Hát a lényegről még nem is írtam 😀 Akartam…tényleg…csak lusta voltam hozzá^^”””””” Meg először az összes receptet le akartam írni hozzá, de van amit már közzétettem, a többi meg nem nagy durranás. De aki kíváncsi valamire, az ne habozzon sikítani és leírom. Na jó, amire fejből emlékszek, azt bepötyögöm. Akkor nézzük is hogyan készült az Osaka-bento(képekkel illusztrálva), ami meghozta számomra azt a bizonyos csodálatos 2. helyezést ^_^
Más: láthatóvá tettem a szavazás eredményét.
Nem készült minden munkafázisról kép, a sushikészítést már úgyis elég alaposan kiveséztem. Jajj már olyan régen volt, hogy el is felejtettem mit csináltam 😀 Úgyhogy most puskáznom kell a képről 😛
Az egész doboz központi eleme az Osaka fej, a többi cucc csak ennek a kiegészítője, de persze ugyanolyan fontos része. Az első lépés az volt, hogy főztem egy jó nagy adag rizst. Ez lett aztán 2 részre osztva, a fele az Osakába és a sushiba ment, a másik fele pedig az onigirikbe, azt ugyanis nem kell ecetezni. Ha már megemlítettem, akkor nézzük az onigiriket, vagyis a rizsgombócokat. Két fajtát csináltam: a doboz tetején lévő mosolygósat, és alul a 2 sötét golyót. Ezeket sima meleg rizsből kell megformázni, csak a külseje kap egy sós “kérget”. Én ezt nagyon nagyon sós vízzel csináltam. Simán sós vizes kézzel formáztam meg. A háromszög alakúban apróra vágott füstölt lazac volt, erre jött a noridíszítés, a gombócok pedig maguro furikake fűszerkeverékkel voltak ízesítve. Ez egy halas, szezámmagos, noris és még mittoménmilyen összetevős kverék. Ennek a díszítése szintén noriból van meg főtt tojásból. Az Osaka fej apróra vágott teriyakis csirkével volt töltve, erről se mondok sokat, a receptje megtalálható a blogomon. Díszítés szintén nori, a száj meg egy kis párizsiból van 😀 A sushiról nincs nagyon mit mondani. Esetleg az uramakit említeném meg. Ez ugyanolyan, mint a maki tekercs, csak kifordítva. Kívül van a rizs, és belül a nori. Ezt úgy a legkönnyebb megcsinálni, hogy letesszük a norit, de nem kell hozzá egy egész lap, elég egy fél is. Erre rátesszük a rizst, teljesen és egyenletesen beborítjuk vele, majd megfordítjuk. Innentől már úgy megy, mint a sima maki tekercs. Annyi még, hogy a bambusztekerőt vonjuk be folpack-kal, mert így nem ragad majd rá a rizs. És ugye senki nem felejtette el, hogy ehhez a ragadós rizshez csak vizes kézzel nyúlunk? 😉 Aki igen, az írjon be magának egy fekete pontot. 😛
Nos…ezzel is megvagyunk, jöjjön a tamagoyaki, vagyis a tojástekercs, vagy omlett. Ezt kicsit szabadon kezeltem, meg nem is emlékszek már a pontos arányokra, de megpróbálom leírni. Szóval felvertem azt hiszem 3 tojást, ehhez hozzákevertem 1 dl dashit, pár evőkanál szójaszószt, egy kevés szakét, egy löttyintésnyi mirint, egy kisebb kanál cukrot, egy kávéskanálnyi keményítőt és egy pici sót. Asszem ennyi volt, de nem tenném rá az életem^^” Ezt jól összekevertem, és hogy ne legyen csomós, átszűrtem. Nekem nincs ehhez szükséges négyszögletes serpenyőm, így palacsintasütőt használtam. Egy kevés olaj a serpenyőbe, egy kevés massza, amit vékonyan szétterítünk, ha megsült, akkor feltekerjük, jöhet alá a kövi adag massza és így tovább. Ezt addig ismételgetjük, amíg elfogy a tojás. Hát ez elég puritán lett, de akit érdekel, annak leírom majd részletesebben.
Már csak a saláták vannak hátra. Kezdjük a garival, vagyis a pácolt gyömbérrel, mert erről nem sokat tudok mondani…nem emlékszek az arányokra 😛 A lényeg annyi, hogy a megpucolt és hajszálvékonyra felszeletelt gyömbért forrásban lévő vízbe tesszük 1-2 percig, majd leszűrjük. Készítünk egy esetes-cukros-sós-vizes pácot(nem emlékszek miből mennyit^^) ebbe beletesszük a gyömbért, jól záródó üvegbe tesszük, megvárjuk amíg kihül és már ehetjük is. Én szeretem^^ Csak az enyém elég csípős lett. A másik sali a japán avokádósaláta volt. Ehhez felkockázunk egy avokádót, becitromozzuk, hogy ne barnuljon meg, hozzádobunk pár tisztított, főtt királygarnéla farkat, vagy bármilyen más rákot. Felkarikázunk egy kis póré- vagy újhagymát, ezt is hozzátesszük, majd egy kevés szójaszósszal, olajjal, borssal nyakonöntjük, óvatosan öszekeverjük és már kész is. Jól lehűtve fogyasztjuk 🙂
Más már nem is maradt, csak a díszítés. Ehhez répavirágokat csináltam, amiket késsel faragtam ki. Az ubiból többfajta minta volt, van amit simán bevagdostam, azzal a 2 széppel pedig origamiztam kicsit 😀 Az egész cucc salátaágyon fekszik. A dobozt készen vettem, vagyis kaptam, csak egy Osaka feliratot csináltam rá. Mondjuk jól le is pontozták, de mindegy 😀
Hát ez lett volna az Osaka-bento, remélem mindenkinek tetszett, aki látta 🙂
Jah! És köszönöm mindenkinek, aki szavazott rám ^_^
Akkor nézzünk pár képet:
Fú de állat! :O
Öhm…ezt tőled dícséretnek veszem 😛
Nagyon jól nézett ki!
