljes kiőrlésű liszt
8 dkg cukor
4 dkg méz
2 tojás
1 teáskanál élesztőpor
4 evőkanál víz
olaj
A legpraktikusabb ha a babot már jó előre elkezdjük főzni, mert sok idő mire megpuhul. Időt nem tudok mondani, de elég sokáig főztem. Közben kóstolgatni kell, ha puha, akkor kész…ennyi. Közben meg elkezdhetjük a tésztát. A lisztet keverjük el az élesztőporral, tegyük egy nagy tálba. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a cukrot. A tojássárgáját pedig a mézzel keverjük össze. Majd a kettőt egymással. Aztán ezt a trutyi a liszttel is 😀 Kész is. Szerintem egyesével érdemes kisütni a tallérokat. Mindegyik után egy pici olajat tegyünk a serpenyőbe, majd úgy 2 evőkanálnyi masszát. Próbáljuk nagyjából kör alakot csinálni. Ha már kis lyukak vannak a tetején, megfordíthatjuk. Vigyázzunk, mert könnyen megég. Ha a bab megpuhult, keverjük hozzá a cukor felét, majd nagy lángon állandóan kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik. Ezután keverjük hozzá a maradék cukrot. Ha kész kenjük a tölteléket egy tésztatallérra, tegyünk rá egy másikat és kész. Nos … ahogy ez elkészült, korántsem úgy néz ki, mint a szakácskönyvben a képen. Ott gyönyörű aranysárga kis tallérok között van egy kis karamellszínű krém. Hát az enyém nem ilyen lett. De szerintem nem én rontottam el. Sőt … szerintem ez a recept így nem is jó ^^” Túúúúúúúl édes. Túl sok cukor van benne. Szóval aki ilyenre vetemedik, az kapásból csinálja az írt cukormennyiségek felével. Majd lehet, hogy én is kísérletezek vele, hátha sikerül rájönni a helyes arányokra. Kipróbálni érdemes volt, de nem nagyon nyerte el a tetszésemet.
A teriyaki csirke már annál inkább. Első ránézésre egyszerű…az elkészítése is egyszerű…és nagyon finom!!! Nézzük akkor a hozzávalókat:
4 szelet csirkemell (én nem szeletezgettem, 4 csirkemellfilét használtam)
1 evőkanál olaj
1 evőkanál szaké
4 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál mirin
2 evőkanál cukor
40 dkg udon
1 csomag újhagyma
A csirkét közepes lángon süssük aranybarnára, majd fordítsuk meg, és fedő alatt süssük még 5 percig. Itt a recept nem teljesen egyértelmű, hogy ebbe a serpenyőbe, vagy másikba kell a szószt megcsinálni, így én a csirkésbe csináltam, csak előtte leöntöttem róla a felesleges olajat. Szóval összekeverjük a szakét a mirint a szójaszószt és a cukrot. Ebből lesz a teriyaki szósz. Felforraljuk, beletesszük a csirkemelleket, majd egy jó 5 percig pároljuk benne. Közben egyszer meg is fordítjuk. Ha kész, kivesszük. Arra figyeljünk, hogy ne száradjon ki a hús. Ha úgy érezzük, hogy átsült, de még nem járt le az idő, nem baj, vegyük csak ki. Majd a felkarikázott hagymát beletesszük, és sűrűre beforraljuk. Igaz ezt nem írta a recept, csak annyit, hogy a hagymát a végén szórjuk rá, de így jobb volt. A tésztát közben főzzük puhára (kb 10 perc – vagy amíg megpuhul, de még ruganyos – sós olajos vízben … persze nem kötelező így csinálni), szűrjük le, és talán a legjobb, ha bele is forgatjuk a szószba, mert ha kihűl, a sok cukortól karamellizálódott cucc elkezd megszilárdulni. Mivel a szószt úgyis a tésztára kell majd tenni, így a legpraktikusabb. A csirkemellet szeleteljük fel, tegyük a szószos tésztára, majd szórjuk meg egy kis hagymával. Mindenkinek ajánlom, tényleg nagyon finom. Hát ezek voltak a mai gasztrotúra állomásai. Elég felemásra sikeredett, de azt hiszem így is elégedett vagyok vele. És rájöttem, hogy az udon a kedvenc japán tésztám 😀
Jó étvágyat mindenkinek!
Az ilyen étel hozzávalóit (mirin, szaké) hol szoktad beszerezni?
Régebben az Usagiya-ban. Mióta az bezárt, átpártoltam a vásárcsarnokban lévő Ázsia Bt-hez. Pár kivétellel szinte mindent onnan szoktam beszerezni, nagyon jó kis hely. Van még 1-2 hasonló Bp-en, de egyelőre még csak ezt ismerem. De be is vált 🙂
köszönöm
Nagyon szívesen.
Amúgy jó a blogod 🙂