Nem nagyon szoktam ilyen ételeket készíteni, elég macerás és időigényes, hogy gyúrogatom a tésztát, kelesztgetem, nyújtogatom…de ezt megéri. Nekem úgy rémlik, hogy dupla adagot szoktam belőle csinálni, de nem tenném rá az életemet ^^””
Hát akkor nézzük is…
Hozzávalók: ez már a dupla adag
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
2-3 dl tej
2 dl joghurt
1 előkanál cukor
2 púpozott evőkanál vaj
30 dkg főtt, füstölt császárszalonna
25-30 dkg füstölt sajt(a füstölt mozzarellával nagyon fini)
2 tojás
só
Először is készítsük el a kovászt, vagy mi a franc a neve. Az élesztőt feloldjuk egy kevés langyos, cukros tejben, majd hagyjuk megkelni. Ha épp télen csinálok ilyet, akkor a tálat fel szoktam tenni a radiátorra, az kicsit gyorsítja a folyamatot. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, belezuttyintjuk a megkelt élesztőt, a joghurtot, megsózzuk, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk. Ha túl ragadós, tegyünk hozzá még egy kis lisztet, ha túl száraz, akkor tejet. Kicsit lisztezzük be a tetejét, és takarjuk le egy konyharuhával. Na most jön az uncsi rész. Kelesztünk. Ezt a legjobb egy langyos helyen csinálni. Erre a legjobb megoldás az, ha a sütöt egy kicsit előmelegítjük. Max 1 percet, aztán lekapcsoljuk. És ebben a langyos sütőben kelesztjük a tésztát. Hogy meddig? Ehm…szóval nem tudom 😀 Én kb. addig szoktam, amíg a tészta nagyjából a kétszeresére dagad. Jól lisztezzük be a gyúródeszkát. A tésztát érdemes több kisebb darabra szétszedni és úgy kinyújtani. Viszonylag vékonyra szoktam kinyújtani, majx. fél centisre. Kb. megpróbálunk 10×10-es darabokat vágni a tésztából, ami nekem sosem jön össze. De nem baj, nekem a 8×6-osból is fini kifli szokott lenni 😛 Mi is van még? Ja, a töltelék! A sajtot lereszeljük, a a császárszalonnát pedig apró kockákra vágjuk. Jól összekeverjük. A tészta közepére teszünk egy adag tölteléket, majd feltekerjük, mint egy kiflit. hát ezek nekem botrányosan szoktak sikerülni, úgyhogy mindenki úg tekeri fel, ahogy csak akarja 😀 Ha megvan az összes kifli, akkor sütöpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tetejüket megkenjül tojással. Egy kicsit ismét félretesszük őket és újból kelesztjük. Előmelegítjük a sütőt, úgy 200 fokra és kb. 20-25 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Persze nem fontos eddig sütni, ha előbb lesz szép színe, akkor kész 🙂
Még langyosan(vagy mint én, melegen :D) tömjük magunkba, mert másnap már nem annyira fincsi, csak melegítve.
Jó étvágyat mindenkinek!
Húh már a látványtól is jól laktam, pont ma ettem sült banánt is.
A gyakhelyemen épp krumplipürét és kacsamájat eszek sült almával így ebédidő tájékán, de már ezért a kifliért csorog a nyálam 🙂
10×10, 8×6… szóval a méret is sem lényeg??
Hát…én úgy vagyok vele, hogy ahogy épp kijön a tésztából, nem szoktam ilyen apróságokkal szarakodni, ígyis-úgyis fini lesz 😀 Amikor a kinyújtott tésztát feldarabolom, utána úgyis össze-vissza fog változni a mérete, mert állandóan öszeugrik egy kicsit. Főleg múltkor. Akkor sokat szenvedtem a nyújtással…túl rugalmas volt és jól leizzasztott, mire normálisan kinyújtottam 😛 Szóval ha kisebb kifliket szeretnél, vagy nagyobbat, tök mindegy, vágd olyanra, amilyenre csak szeretnéd, pár darab után úgyis kitapasztalod 🙂 Nálam szerintem még háromszögek meg ilyen ovális darabok is maradnak benne a végére 😛 Sőt…múltkor Shearer csinált 2 golyót is a maradékból 😀
Banyek, ez rohadt jól néz ki *__* Most iszonyat éhes lettem, és itt kapargatom a monitort…