Őszintén bevallom, hogy szeretem a zacskós kajákat, porokat, kockákat, ételízesítőket stb. Sok gasztroblogger sznob módon ódzkodik bármi féle kész illetve félkész, vagy zacskós cucctól, merthogy az mű és tele van minden szeméttel. Aláírom, hogy részben igazuk is van, de lehet köztük jókat is találni. Nem hiszem, hogy mindenkinek van több órája, hogy megfőzzön egy húslevest, vagy saját maga főzze meg a szószt és gyúrja meg a tésztát a lasagne-hoz. Ilyenkor remek szolgálatot tesznek ezek az “instant” cuccok. Én szeretem a Knorrt és a Maggit is. Meg mindenféle ilyen dologgal szeretek kísérletezni. Persze sokszor ráfér ezekre egy kis tuningolás, én is így szoktam. Na jó, a sima zacskós leveseket nem szeretem, de pl. a kis 1 bögréseket, azokat igen.
Ezekről még órákat lehetne írni. A véleményem (nagyjából)röviden a következő. Nemcsak akkor tud meg főz jól ez ember, ha a piacon veszi meg a hozzávalókat, főleg ha képes méregdrága bioélelmiszereket is venni. Én is nagyon szívesen vásárolnék ilyeneket, de nincs rá pénzem. Én mondjuk abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nálunk a kertben rengeteg minden van, de akkor is kell máshol vásárolni. És igen…képes vagyok a Tesco-ban meg más hiperben is vásárolni. Persze a piacot én is jobban szeretem, de hát ez van 😛
Sőt…tovább megyek.Képes vagyok olyan galádságokat elkövetni, hogy néha bemegyek a McDonald’s-ba enni, vagy ha van rá lehetőségem, akkor a Burger Kingbe, vagy a Pizza Hut-ba stb. És még élek 😛 Nem lettem kövér, elhízott, emésztési és érrendszeri problémákkal küzdő amerikai 😛
Én már ebben nőttem fel, nekem ezek természetesek, de nem leszek rosszabb ember azért, mert nem sütök magamnak otthon hamburgerzsemlét, húspogácsát, teszek bele sok sok piacon vagy a kertből beszerzett zöldséget, és nem házi készítésű ketchup-al csinálok magamnak hamburgert, hanem kb. havonta egyszer bemegyek a Mekibe és benyomom a kedvenc 2 kis Big Mac-emet. Ez van.
Akik fennhéjázva hirdetik, hogy ezek micsoda bűnös dolgok, meg csak saját készítésű ételeket tudnak főzni(ami dícséretes meg tök jó), meg amikor azt olvasom, hogy úristen…szupermarketben vettem meg a marhahúst…na az ilyeneket hívom gasztrosznobnak. EZT MOST NE VEGYE SENKI MAGÁRA, CSAK ÁLTALÁNOSSÁGBAN BESZÉLEK! Én csak szimplán nem értek egyet az ilyennel. Ennyi. Lehet ezért támadni, meg anyázni, de nem érdekel. Oké, hogy most már itthon is mindenki figyel rá, hogy mit egyen, mit vegyen, meg annyi helyen olvastam, hogy kezd kibontakozni egy normális gasztrokultúra is Magyarországon stb. Oké, ez mind szép és dicséretes, néha én is törekszem az ilyenre, de attól én még szeretem és használom is a Delikátot 😛 Néha én is ragaszkodok pár ilyen dologhoz(pl. 99,9 %-ban csak friss bazsalikomot vagyok hajlandó használni), de ettől még tudok jót és finomat főzni 🙂
Várom a véleményeket.
Na de akkor most térjünk vissza a kajára.
Hozzávalók 1 személyre:
1 zacsi Maggi Asia pirított tészta szezámmaggal
1 csirkemellfilé
szójaszósz, vagy osztrigaszósz
extra szűz olívaolaj
víz
Szóval ez egy egyszerű ázsiai beütésű tészta. A zacsiban benne van minden, csak vízbe kell tenni. Azért egy kis turbózás nem árt neki. Én ezt csirkemellel szoktam. Ezt apró kis kockákra összevágom, és jól összekeverem kb. 2-3 evőkanál extra szűz olívaolajjal és kb. ugyanannyi szójaszósszal vagy osztrigaszósszal. Ezt a wokban egy ici pici olajon szépen megsütöm. Ha átsült, akkor kiveszem, vagy a wokba öntök annyi vizet, amennyi a zacsin van. Nem emlékszem pontosan, olyan 5-6 dl talán, de ez úgyis rajta van. Ha felforrt a víz, mehet bele a zacsi tartalma. Sűrűn kevergessük, amíg az összes vizet magába nem szívja és a tészta meg nem puhul. Én le is szoktam fedni, nehogy azelőtt elpárologjon az összes víz, hogy a tészte megfőtt volna. Ha ez megvan, akkor 1-2 evőkanál olajat öntök alá ás pirítom pár percig. Közben a megsült pipicici kockákat is visszadobom a wokba. Jól összeforgatom és már ehetjük is.
Zacsis, de fini. Mindenkinek ajánlom.
