Milyen sok receptet írok mostanában 😀 Ennek örömére lecseréltem a blog képemet is, remélem tetszik. Jelentkezzetek a főzőversenyre!!!
Megpróbálom rendesen leírni ez a receptet, de eléggé el szoktunk térni tőle. Az eredeti receptet kinyomtattam, és otthon van. Megpróbáltam most megkeresni a neten, remélem jót találtam meg 😀
Nézzük is akkor. De előtte még elmesélem a sértődős cicalány történetét 😛
Kezd egyre hidegebb lenni, a cicók is felveszik a téli bundájukat, és ilyenkor még jobban szeretnek bújni. Ha legugolok hozzájuk, az az első, hogy már vágódnak is be az ölembe, jól befészkelik magukat, bújnak és dorombolnak. Főleg a Dózerka szereti ezt, de a Nokedli is rászokott mostanában. Múltkor is ez volt, legugoltam, Nokedli fel az ölembe, szegény Dózi meg csak nézett. Aztán feljött ő is, de már csak a térdemhez tudott. Elvolt ott egy fél percig, lemászott, inkább leült mellém. Odébb tettem a Nokedlit, hogy odaférjen ő is, feltettem az első 2 lábát. De nem akart feljönni, kiugrott a kezemből, közben a Nokedli visszajött a bújós helyre. Dózika fogta magát, 1-1,5 méterre tőlünk leült a teraszon, nekünk hátat fordítva és csak nézett kifelé a sötétbe. Megsértődött^^””” Pár perc múlva aztán letettem a kis fehér ördögöt, odamentem hozzá, felvettem és kiengeszteltem, hogy most csak ő ülhet ott 🙂 Egy idő után egy picit még dorombolt is, úgyhogy azt hiszem sikerült kiengesztelni 😀
Szóval a recept(ez már a saját ízlésem szerint átalakított):
A hozzávalók nagy részét csak felsorolom, mert én azon a véleményen vagyok, hogy mindenki annyit tegyen bele, amennyit szeretne.
1 egész fácán,
sárgarépa és petrezselyemgyökér
1 közepes fej vöröshagyma
kb. 2 gerezd fokhagyma
csiperke gomba
zöldborsó
2 dl tejszín
2 tojássárga
5-10 dkg vaj
jó 2 evőkanál liszt
só, őrölt feketebors
1 csokor petrezselyemzöld
citromlé
Eredetileg 1,5 liter, de szerintem annyi vízbe tegyük fel főni a konyhakész, esetleg feldarabolt fácánt, amennyiben szeretnénk. Kis lángon főzzük, amíg félig megpuhul…nem is tudom…szerintem egy jó fél-1 órát. Közben a keletkezett habot szedjük mindig le. A répát és a gyökeret karikázzuk fel. Az utóbbit én annyira nem komálom, így abból kevesebbet tettem. Sózzuk meg a levest és tegyük bele a zöldséget. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, majd a borsóval együtt mehet ez is a levesbe. Egy másik edényben olvasszuk fel a vajat és az apróra vágott, vagy lereszelt hagymát fonnyasszuk meg benne. Ha ez megvan, tegyük hozzá a lisztet, kicsit pirítsuk, majd öntsük fel vízzel. Nem is tudom mennyivel…nem szoktam mérni, de úgy kb. 2-3 dl-el. Ha kész a rántás és a hozzávalók is megpuhultak, akkor öntsük a leveshez és keverjük el jó alaposan. Borsozzuk meg, és sózzuk is, ha szükséges. A tojások sárgáját keverjük el a tejszínnel, és 1-2 merőkanálnyi forró levessel higítsuk és így öntsük vissza. A petrezselymet aprítsuk fel(nagyon) és mehet a levesbe. Adjunk hozzá annyi citromlevet, hogy pikánssá tegye, de ne legyen túl savanyú. Ízesítsük még, ha úgy tartja kedvünk bármilyen zöldfűszerrel, de szerintem ez így jó 🙂 Daragaluskát, vagy cérnametéltet kínáljunk hozzá.
Jó étvágyat kívánok!
Vélemény, hozzászólás?