Nézelődtem Shearer blogjában, aztán láttam, hogy van ott még 1-2 receptem, ami nem került fel ide. Igaz, a Mondo-ban már voltak, de 1-2 hónap után már publikálhatom itt is. Szóval most egy bemásolt recept fog következni^^””
Akkor vágjunk is bele. A szóban forgó recept egy egyszerű, könnyen elkészíthető, – Shearer szerint egyszerű rántotta – de egész finom kis étel. Nevezetesen pirított rizs sertéshússal. Hogy hogyan lesz ebből rántotta? Nemsokára kiderül 🙂
Nézzük előbb a hozzávalókat (2 személyre):
2 tálka kész rizs (és itt találja ki az ember, h mégis mennyi az :P)
4 tojás
20 dkg apróra vágott sertéshús (én karajt vettem)
2 teáskanál szaké (szerintem nyugodtan tehetünk bele többet is^^””)
2 szál póréhagyma (mivel én eléggé hagymafób vagyok, így csak egy kb. 15 centis darabot használtam…bár elég vastag volt)
6 teáskanál szójaszósz
4 teáskanál dashi
1 teáskanál só (bár a szójaszósz mellett szerintem nincs sok értelme)
egy kevés reszelt gyömbér
olaj
Főzzünk 2 tálkányi rizst. Jópofák … szóval találomra kimértem a 2 tálka rizst és sikeresen el is találtam a mennyiséget. Persze nem mértem le, úgyhogy nem tudom menyi volt. ^^”” Ezt főzzük meg. Természetesen azt már nem írták, hogy milyenre, úgyhogy én automatikusan úgy értettem, h japán módra, úgyhogy jött a rizsmosós, és az így meg úgy ennyit és annyit forralgatós főzögetős rész. Amíg ez készül, addig foglalkozhatunk a husival. Szóval az apróra vágott karajt(vagy bármilyen sertéshusit) pácoljuk be a szójaszósz-szaké-gyömbér triuvmvirátusba. A szójaszószból úgy 2 teáskanálnyit. Ezt félre is tehetjük addig amíg a többi hozzávalót előkészítjük. A póréhagymát vágjuk hajszálvékony szeletekre, majd ezeket apró kis kockákra. És mivel ez nekem mániám a hagymánál és a zöldfűszereknél, így én akkor hagyom abba a darabolást, amikor már mikronnyi méretű nem lesz a cucc. ^^”””” Keressünk egy serpenyőt és süssük meg benne a husit, majd tegyük félre. Jöhet egy wok, vagy bármilyen más nagy edény, és forrósítsuk fel benne az olajat. A felvert tojásokat kezdjük el sütni benne, mintha rántottát készítenénk. De mielőtt teljesen megszilárdulna, keverjük bele a húst a hagymát és a rizst. Tegyük bele a dashit és a maradék szójaszószt (szerintem mehet bele több is mindkettőből) és alaposan keverjük össze. Sózzuk meg(ha akarjuk). Sütögessük még gyakran kevergetve 1-2 percig és már kész is van. Ugye, hogy nem is volt bonyolult? 🙂 Lehet, hogy egyszerű, és nem is valami különleges, de ha már unod a sima rántottát, akkor ezzel feldobhatod kicsit:) És nem, Shearer … nem rakok bele szalonnát meg sonkát -___-
Jó étvágyat mindenkinek!
A folyamatról nem készültek képek, csak a végeredményről, és az se egy nagy durranás.
Egy-két apróság még így a végére.
Legközelebb majd kipróbálom kevesebb, vagy kisebb tojásokkal (hát igen, itt vidéken még normális tojásokat tojnak a tyúkok, nem hipermarketes méretet és minőséget :D). Ha valaki azt szeretné, hogy inkább a rizs domináljon a tojás helyett, akkor egyszerűen változtasson az arányokon és kész. De arra figyeljünk, hogy ha több a viszonylag semleges ízű rizs a tojással szemben az ízesítőkből is több kerüljön bele. Ez persze már teljesen egyéni ízlés kérdése, úgyis a kóstolásnál érzi az ember, hogy mi és mennyi kell még bele:)
Ha gondoljuk, akkor a póréhagymát is megpiríthatjuk kicsit, ha nem nyersen akarjuk beletenni. Ha összekevertük a hozzávalókat, akkor már úgyse sokat sül.
A recept azt írja, hogy óvatosan keverjük, nehogy összetörjön a rizs és nehogy összetapadjanak a szemek. Ezt nem tudom, hogy érti, eleve, ha japán rizst csinálok, az ragadós. Na mindegy, a végeredményben nem tapadt össze a tojás miatt.
Tyűűű de guszta… 🙂 ezt lehet kipróbálom… amiket beletettél fűszerek (dashi meg szaké) azokat hol lehet beszerezni?
Tök egyszerű, meg szerintem finom is.
Én az alapanyagokat általában az Ázsia Bt-ben szoktam megvenni a Vásárcsarnok alagsorában.
Azt hiszem ismerem őket… rákszirmot akartam egyszer venni náluk, mert imádom! :)) de sajna pont nem volt… Azt hiszem én a neten láttam őket van webáruházuk is vagy legalábbis olyasmi 🙂
Jól néz ki, bár Shearer-nek igaza lehet a sonkáról és a baconről 🙂 Én lehet úgy próbálom majd.
Picikaca: igen, ők azok. Én rendeltem már tőlük neten is, megbízhatóak ott is, de azért az üzletükben jobb vásérolni. Imádom…az nekem a Kánaán^^”””
Jucy: én hiszek nektek, de az akkor már nem yakimeshi^^””
Pedig sonkával biztosan jobb lenne.