Egy vélemény: Konkrétan ezt a tésztát kóstoltam én is (kb 3 éve), kimondottan rossznak találtam…igaz, én nem turbóztam semmivel mert akkor még nem voltam “gasztrosznob”. Tarthatsz sznobnak, de ma már nem járok sem mekibe, sem más hasonló helyre, mert amióta kerülöm a műszarokat már nem veszi be a gyomrom a meki kaját. Megnyugtatlak, nem bio zöldségen élek és szupermarketben is vásárolok 🙂 Annyi pénzből, mint amennyiből megeszel 2 bigmac-et, egyszer menj el pld. az Olimpiába ebédelni és kóstoljál igazi ízeket, 3 fogásos ebédet 1650.-Ft-ért. Ma már nem használok vegetát, leveskockát, sem pormártást a lasagna-hoz, mert csak hozzá állás, nem idő kérdése, hogy belezuttyintom a port a vízbe, vagy ugyanannyi idő alatt felforralok egy konzerv hámozott paradicsomot, nyomok bele fokhagymát, friss (vagy szárított) bazsalikomot, tekerek bele borsot. Tiszta íz, semmi adalék. A “nincs időm húslevest főzni” is már a múlté, mert néha en is ráérek, akkor többet főzők, a maradékot lefagyasztom és összehasonlíthatatlanul jobb ízű a rizottóm, vagy bármi, mintha leveskockával készülne. De nem akarlak meggyőzni, majd 1-2 év alatt alakul az ízlésed, rájössz magadtól:-)
Nah…mégis csak volt értelme megírni ezt a bejegyzést, új arcokat is látok a blogomon 😀
Megnéztem ezt az Olimpia éttermet. Tetszik, ki is próbálnám, de mivel már nem vagyok diák, nekem több mint 2000 Ft csak az, hogy oda-vissza megtegyek egy pesti utat 😦 Ilyent majd a kövi gasztrotúrakor esetleg beiktatunk(szeretek étterembe járni).
Amúgy nekem mellesleg nincs is bajom ezzel, mert igazság szerint én is szívesen lennék gasztrosznob, és csinálnék saját sütésű kenyeret, zsemlét, friss husilevest, vagy házi készítésű pitát és tortillát a hummuszomhoz, de sajna nincs rá időm. Talán majd ha nem kell annyi mindennel foglalkoznom és nem leszek izgága sajtkukac, aki mindenfélével foglalkozik, akkor majd én is belevetem magam ebbe. Ha lesz majd saját családom, őket én is szívesebben kényeztetném saját készítésű cuccokal és nem vinném a kölyköket a mekibe 😀 De egyelőre még szívesen kísérletezgetek efféle szemét anyagokkal is 😛
Amúgy tök véletlen, de épp ma nézegettem a blogodat 😀 És tökre tetszik 🙂
Először turbózás nélkül ettem ezt a zacsis dolgot, borzasztó volt! De esetében a szójaszósz csodákra képes 🙂 Még husit sosem pirítottam mellé, ez egy jó ötlet.
A mekis kajához nem tudok hozzászólni, sosem ettem még, az én orrom szerint borzasztó lehet, és ami illatra nem tetszik nem veszem a számba 🙂
Ezt nem tudom alátámasztani, mert még SOSEM ettem simán ezt a tésztát^^
Hmm, fura ám, hogy ilyen témán vitatkoznak emberek – de manapság mindenen, és mindenki meg akarja győzni amásikat, hogy az a jó, amit ő csinál, és fúj ha más van.
Szerintem ez izlés és idő kérdése, hogy ki hogyan főz. Ha az embernek van annyi ideje, hogy főzzön egy húslevest, tegye azt. De akinek nincs, az félkész-készételekhez nyúl. Lehet eleinte nem szereti, de az idő és pénz nagy úr – illetve ezek hiánya -, és szép lassan megszokja azokat az ízeket.
Én nem vetek meg senkit azért, mert nem a piacon vásárol, vagy mert port tesz a levesébe. Van amikor nekem sincs időm ilyesmikre, akkor jön a szükségmegoldás.
Mindenki úgy étkezzen, ahogy az ideje és pénztárcája megengedi. 🙂
Én szeretem ezt a zacsis cuccot. XD És mivel nem vagyok konyhatündérke, ezért smemivel nem turbózom, max. ha az odaégetést nem hívjuk annak. XD Amúgy szerintem ez olyan, hogy van aki egyfolytában a bio cuccal jön, hogy az az egészséges, csak abba senki nem gondol bele, hogy manapság már nincs olyan hogy bio, mivel az eső meg a föld is szennyezett, mondjuk engem nem érdekel ez különösebben, csak megjegyzés. 😀 Viszont a másik tábort se erősítem, akik egyfolytában gyorskaján élnek, én utálok minden ilyet, nem azért merthogy gyorskaja, hanem mert nem bírja a gyomrom, viszont a zacsi cuccok szerintem elmennek. Mai világban nincs mindenkinek ideje arra, hogy főzzön minden nap. Modernizálódunk. XD Hosszasan lehetne erről értekezni, de aki értelmes az úgyis érti a dolgokat, aki meg nem az úgyis csak a maga igazát fogadja el. 😀