Vagyis tabulé. Ez egy közel-keleti saláta szerűség, ha jól tudom főleg a libanoni konyhában ismert. A recept szintén a no salty-ról van, kicsit Aranielesítve 😀
A munkahelyemen…vagy is az egész lépcsőházban meg a környéken felújítás van. Szigetelik az épületeket meg ablakot cserélnek. Egyik nap munkám végeztével indolok hazafelé. Kilépek az irodából és itt-ott 1-2 vércsepp a földön. Majd még 1-2 majd 3-4…egyre több. Már azon gondolkodtam, hogy a lépcső alján egy elvágott torkú hullát találok majd. De szerencsére nem így történt, mert közben eszembe jutott, hogy: jah…valamelyik munkás biztos elvágta a kezét az üveggel. De így hirtelen első ránézésre azért kicsit rémítő volt^^”
Ma reggel battyogok szépen a buszmegálló felé. Addig nem is volt gond, de amikor odaértem éreztem a füstöt. Nem tudom kinek volt az a fantasztikus ötlete, hogy reggel 7-kor befüstölje a fél falut…ráadásul azt a felét, ahol én is vagyok -___- Ilyenkor ugye elég, ha az ember átmegy rajta, máris beszívja mindene. Na én vagy 10 percig aszalódtam benne. Elmenni nem tudok, mert 100 méterrel odébb is füst van, ha messzebb megyek, akkor meg elmegy a busz. Mondanom se kell, olyan szagom volt, mint egy putris cigány gyereknek -___- Most már nagyjából kiszellőztem. Még jó, hogy nem tegnap mostam hajat. De ha ezt valaki holnap is eljátsza én megkeresem, akárhol is van és parazsat nyomok a seggébe >___<
De most jöjjön a recept. Pár dolgot változtattam csak az eredeti recepten, és így még finibb lett 🙂
Hozzávalók:
125 g kuszkusz
150 ml víz(én picit többet tettem)
2 szál újhagyma
1 citrom leve és lereszlt héja
pár szem paradicsom
1/4 kígyúuborka
1 csokor petrezselyem
1 duci gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1-2 marék csicseriborsó vagy 1 konzerv
só
Forraljuk fel a vizet, majd önstük a kuszkuszra. Fedjük le és hagyjuk egy jó 5 percig állni, amíg az összes vizet magába nem szívja és megpuhul. Én eredeti igazi tunéziai kuszkuszt használtam(jajj de jó volt ott nyaralni^_^), de amúgy itthon is könnyen beszerezhető.
Az ubit és a paradicsomokat vágjuk fel kis kockákra. A paradicsomot kimagoztam, mert nem akartam, hogy nagyon eláztassa a kuszkuszt. Az újhagymát karikázzuk fel, a petrezslymet pedig vágjuk apróra. Ha konzerv csicseriborsót használunk, akkor azzal semmi dolgunk, csak öblítsük le. Ha szárazat, akkor előző nap áztassuk be egy tál vízbe. Másnap főzzük addig, amíg meg nem puhul. Kb. 1-1,5 max 2 óra. Tudom sok. Állítólag ha egy kis szódabikarbónát teszünk a vízbe hamarabb megfő. A cirom lereszelt héját és levét keverjük össze az olívaolajjal(én mindig extra szüzet használok), a zúzott fokhagymával és a sóval. Ezután már csak össze kell keverni az egészet, kicsit bedobni a hűtőbe és már kész is. Én grill husi mellé tálaltam.
Ez már nagyon hiányzott, amíg rossz volt a gépem. Meg is éheztem, összedobok valamit (minőségi vajas kenyér párizsival :D)
Még sosem ettem kuszkuszt. Most lehet kipróbálom.
A tesco melyik részén lehet ezt és csicseriborsót találni?
Húha…én mondjuk eddig bioboltban vettem, és ha jól emlékszek akkor a tescoban is az ilyen magvas meg bio élelmiszeres részen szokott lenni. Csicseriborsót(szárazat) én a helyi piacon vettem, ott van egy magház, ahol baromi sok aszalt gyümi, magok meg minden ilyesmi van. A konzerv csicseriborsót pedig a tesco nemzetközi polcán találod.
Mondanom se kell, olyan szagom volt, mint egy putris cigány gyereknek -___-
Ez politikailag inkorrekt kifejezés volt 😛
Amúgy érdekes íze és állaga volt ennek a tabulének, de nem volt rossz. 🙂
Tőled tanultam 😛
Nyíregyen nem találtam csicseriborsót a piacon, de majd próbálkozom Miskolcon 🙂 És a nagyáruházakban 🙂