Ismét con, újabb főzőverseny, és én megint jelentkeztem. Ahogy múltkor is, most se fogok leírni minden receptet, akit érdekel valamelyik, az szól, és akkor bepötyögöm részletesen.
Nézzük akkor mit alkotottam.
Szóval akkor…ennél a bento-nál a jelszó a gőzölés volt, az ételek nagyrésze így készült. Ehhez szükségünk lesz egy bambuszgőzölőre, amit pl. az Ázsia Bt-ben meg is vehetünk. Ha nincs ilyen, akkor az edénybe, amiben a víz van, tegyünk egy tűzálló tálat, majd arra tegyünk egy másik tányért, amin az étel van, de egyszerűbb a gőzölő.
A menü:
Tofuszendvics
Gőzölt shitake gomba
Gőzölt garnéla
Káposztás csirketekercs
Főtt rizs
Teriyaki csirkés rizs
Maki és uramaki sushi
Töltött uborka sambaimártással
Répás-jégcsapretkes saláta
Uborkás-wakamés saláta
Menjünk akkor ilyen sorrendben. Tofuszendvics. Itt a tofut szeletekre vágtam és nyers rákból tojássárgából, ízesítőkből krémet kevertem a már említett fasza kis aprítómmal, majd ezeket rétegeztem szépen egymásra. Amikor először csináltam, akkor a recept szerint becsomiztam folpackba, de így megmaradt a tofu nyers íze, és nem állt össze olyan keményre, hogy szépen tudjam szeletelni, ezért a vesenyadagot úgy csináltam, hogy a felvágott tofut a párolólében pár percig főztem és nem csomagoltam be. A párolólé egy dashi alapú szójás cukros cucc volt. Jöhet a bambuszgőzölő, amiben kb 15 percet izzadt és kész. Ja! Azt eljelejtettem, hogy a gőzölő nem érhet bele a vízbe, így a wok, vagy edény aljára kell valami tartó, nekemaz egyik nagybátyám csinált egy fa tartót, és arra tettem a gőzölőt. Ha körülnéztek a neten, akkor látjátok is majd, hogy milyen is ez. A párolólében ezután borsót és spenótot fonnyasztottam köretként. A gőzölt shitake gomba és a garnéla kb. ugyanúgy készült. A recept szerint surimikrém kellett volna, én ilyet sehol nem kaptam, még neten se láttam, így surimis szendvicskrémet és tonhalpasztát vettem. Ezt egy kis tojásfehérjével kellett elkeverni, majd a gombát ezzel megtölteni. A rák már problémásabb volt, mivel ez egy viszonylag híg trutyi volt, és állandóan kifolyt a rákból, de azért nagynehezen sikerült megoldani. Amúgy a nyers rákot kicsit megfőztem, majd a hátát bevágtam és oda került a töltelék. Ja nem is! A versenyre már általam előkészített rákot főztem. Díszítésnek kapott pár borsószemet is. A rákról jut eszembe. Méregdrágán vettem nyers páncélos királyrákot, és azzal készítettem mindent, nem garnélával. Szóval ezt pucolni, belezni kellett. Amint ez megvan, mehetnek a gőzölőkosárba, 15-20 percre. A tojásfehérje tök jól összefogja a krémet miután meggőzöltük. Csirketekercs. A káposztaleveleket vízben főztem kicsit, hogy puha legyen, a vastag torzsás eres részt kivágtam. A csirkemellet az aprítóval totálisan lepépesítettem, ízesítettem, majd a káposztalevelekbe töltöttem. Bébirépát tettem a közepébe. Becsomiztam, mint a töltött káposztát, majd mehetett ez is a kosárba. Kb. 15-20 percet gőzöltem. Főtt rizst és sushit nem írom le, már írtam róla eleget. Annyit esetleg, hogy vettem rendes sushi rizst, ebből csináltam mindent, és ezt most áztattam is kicsit. Sikerült egy kicsit túlfőzni, de már nem volt erőm újat csinálni. A teriyakis rizst úgy készítettem, hogy a rizs főzővizébe egy kis szójaszószt és szakét kevertem, majd miután megfőtt, karikákra vágott újhagymát és a szokásos módon elkészített apróra vágott teriyaki szószos csirkét kevertem bele. Ez nagyon fini lett szerintem. A töltött ubi pácolt vörös gyömbérrel, főtt rákhusival és forrázott petrezselyemmel volt töltve. Ehhez egy dashis, cukros, szójás, talán még szakés szószt kellett forralni, kihűteni, majd bekenni őket. Ez is nagyon fini lett. Már csak a saláták vannak. A répát és a jégcsapretket lereszeltem, besóztam, hűtőbe raktam, hogy levet eresszenek, majd kinyomkodtam és cukros rizsecetbe tettem. Az ubit kisebb szeletekre vágtam, sós vízbe tettem, lecsepegtettem, majd a vízbe áztatott wakame algához tettem, amit szintén kisebb darabokra vágtam. Ez amúgy tök buli. Azokból a kis szárított algadarabokból az áztatás után egész nagy lepedők lettek 😀 Ezt cukros mirines rizsecetbe tettem.
