Tunéziából hoztam haza 2 kg kuszkuszt. Sajnos még azóta se csináltam belőle sok mindent, pedig szeretem. Ez a recept még a nyaralás utáni hévben készült. A hal fűszerezésre az egyéni ízlésre van bízva, én ezt is Tunéziában vettem a helyi piacon, kifejezetten halhoz ajánlották. Aztán vettem még mindenféléhez valót, meg kurkumát, meg zöld curryport meg tudom is én még mit 😀 Sajnos egy csomó mindenről nem tudtuk, hogy mi, de így legalább megkíméltem a pénztárcámat 😀 A csicseriborsót a helyiek meg kilószámra vitték 🙂 Érdekes volt ott mászkálni, bírom az ottani arabokat 🙂 Na…a recept.
Hozzávalók:
2,5 dl kuszkusz
1 kis fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3,75 dl zöldségalaplé(kockából is jó)
fél teáskanál őrölt gyömbér, de frissel is jó
egy kisebb darab piros kaliforniai paprika, jó apróra vágva
fél citrom reszelt héja
fél maréknyi kis kockákra vágott uborka
fél maréknyi összetört törökmogyoró
2 szál vékony karikára vágott újhagyma
1 bögre csicseriborsó, vagy 1 konzerv
olaj
Egy magas falú serpenyőben, vagy egy lábosban melegítsünk fel 1-2 kanálnyi olajat. A vöröshagymát és a fokhagymást aprítsuk fel, vagy reszeljük le, majd mehet az olajba. Pirítsuk kicsit, majd sózzuk és borsozzuk. Öntsük fel a zöldséglevessel. Ha felforrt, jöhet bele az apró kockákra vágott piros kaliforniai paprika, a gyömbér, a citromhéj és a kuszkusz is. Zárjuk el alatta lángot, takarjuk le és hagyjuk állni legalább 10 percig. Ennyi alatt meg is fog puhulni. Most jöhet bele az apróra vágott uborka, a tört mogyoró és az újhagyma is. Ha száraz csicseriborsónk volt, akkor azt főzzük meg, ha konzerv, akkor azt öblítsük le. Ez is mehet a kuszkuszba, majd villával keverjük össze az egészet. Grillezett, vagy sült halacska, vagy szárnyas illik hozzá.
Tudom…nagyon hasonlít a tabbouleh-hez. De mégsem az 🙂
A kép a régi gépemmel készül, és nem is mostanában, szóval elég ratyi ^^”
Most is megenném, vagy holnap ebédre, szendvics helyett 🙂