Van olyan egyáltalán? Rengeteget hallani a só káros hatásáról, állandóan azt szajkózzák, hogy fogyasszunk minél kevesebb sót. A másik oldalról pedig bombáznak minket olyanokkal, hogy ez és az a só milyen jó, használjuk, a különböző fajtákban mennyi az ásványi anyag, milyen jó hatással van a szervezetre stb.
Oké, én mindkét oldalnak hiszek, mert mindegyikben van igazság. Én most a Ti véleményeteket szeretném hallani, hogy melyik só a jó só, milyet érdemes használni, hiszen már annyi fajtáját meg lehet venni manapság. Tudom, hogy sokan megnézitek majd a bejegyzést, főleg a gasztroblogról, szóval most ne csak olvasni gyertek, hanem kommenteljetek is, úgyis annyi okos ember van ott, mondjátok el nekem, hogy ki melyikre esküszik, vagy melyiket tartja a legjobbnak. Ha már úgyis sózunk, mert ugye úgyse fogjuk elkerülni, akkor már használjunk jót. Na de melyik az? Erre várnám a véleményeket.
Melyik a jó só?
május 14, 2010 Készítő: Araniel
A só alapvető dolog, mint pl. a víz, lásd magyar népmesénket a sóról. Giorgio Locatelli ír róla a könyvében, gondoljunk csak bele, milyen multifunkcionális: tartósít, ízesít, vizet von el, a szervezetünk igényli. A kérdés, hogy természetes, nagyszemű, kristályos tengeri sót használunk-e vagy agyonfinomított, fehérített, kezelt asztali sót. Az előbbi nyilvánvalóan egészségesebb, hiszen természetes, nincs is elsőre olyan harsány sóíze. Nagy viták keringenek a sózásról, mely azonban nem mindig kell, hogy “káros” legyen. Más, ha az ember az otthon készült ételeket ízesíti megfelelően sóval, és megint más, ha a tartósított, konzerv-, készételeket nézzük. Utóbbiakban a sok sót édessel is ellensúlyozzák, akaratlanul is sokkal többet fogyaszt így az, aki ilyen ételeket vesz. Én kipróbáltam, szerintem mindennapokra szuper a nagyszemű tengeri só, frissen őrölve, mint a bors. Egyébként a malackaraj blogon nemrég volt egy cikk a különféle sókról, érdekes megnézni azt is 🙂
mors mindig azt mondja, hogy úgy szeretlek mint a sót 😀
Hogy melyik a jó azt nem tudom, de a tengerit használom én is legtöbbször, jódozottat, mivel születésem óta kevés jód van a szervezetemben, amit ma már gyógyszerrel is pótolok.
Nem hiszem, hogy ártalmas lenne. Gondolj bele egy jó sós étel után legalább megvan a kellő folyadékbevitele is az embernek 🙂
Bori: köszi a választ. A malackarajos sós bejegyzést olvastam már, de ő nem arról írt, ami engem kifejezetten érdekel. Én inkább ara lennék kíváncsi a különböző fajtáknak milyen plusz élettani hatása van. Pl. sokszor hallani a himalájai sóról, hogy az milyen jó. Mások szerint meg semmi extra.
Jucy: én is csak tengeri sót használok. Sőt most már anyám is, mióta apám cukorbeteg lett, meg megkatéterezték a szívét is, és tágítottak neki 2 eret is. Ugyebár az a sok só és zsír, mert apám aztán még a sót is megsózza -___- Tudom, hogy kell a szervezetnek, nem is tudnám nélküle elképzelni az életem. De ha esetleg van még ennél is jobb, hát várom a válaszokat, észrevételeket, tapasztalatokat, javaslatokat 🙂
Mi már ezer éve jódozott tengeri sót használunk, a “hétköznapi” sók közül az a legegészségesebb.
A jód a pajzsmirigy megfelelő működéséért felel, konkrétan tiroxin hormon termelődését befolyásolja. A tiroxin pedig az anyagcserét gyorsítja, azaz, ha kevés van a vérben, könnyebben rakódik le a felesleges tápanyag a szervezetben. Ugyanígy a túltermelődése sem tesz jót.
