Na…kezdjük a hétfő reggelt egy kis friss mártogatóssal 🙂
És nem akarok olyan kommenteket olvasni, hogy úgy néz ki mint egy kupac libafos -___- Vagyis írhattok, de nem fogom engedélyezni 😛
Akkor nézzük is miről van szó. A recept a No salty oldalról van, a címet megtaláljátok a linkek között. Érdemes körülnézni, mert rengeteg fantasztikus recept van arrafelé 🙂
Volt amit egy icipicit másképp csináltam, így ez már az én verzióm lesz, nem az eredeti recept.
Hozzávalók:
2 érett avokádó
1 kisebb fej lilahagyma
1 zöld chili
1 kisebb csokor petrezselyem(eredetileg koriander, de azt nem kaptam)
1 fél lime leve
1-2 paradicsom
1-2 gerezd fokhagyma
oregánó
só
bors
Az egésznek az alapja, hogy az avokádó jó érett legyen. Szerencsém volt és kaptam olyat. Már szép sötét volt a héja, így tutkó volt a siker 😀 Az avokádót a legkönnyebb úgy megpucolni, ha hosszában szépen körbevágjuk, egészen a magig, majd csavarunk rajta egyet, mintha egy az üdítőt nyitnánk is, így könnyen kettéválik. Óvatosan, de határozottan vágjuk bele a kést a nagy magba, egy picit csavarjunk ezen is, és már ki is jött. Az avokádóhusit kanalazzuk ki egy tálba. Vágjuk apróra a petrezselymet/koriandert, a chilit, a hagymát és a sóval borssal, lime lével együtt pépesítsük össze. Én itt megint a fasza kis apítómat használtam és krémesre kevertem vele. A paradicsomot én kimagoztam, hogy ne legyen annyira folyós a cucc és a husiját apró kockákra vágtam. Ezt már csak hozzákevertem, nem pürésítettem le. Jól keverjük össze és a végén ízesítsük még, ha úgy gondoljuk. Tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Le is takarhatjuk jó szorosan az edényt, közvetlenül a szószra tegyük a folpackot, így megelőzhetjük, hogy hamar megbarnuljon, ahogy ez az avokádónál lenni szokott:) Tortillachipsel fogyasszuk.
Stílusosan az avokádó héjában tálaltam 🙂
Amint lesz időm kipróbálom 😀
Jó a kép, teljesen úgy néz ki mint az avokádókrém 🙂
A lime-tól nem lesz túl savanykás?
Nem, egyáltalán nem, de annyit teszel bele, amennyit jónak látsz 🙂
Nem volt rossz, de túl sok íze nem volt. Talán egy kis extra chili feldobta volna.
Sziasztok
A túl érett avokádó nem az igazi, azért mert amikkor túl érett vagyis a héja már sötét szine van, inkább viz ize van neki, amúgy az avokádónak nincs markáns ize. A fiam imádja a guacamolét, én nem vagyok oda értem, de maga az avokádó salátában imádom, amikor Kubában éltem volt 3-4 avokádó fa az udvaron, különböző fajtaból, voltak rövid és gömbölyű, és volt amelyik hosszú volt, nekem mindegy volt melyikból csináltam a salátát, só, ecet és olaj és adtam neki, fehér rizzsel, nagyon finom.
Köszi az észrevételeket, és az ötleteket:) Az itthon kapható avokádókkal nekem az a gondom, hogy csak az érett jön be. Ami még zöld és kemény, annak még a túlérettnél is kevesebb íze van. Ezért nehéz itthon az ilyen déli gyümölcsökkel. Pl mangót se tudtam még olyat venni, ami igazén ízlett volna. Persze ki kell fogni, de nekem eddig még nem sikerült. Szeretném egyszer kipróbálni az ilyen gyümölcsöket a hazájukban. Szerintem meglepődnék, hogy soknak mennyivel másabb íze van.