Irigylésre méltó. Egyszer én is kipróbálom.
Nagyon tetszett, gyorsan mentem is kajcsizni utána, mert nagyon megéheztem.
Juci: köszi 🙂 Érdemes egyszer nekiállni, persze először valami egyszerűbbel kéne kezdeni 🙂 Mondom ezt én, akinek szintén ez volt az első bentója 🙂
Mazur51: szintén köszi 🙂 Remélem szavaztál is rám 😀
Igen
Igen, dícséret volt. 😛
Mondjuk azért Osaka nem egy túl bonyolult alakzat. Legközelebb valami szép mechát főzzél! 😀
Hogy neked muszáj mindig belekötnöd valamibe 😛
Pont azért lett Osaka, mert egyszerű, de mégis mutatós és felismerhető. Azért megcsinálni már korántsem annyira könnyű. Én is már 2x-ra csináltam, azért ment gyorsan. Az eredeti terv amúgy más volt, csak kicsit béna lett, így könyítettem a dolgon. De legközelebb lehet, hogy nem is figurát csinálok, kell a változatosság. Majd még meglátom 🙂 Bár Shearer azt mondta, hogy nem enged többet nevezni T____T
Hali! ^^
Nagyon szép lett a bentod. 🙂
Azt szeretném megkérdezni, hogy mit nyertél még a sushikon kívül (aka: mi volt a csomagban?)? *kíváncsi*
Én is rendszeresen gyártok bentokat, kétszer indultam is a versenyen, de sajna még egyszer sem sikerült nyernem. Na de majd legközelebb. 😀
Gratulálok Neked! ^^
Ja, még egy kérdés: ezt mind reggel csináltad? oO
Mert én egyszer előző este nekiálltam noriból megcsinálni valaminek a fejét és reggelre nekem bepöndörödött.
Nem kötök én bele semmibe. Csak a szakmai fejlődésedet szeretném elősegíteni a bíztatással. 😀 Azt ugye nem gondoltad, hogy mindig elég lesz egy Osaka egy második helyhez? 😛
Kabbe, jó? 😛
harryopunch: Köszönöm szépen. Ehh…imádom ha dícsérnek 😀 😀 😀
A zacsiban volt még egy oklevél és Borsmenta 1. kötet(amit már eladtam :P)
Reggel csak az avokádósalit csináltam, meg a doboz összeállítását, a többit délután meg este. Meg is őrültem volna 😀 Sőt..le se kellett volna feküdnöm, annyit szarakodtam ezzel is 😛
Melyik volt a te bentód?
A tésztás. 🙂 Teriyaki csirkével és sült tofuval. Nem volt benne túlképp semmi különleges, csak egy átlag japán bento volt. 😀 A doboza rózsaszín volt és Alice-os. De jövőre úgy gondoltam, hogy már valami különlegességgel készülök.
Jajj, tudom melyik. Bento-blogon is fent volt. Aranyos a dobozod ^__^
A nori-pöndörödésről: Igen, ezzel vigyázni kell. Én is csak olyanokra raktam fel, amire nem baj, ha rátapadt, vagy benedvesedik, amúgy használhatatlan lesz. Más esetben csak az uccsó pillanatban kell odatenni, vagy megcsinálni. Kíváncsian várom a következő nevezésed 🙂
Na, kommentelek már én is… Fölfedeztem ám a blogodat, csak eddig lusta voltam kommentelni XD Tök jó amúgy, hogy írsz ^^
Szóval gratula a helyzésedhez, szerintem állati lett ez a bento! Bár remélem nevezel még, és az első helynél alább nem adod 😛
Köszi^__^
Nevezek majd még 🙂 Ha ki tudok találni valami jó kaját 😀 Kár, hogy nem voltál a mostani conon^^
Beraktalak a linkek közé 🙂
Legközelebb csinálsz SSJ Goku-s bentót? 🙂
Természetesen Goku adagot. Shear előveszi a disznóvágós üstöt, és hadd szóljon! 😀
Szerintem nem sokkal nehezebb, mint Osaka-san. 😛
Szigorúan csak 1 személyes adagot lehet csinálni. Ha több, azért pontot vonnak le :S Nekem ezzel csak az a gondom, hogy egy 1 személyes adagban nem tudom kiélni a kreativitásom.
És nem érdekel mi a nehezebb, nem az alapján választok, hanem, hogy jó legyen. Ezzel is egy fél napot szenvedtem 😛
Amúgy uncsi lenne, ha megint figurát csinálnék.