Na még ezt a receptet, amíg tart a szezon. De nagyon remélem, hogy nem ez lesz az utolsó 🙂 Ha csinálok még ilyet(és szándékomban áll), akkor egy kicsit semlegesebb tésztát fogok használni, mert ez egy komplett amerikai palacsinta tészta volt, és a bodza ízét kicsit elnyomta. Na nem baj, mert fincsi volt. Az akácot még a bátyám is megkóstolta, ami nagy szó, szóval ha ő megette, akkor nem lehet olyan rossz 😀
Hozzávalók a tésztához:
Ez elég nagy mennyiség. Ebből csak annyit szoktam kivenni, amennyi 1 alkalomra való palacsintához elég. Amúgy nyugodtan meg lehet sütni gofri sütőben is, úgy is isteni lesz.
10 csésze liszt
2-3 csésze tejpor
3/4-1 csésze cukor
1/4 csésze sütőpor
1-2 evőkanál só
Ezt keverjük össze, és tegyük egy jól záródó edénybe. Ez elég sokáig jó lesz, és mindig csak annyit veszünk ki belőle, amennyire szükségünk van. Természetesen tovább ízesíthetjük amivel csak akarjuk(kakaó, vanília, aszalt, vagy friss gyümölcsök, csoki, fűszerek stb.)
Rántott akác és bodza:
1,5-2 csésze fent leírt tésztakeverék
1 tojás
1 csésze tej, vagy víz(én tejet szoktam)
3 evőkanál olaj
egész akác és bodzavirág szárastól, kb 5-6 akác és 4-5 bodza
Keverjük össze a tésztához valókat és pihentessük 10-20 percet. Én már bekevertem mondjuk délelőtt, és este sütöttem meg, csak előtte még alaposan átkevertem. A virágfürtöket megmostam, ahogy tudtam leszárítgattam, majd a tésztába mártottam. Ezért jó, ha megvan a szára, ott könnyen meg lehet fogni. Nagyjából lecsöpögtettem róluk a felesleges tésztát, majd bő olajban szép barnára sütöttem. Ahogy egyre melegebb volt az olaj, annál gyorsabban sültek, úgyhogy vigyázni kell rá meg ne égjen. Megszórtam porcukorral és még melegen, vagy langyosan befaltuk 🙂 Maradt 2 másnapra is, szóval hidegen is fogyasztható volt 🙂 Legközelebb majd lehet, hogy megpróbálom egy lightosabb keverékkel, hogy a bodzát is érezzem. De amúgy tényleg nagyon fini volt.
Nagyon guszta!!!!! Látom még nálad is tart a bodzaláz.:) én ma rétes sütöttem vele, hát mondhatom az is finom lett.
Ha hígabb palacsinta tésztába mártod és jól lefolyatod róla, akkor isteni ropogósra megsül. Én úgy szeretem igazán, mert ropogós.:))
Hajajj, de még mennyire 😀
Láttam a rétest is, nagyon guszta 🙂
Na ezt a ropogósságot majd lehet, hogy megpróbálom 🙂
Hmm, azt olvastam vhol, hogy nem szabad megmosni (ahogy szörpkészítés elött sem), mert akkor a virágport kimosod belőle.
Hol van az a rétes recept? 🙂 Ha nem esik, akkor holnap megyünk mi is bodzát szedni!
Én is olvastam ilyesmit. Van aki megmossa, van aki nem. Most sok eső volt, meg én ugye faluban szedem, szóval nem olyan piszkosak. Mondjuk az ilyen engem annyira nem is szokott érdekelni
Eddig azt hiszem 1 kivételével megmostam őket. Ha az erdőben találok szépeket, akkor azokat valszeg nem fogom.
Rétesrecept: http://gizi-receptjei.blogspot.com/2010/05/bodzas-turos-retes.html