Ennyi volt a menü. Ha kérdésetek van, akkor írjatok.
Ja…hogy a versnyről is írjak valamit? Hát nem nagyon tudok 😀 Délelőtt 10-11 között kezdtem a főzést és kb 9-ig csináltam, 2 kisebb megszakítással. Így kicsit csalódott voltam, hogy nem sikerült helyezést elérnem, de sebaj majd legközelebb. Kevesebben jelentkeztek, mint tavasszal és szerintem a mezőny se volt olyan erős, mint akkor. Legalábbis kinézetre. Nem akarok senkit megbántani, de olyan nagyon kiemelkedő bento most nem volt(az enyémet is beleértve). Talán a legyezős, vagy milyen tetszett a legjobban. Most én sem akartam olyan húdecsilivili dobozt készíteni, meg figurázni, mert egyrészt uncsi lett volna, másrészt meg a tavaszi 1. helyezett bentoja után úgy gondoltam, hogy ezek szerint a kinézet nem sokat ér, így szinte tök mindegy, hogy milyet csinálok. Aztán lehet, hogy mégis? Sosem tudom meg 😛
Na…ennyi volt a szöveg, most pedig jöjjön pár kép, hogy hogyan is készült Araniel kímélő bento-ja 🙂
Ezt kitettem a falra és amikor valami elkészült azt kihúztam^^
Próbaverziós tofuszendvics
A rákkrém, az összeállítás és a végeredmény.
Töltött shitake és rák
Próbaverziós csirketekercs
A tekercsek gőzölés előtt és után.
Főtt rizs, mártás az ubihoz és teriyaki csirkés rizs.
Töltött ubi készítés és a próbaverziós adag.
A wakame áztatás után és a kész sali.
Rákpucolás
A fasza kis bambuszgőzölőm a tartójával.
Reggel következett a doboz összeállítása.
Elkészült a nagy mű igen.
Szerintem csodásan nézett ki a bentod 🙂
A rákpucolásnak én valószínűleg nem estem volna neki.
Lázba hozott a bambuszgőzölő, mindenképp szerzek egyet. A tofuszendvics bizaron hangzik és néz ki, de a csirketekercset én is ki fogom próbálni.
Megjegyzem készítettem én is sushi-t, bár a blogra még nem került ki.
Áhh…nem gáz ám…olyan mintha főtt tojást pucolnál. Könnyű 🙂 A “belezés” is fél perc 🙂
Nekem tetszik ez a bambuszgőzölő, tök jó dolgokat lehet vele csinálni…bár talán vehettem volna nagyobbat is, de ezzel is boldogultam 🙂
A tofuszendviccsel mindenki így van. Shearernek pl nem ízlett, de Freely lányomnak nagyon bejött, pedig eddig nem sok ilyesmit evett.
Majd írj a sushiról, kíváncsi vagyok rá 🙂
Jah…és köszi ^_^
Zsűrizni akarok! Zsűrizni akarok!! xP
Minden olyan jól néz ki, minimális főzés-tudományommal csak ámulok.
/end nyáladzás
Hehe…én fogok az őszi conon 😀
Köszi szépen, ez igazán jólesik^^”
Én most örülök csak igazán, hogy benne vagyok az őszi con csapatában. XD
Símán megéri!!!
Höhö…ingyen kaja, mi?:D
Ezt is nekem köszönheted 😛
A tofuszendvics isteni!! *____* Meg amúgy minden más is :3
Kiváncsi lennék mi alapján ítélt a zsűri, mert bár közelről sem vagyok szakértő (khm…), de szerintem ez a “menü” csodásan hangzik és néz ki. Csak így tovább! Én hűséges rajongód maradok 😉
Köszi szépen ^____^
Az egyik zsűritag úgy fogalmazott, hogy kihívó és merész volt és épp ez lett a veszte.
Na majd legközelebb olyat domborítok nekik, hogy csak na 😀
Fúúúú…összefutott a nyál a számban…nagyon ügyes vagy!!!!
Köszi ^____^