Szal, a jódozott só fogyasztása mindenképp egy kis plusz segítséget ad a szervezetnek. 😀
Bocsesz, kicsit felszínre tört a régi, biosz-faktos énem. XDDD Megnyugtat, hogy emlékszem azért még valamire.^^
Nem értek egyet azzal, hogy a só (márint amit boltban lehet kapni) a szervezetnek kell. Nem kell, csak megszoktuk és ízt ad az ételeknek – konkrétabban minden sós lesz tőle, kicsit elnyomja az igazi ízeket, de van amit kiemel (pl csokoládés szószt is szoktak sózni, és kiemeli az ízt). A só vízt von el a szervezettől, ezért iszunk többet sós ételeknél, hogy pótoljuk a veszteséget.
Pont mostanában írtam a blogomon, hogy kipróbáltam a só nélkül főzést, napok alatt megszokod, bár az elején minden kicsit íztelennek tűnik. Na de melyik állat sózza az ételét vagy nyalogat sótömböket? 🙂 Sok zöldség tartalmaz ásványi sót, nem kell ahhoz külön sót is használni, hogy bejutassuk szervezetünkbe a megfelelő mennyiséget.
Amire Te vagy kiváncsi: bizonyos területeken ásványi anyagok is társulnak hozzá. Ha nincs finomítva, akkor ezek megmaradnak és mondjuk nem kell vitamint szedned 🙂 Természetesebb, de általában sokkal kevésbé sós is (a finomítás során koncentráltabb lesz íze).
A jódos sóval vigyázni, mert túlzott pajzsmirigy működés esetén kimondottan káros és nem szabad fogyasztani! Nálunk a családban anyukámnak túlműködése van, nekem meg alul. Csak én fogyaszthatok jódozottat.
Borihoz hasonlóan általában én is nagyszemű tengeri jódosat használok, frissen őrölve. Azért mert imádom a sercegő hangját és mert jobban izlik, mint a finomított.
Szerintem aki nem eszik sót, kiszárad – mint papír
Haha, nem, nem szárad ki 🙂 Az állatok is jól bírják nélküle 😉
Mi elég sósan szeretjük az ételeket. “Régen” még nem volt annyira fontos, hogy különbséget tegyenek a jódozott só, és a nem jódozott só között, ezért mi csak a hagyományosat használtuk. Azután jött ez a tengeri sós mizéria és mivel a családban 3unknak pajzsmirigy gondjai vannak(voltak), elkezdtünk ezzel a fajtával főzni. Most perpill hol alulműködik hogy túl. XD Szóval szerintem tökmindegy milyen sót használ az ember. Ugyanaz mint a kaja. Bármi amit ma megeszel, nem tudod honnan jött, mit tartalmat és mit okoz, legyen akár egészséges vagy épp káros hatása.
Csak KCl ne legyen benne,mert az méreg. Aki nem hiszi,nézzen utána. Mégis 1:1 arányban keverik egyes sófajtákba. Nem értem miért!?
Zotya igazad van! A halál után a szervezetben a Kálium-Natrium arány 1:1. Az élő szervezetben 1:40. Tehát ezt azt egyensúlyt kell fenntartani. A NaCl több legyen, a KCl kevés! Én is gyárthatok “tengeri só”-nak nevezett v.mit, az még nem biztos, hogy egészséges is.
Az üzletekben kapható só mérgező a káliumklorid miatt. A gyógyszertárakban régebben kapható volt natriumklorid, ami egészséges, ezt nemrég kivonták a forgalomból egy új jogszabály értelmében.
Rengeteg olyan élelem van az üzletekben, ami mérgezi a szervezetet.
A fogkrémekben levő fluor a tudatunkat homályosítja.
Hogy ki áll a háttérben? : a háttérkormány, amely kézben tartja az Európai Úniót is. Esetleg karöltve dolgoznak.
Sorolni lehet a fasisztoid ötleteket, amikkel ellenünk támadnak – ez nem összesküvés – elmélet, utána lehet nézni a neten, egyre több anyag kerül fel erről. Egyre több ember ébred rá az igazságra.
A fent leírtaknak nincs semmilyen politikai töltete. Az üzletekből mindenki vásárol pártállásra való tekintet nélkül. Csak azok nem, akik tudják mi a szomorú valóság, tehát benne vannak a körben. A jelenség nem csak Magyarországra érvényes, hanem az egész világra, mert a háttérkormány Új Világrendet akar bevezetni egy Világkormánnyal, amely rabszolgaságban tarthatja a tömegírtásban megtizedelt emberiséget. Mert vannak más módszerei is ennek, nemcsak az élelmezés.