Ezt de rég csináltam már. Mivel miso leves receptet még nem tehetek fel, így emellett döntöttem. Ezt már legalább nem kell megírni, csak átmásolni Shearer blogjáról 😛
Most is kiemelném…nem akarok olyan kommenteket meglátni, hogy egy kupac f..-ra és egyéb hasonló társára hasonlít. Finom és kész.
Egy érdekesség erről a receptről … A szakácskönyvemben nem úgy néz ki a tészta a képen, mintha soba lenne, inkább mint a ramen tészta. Egyik nap találtam egy jó japán konyhás, meg úgy alle zusammen japános beszámolót a neten, és ott is kínai tojásos tésztával volt írva. Máshol sem sobatésztából készültet ettem. Na mindegy, az én leírásomban soba volt, így én is abból csináltam. A neve is ezt tükrözi. Szóval ha tud valaki erről valami érdekeset, az ne tartsa magában:) (gondolok itt arra, hogy a soba nem csak konkrétan a soba tésztát jelenti-e stb.)
Kezdjük is a hozzávalókkal:
20 dkg soba tészta (bár én kb. 30-at tettem bele ^^”)
1 szál sárgarépa
1 káposztalevél (de bátran tegyetek bele többet)
5 szál metélőhagyma
15 dkg csirkemell 2-3 cm-es vékony csíkokra vágva (ebből is többet tettem bele ^^”)
2 evőkanál olaj
szójaszósz
tonkatsuszósz
só, bors
Nos … az egész recept tulajdonképpen csak darabolásból és kevergetésből áll, így szintén egy nagyon egyszerű ételről van szó.
A répát, a káposztát és a hagymát mossuk meg és vágjuk fel nagyon vékony kis csíkokra (ha nagyon vagizni akarnék, akkor azt mondanám, hogy szeleteljük julienne-re :P). Főzzük meg a tésztát, majd szűrjük le. Azt szeretem a sobában, hogy nagyon hamar megfő. Szóval amíg a tészta a forró vízben rotyog, addig el is kezdhetjük megsütni a többi hozzávalót. A legalkalmasabb eszköz erre szerintem egy wok. Forrósítsuk fel az olajat, és süssük meg a csirkét a zöldségekkel. Ha a hús már átsült, tegyük hozzá a tésztát, majd sózzuk, borsozzuk. Kevergessük így 1-2 percig. Közben öntsük nyakon szójaszósszal és tonkatsuszósszal. A tonkatsuszósz amúgy nagyon bejött mindkettőnknek, ismerős is volt az íze, bár szerintem sosem jövünk rá, hogy honnan. ^^” (Azóta már rájöttünk, hogy talán a Worchester szószra hasonlít) Mennyiséget a recept se ír, így szabadon garázdálkodhatunk. Véleményem szerint ne spóroljunk velük, de azért közben serényen kóstolgassuk is, nehogy túl sós legyen, vagy elnyomja a többi ízt. Keverjük jól össze, zárjuk el a lángot, pihentessük 1-2 percig (ha van hozzá türelmünk :)).
Jó étvágyat kívánok!
Amúgy a tonkatsu szósz nagyon fini a sima rántott húsra öntve is 🙂 Tulajdonképpen a japánok is ugyanúgy csinálják, mint mi. Próbáljátok ki.
Én eddig minden receptnél soba tésztát láttam.
A tonkatsu szósz megtalálható valamelyik hiperben?
Én eddig még nem találkoztam vele, de nem kizárt. Az Ázsia Bt-ben(hol máshol :D) vettem az enyémet. De több ilyen webáruházban láttam már(tokyopláza, maido)
az ázsia bt-ben lehet kapni ráksziromhoz hozzávalókat?? én azért vagyok nagyon oda :)))
Biztos…kész rákszirmot tuti, azt már láttam. De hogy az pontosan miből is van? Na azt nem tudom^^
Szerintem nem néz rosszul, a könyvet sem a borítója után kell megítélni. 🙂
Úgy elkészíteném én is valamelyik japán receptedet, csak nálunk alig lehet kapni alapanyagokat. Múltkor tecsó-túrán gőzerővel kutattam nori után a sushi-hoz, de csalódnom kellett. 😦 Vagy csak én nem vagyok elég szemfüles. Feladni nem adtam fel, max. marad a netes rendelés, csak még rá kell szánnom magam. 🙂
Tescoban én még sosem láttam. Legalább is a fehérváriban nem. De a nemzetközi polcon sok jó dolog van. A netes rendeléstől ne félj, pl az Ázsia Bt-t tudom ajánlani, tőlük rendeltem már. Bár először én se nagyon akartam, csak miután voltam párszor az üzletben. De már nem félek tőle, és őket tényleg tudom ajánlani 🙂
Maga a tészta úgy néz ki, mint a kínai pirított 🙂 Csak husi is van hozzá, és gondolom ennek jó íze van 😀
A tonkatsuszósz halas?
Hóbaglyocska: mintha nagyobb Sparokban láttam volna norit. De előfordul, hogy külföldön volt és nem itthon. Az Ázsia Bt-től én még nem rendeltem, de nagyon szeretem az üzletet.
Jézusom de sokat írtál 😀 Látom bepótoltál mindent egyszerre 😀
Ez nagyon fini 😀
A tonkatsuban nincs hal, már nem emlékszem, hogy mi van benne, de gyümölcsök az tuti.
Bocsanat. Uj munkahely, es januarban semmire nem maradt idom. Olvasni sem blogokat 😦 De majd most 😀
Nyuszko, youtube-on szoktam nezni egy nenit, mindig tesznek ki uj recepteket.
Neeeezd: http://www.youtube.com/watch?v=wDy1Twcj4cs&feature=sub
Megnéztem párat, tényleg jók.Na ezt elraktározom és majd végigbugászom mindet.
Annyira nem értek hozzá, de szerintem a sobát mindenféle vékony tésztára használják (kivéve az olasz tésztákat), a yaki meg simán annyit jelent, hogy “sült”.
A tonkatsu szószt ezer éve meg akarom kóstolni: volt egy főzős dorama, aminek az egyik fő szála az volt, hogy a tradicionális japán kifőzdét fenntartó család “örököse” el tudja-e készíteni a tonkatsut úgy, ahogy azt apuci csinálta évtizedeken keresztül. 😀 Annyit beszéltek róla, hogy baromira megkívántam. Az első beszélgetésnél omlettet csinálnak, úgy, hogy ketchup van a tojásban, azt megcsinálják kis buci alakra, és arra öntik rá a tonkatsut. http://wiki.d-addicts.com/Lunch_no_Joou
Köszi tündérke ^__^
Tonkatsu mindig van az Ázsia Bt-ben, szerintem mindenképpen próbáld ki. Most én is fogok tenni a rántott husimra 😀
Szia! A soba=tészta. Üdv
Ja! És még v.mi: Yaki= sült.
Szia!
Köszi szépen 🙂