Rég írtam már, úgyhogy ideje bepótolni ezt a hiányosságot. Amúgyis unatkozok és álmos vagyok^^””””
Ez is egy saját recept, a mexikói és az indiai konyha kereszteződéséből jött létre. Kicsit különc, kicsit fura, de pont ezért finom 😀
Hát akkor nézzük csak, hogy készül a tortilla Araniel módra 🙂
Nem is tudom írjak-e mennyiségeket. Igazság szerint sokmindent csak úgy ízlés szerint meg szemmértékre adagolok. Ahol tudok pontos adatot, ott úgyis szólok. Az adag amúgy olyan 1-1,5 személyre való az én mértékemmel mérve, szóval ez másnak lehet, hogy 2^^”
Elősször nézzük a tortillát. Nem, ezt nem én csinálom, hanem készen veszem. Gondolom nagyjából mindenki tudja mi ez. Kerek puha tésztalapok, amikbe mexikói poncsós-kalapos barátaink mindenféle finomságot töltenek, vagy csak simán kenyérként eszik. Esetleg háromszög alakúra felszeletelve és olajban ropogósra kisütve(akkor már nachos ha jól tudom). Szóval… Én régebben mindig a Tescoban vettem. A nemzetközi polcon található amúgy. 8 db közepes méretű lepény volt benne. Aztán miután felfedeztem az Ázsia Bt-t, azóta már csak ott veszek. Az ottaniban 10 db van, nagyobbak, és még olcsóbb is 🙂 Ennyit a kenyérről.
Szükségünk lesz még 1 paradicsomra. Kb egy diónyi friss gyömbérre. Hát…olyan 1-2 csirkemellre. Ha 2, akkor kisebbre. Aztán…egy kevés olaj, úgy 1 dl(nálam néha 2 :D) főzőtejszín, egy kis reszelt sajt, a fűszerezésnek pedig só, bors, garam masala, és currypor. Jah! A garam masala egy indiai fűszerkeverék, rengeteg ételben használják, nagyon különleges aromája van, nagyon fini az illata, a kajákban meg különösen fincsi. Szóval én azt javaslom mindenkinek, hogy ne habozzon beszerezni belőle egy kisebb mennyiséget 🙂 Hmmm…azt hiszem mindent felsoroltam. De jó…nem leszek lusta, kiszedem külön is, hogy átláthatóbb legyen.
tortilla(3 nagyobb, vagy 4 közepes)
1-2 csirkemell
diónyi friss gyömbér
garam masala
curry por
só, bors
főzőtejszín
1 paradicsom
reszelt sajt
olaj
Én wokban szoktam csinálni, mert ott a legegyszerűbb gyorsan kevergetni a cuccot, úgy hogy ne menjen mellé. Bár nekem még ez is sikerülni szokott^^”
Tehát…olaj a wokba, sós, borsos csirke bele, majd süssük meg. Ha már majdnem teljesen átsült, mehet rá az apróra vágott gyömbér, süssük még egy kicsit, majd jöhet a curry és a garam masala. Ezeket ne sajnáljuk. Ha már jól elkevertük és egy picit megkapta már a hő a fűszereket, jöhet a kockákra vágott paradicsom. A leve pont elég ahhoz, hogy kicsit feloldja az esetlegesen letapadt fűszereket. Kicsit sütögessük, majd talicskázzuk bele a tejszínt is. Szép sárga színe lesz. A hús mennyiségétől függ, hogy mennyit teszek bele. Ne legyen az egész túl folyós, mert akkor eláztatja a tortillát. De azért ne fukarkodjuk vele. Már csak egy 5-10 percet kell forralni, amíg a tejszín besűrűsödik és már nem lesz tocsogós. De azért legyen szaftja. Kóstolgassuk közben, ilyenkor még könnyű utánafűszerezni. Ha ez kész, akkor már csak be kell csomagolni a cuccost. A tortillát sütöben vagy mikróban érdemes egy kicsit előmelegíteni, mert alapállapotában elég könnyen törik, meg nehéz is összehajtani. Én ezt mikróban szoktam, kb 15-20 mp-re teszem be. Már csak az összehajtás van hátra. Ezt mindenki úgy csinálja, ahogy akarja, de a legegyszerűbb, ha 3 oldalról behajtjuk a lepényt, így nem fog kifolyni a cucc. Jajj hogyan is írjam ezt le, hogy megértsétek…:D
Nos…letesszük a tortillát. Kb. a közepáre kanalazunk 1-2 előkanálnyi tölteléket, és elsimítjuk a tortillán. Mégpedig úgy, hogy kb. egy téglalap szerű alakzatot kapjunk, és a tortilla közepétől felfelé simítsuk el. Ha ez megvan, akkor szórjunk rá egy kis reszelt sajtot. Tök mindegy milyet, én trapistát szoktam. Most a tortilla alsó részét felhajtjuk a töltelékig, majd a 2 szélével betakarjuk, így egy kis zsebet csináltunk, amiből nem potyog ki a husi. A képet nézve talán egyszerűbb lesz 🙂
Hát ennyi voltam mára, jó étvágyat hozzá mindenkinek!
Puszi
Finiii:D:D imádom a tortillát minden verzióban:D ez is jól hangzik, bár én csípős-mániás révén inkább valami kis salsaszószt tennék bele, de mivel nem csinálok, ezért…:P
Biztos úgy is jó, bár én annyira nem bírom a csípős kajákat, úgyhogy csak óvatosan bánok az ilyenekkel.
Én is salsa fan vagyok, ami egyébként nem feltétlen jelent csípőset 😉 Ajánlom egyébként a házi tésztát, az otthoni ízek csodája és igen egyszerű tészta 🙂 Hosszas kutatás alapján az egyik legjobb puha tésztás búzalisztes tortilla recept:
2 bögre (245 ml) liszt – néha hozzákverek némi réteslisztet, ilyenkor rugalmasabb és a félnyers részek finomabbak (perverzióm hogy szeretem a nyerses rétestészta ízét)
1-1 1/2 kiskanál sütőpor
3/4 bögre kézmeleg/langyos tej
2 kiskanál olaj
1 kiskanál só
A sütőport a lisztbe keverem, mellette egy nagyobb tálban a többi hozzávalót egymáshoz adom. A lisztet folyamatosan hozzászórom közben egyfolytában keverem. Pár perc alatt összegyúrom, míg a tészta ruganyos nem lesz, általában szokott maradni egy kis liszt. Letakarom, 15-20 percig állni hagyom. A tésztát hat felé osztom és minél kevesebb gyúrással szép felületű golyókat formázok belőle, újból 15 percre letakarom. A golyókból előbb patákat formázok kézzel nyomkodva, majd kinyújtom őket palacsinta nagyságúra, kb 1 mm vastagra. Egy mexikói nagyitól láttam hogy a szép kerek tészta titka, a nyolcad fordulatonkénti nyújtás 🙂
Öntöttvas vagy tapadásmentes serpenyőt minél inkább felforrósítok és bármiféle zsiradék nélkül először gyakrabban megforgatva (akkor keletkeznek a kis buborékok) kisütöm. A kész tortillákat egymásra téve letakarom, kifejezetten jót tesz nekik, ha bepárásítják magukat kicsit, ekkor nem fognak eltörni és nem kell mikróban melegíteni sem 🙂 Magában is imádom, remélem hozzáadtam a tortillázás élményéhez 🙂
Hű…köszönöm, ezt majd lehet, hogy kipróbálom 🙂