Hatalmas divat mostanában a gasztrobloggerek között a medvehagyma. Tavaly szedtem is, és elültettük otthon, de aztán nem bírta, és valamiért nem is csináltam belőle semmit. Aztán kb. 1 hete rámtört, hogy márpedig én akkor is készítek belőle valami finomságot. Na jó, egy kicsit régebb óta, mert fel volt írva a sós bögrés süti listámra, de akkor még tél volt. Igen, lesznek sós bögrések is, 3 már ki is lett próbálva és azt kell, hogy mondjam, működik 🙂 És még rengeteg ötletem van 😀 Csak nem tudom hova tettem azt a papírt, amire felírtam őket ^^”””””” Ez a hétvége a medvehagyma jegyében telt el, 3 receptet is mutatok majd szép sorjában 🙂
És feltaláltam egy új szót: cicaró
Már a hét eleje óta készülök rá, hogy ha Herenden leszek, akkor kimegyünk az erőbe medvehagymát szedni, mert itt van rengeteg, sajna felénk nem láttam. Szinte rögtön találtunk is, ahogy beértünk az erdőbe, így könnyű dolgom volt. Szedtem egy jó nagy csokorral, meg 4 bokrot tövestől, hogy majd otthon elültetem. Remélem kibírja hazáig. Tényleg rengeteg a kullancs. Múlt héten, amikor anyámmal voltam ibolyát szedni, akkor is mászott a kezemen 2, meg most is összeszedtem 3-at, amiből 2 belém is költözött. Szerencsére hamar észrevettük. A képekért előre is bocsi, én hülye elfelejtettem elhozni a fényképezőmet, így csak telefonnal tudtam lefotózni. Ahhoz képest viszont egész jó lett 😀
Hozzávalók:
1 jóóóóó nagy csokor medvehagyma, vagy amennyit szeretnénk(én elég sokat tettem bele)
1 közepes vöröshagyma
2 húsleveskocka(vagy zöldség) vagy 1 l húsleves
1 l víz
2 dl tejszín
1 nagy burgonya
1-2 evőkanál liszt
1 evőkanál tejföl
olaj
só
bors
szerecsendió
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. Én külön főztem meg, addig tudtam mást is csinálni. A hagymát vágjuk apróra és egy kevés olajon pároljuk üvegesre. A medvehagymát vágjuk fel csíkokra, vagy kisebb darabokra és tegyük a megpárolt hagymára. Jól forgassuk össze, amíg kicsit össze nem esik. Ekkor engedjük fel vízzel és tegyük bele a leveskockát, vagy a kész húslevest. Most mehet bele a burgonya is. Forraljuk fel, majd botmixerrel, vagy turmixgéppel mixeljük szépen össze az egészet. Nem lesz teljesen homogén a leves, de nem is baj. Tegyük vissza a tűzre, mehet bele a tejszín, majd sózzuk, tegyünk bele frissen őrölt borsot, és szerecsendiót. Egyikkel se fukarkodjunk. Kóstolgassuk sűrűn, hogy eltaláljuk a nekünk legmegfelelőbb arányokat. Jól forraljuk össze az egészet. Ha túl hígnak találnánk, keverjük össze a lisztet a tejföllel, majd lazítsuk pár kanálnyi forró levessel. Mehet ez is bele. Jól keverjük el, és már kész is van. Levesgyönggyel, vagy krutonnal tálalhatjuk. Volt még egy kis juhtúróm a hűtőben, így abból apró kis gombócokat gyúrtam és ebből is tettem bele. Nagyon fini, próbáljátok ki 🙂
Szép herendi porcelánban tálaltam 😀
Jaj de gyonyoruuuu szine van!!!
En is szeretnek, de nemtom hol lehet szedni – lehet-e meg egyaltalan?
Hát igazság szerint nem volt ennyire élénk zöld, kicsit csalóka a kép, ennél fakóbb volt, de az íze jó 🙂
Szedni és venni is tudsz még pár hétig. Ami az erdőben volt, azok közül még csak 2-3 bokron láttam virágkezdeményt, szóval egy darabig még biztos lesz a piacokon. De a legjobb, ha te szeded ^_^
T.Araniel amikor elkezded késziteni főzöd-vagy párolod -pici szodabikarbonát -megmarad a zöld szine. Csak javaslat !! Sandra
Köszönöm szépen, ki fogom próbálni 🙂 Úgyis itt a szezonja 🙂
Szia!
Köszönöm a receptet! Holnap ki is próbálom. Itt Mosonmagyaróváron, a Wittman park szó szerint telis tele van medvehagymával….
Fú az de jó lehet. Én itt most már Pesten max. a piacon tudok venni. Remélem jól sikerült a leves 🙂