Úgy tűnik nem tudok rövid címeket kitalálni mostanában 😛 Múltkor vett anyám húst, és hozzá volt a sertésszűz is, ami neki épp nem kellett. Kérdezte mit csináljon vele. Mondtam, hogy fagyassza le, majd én összehozok belőle valamit. Most pont jól jött. A spárga volt a másik alapanyag, amit vettem, de akkor még nem tudtam mit csinálok belőle. Még a főzést megelőzően se fixáltam le magamban a receptet. Ahhoz képest egész jól sikerült. Ettem már sokszor spárgát, de otthon még sosem készítettem, ez volt az első alkalom. Spárgaszűzként az alábbi ebédet rittyentettem össze magamnak csütörtökön, még mindig a diéta utáni kábulatban
Szintén 1 személyes adag. Vagyis 1 személyes Araniel-féle mértékegységgel mérve 😀
Hozzávalók:
1 sertésszűz(fogalmam sincs mekkora volt, kb 15 centis lehetett)
jó sok egész feketebors
zöldspárga – ezt se tudom mennyi volt
3-4 szem kisebb újburgonya
1 teavaj
1-2 ágacska friss rozmaring
pár szál friss kakukkfű
1-2 gerezd fokhagyma
egy pici vöröshagyma
só
fél citrom, vagy egy kis citromlé
olívaolaj
Előző nap már kicsit előkészültem, hogy másnap annál könnyebb dolgom legyen. Vettem fél kg spárgát, megmostam, a végét levágtam, és mivel nagyon szépek voltak, és nem öregek, így nem pucoltam rajtuk semmit. Kiválogattam a szebbeket, nem is tudom mennyit. Legalább 15 szálat, ha nem többet, és kb. a felénél elvágtam. A felső része ment ebbe a kajába, az alsó része, meg a maradék egész spárgasípok pedig mentek vissza a hűtőbe. Sós, citromos forrásban lévő vízbe dobtam őket és egy kicsit előfőztem, majd hideg vízzel leöblítettem. Az újburit félbevágtam, és ezeket is megfőztem kicsit. Félretettem őket, amíg a husi sült. Ehhez először a borsot törtem meg. Mivel nincs mozsaram, ami most jól jött volna, így még zacskóstól fogtam, bebugyoláltam egy konyharuhába és agyonvertem egy húsklopfolóval Még jó, hogy nem egy panelban élünk, mert erre előző este olyan 9 óra körül találtam a legalkalmasabb időpontot
Aztán meguntam úgy 10 perc után, mikor láttam, hogy ez így nem fog menni, így ment az aprítóba, és viszonylag durvára daráltam benne. Ezzel jól megszórtam a megmosott megtörölgetett szüzecskét. Mehet rá bőven, mert ez most nem ízesítés, hanem bundázás. Ha ez megvan, akkor egy serpenyőben forrósítsunk egy kis olajat, tegyük bele a kakukkfüvet, rozmaringot, hagymát, fokhagymát, majd amikor már érezzük az illatát, mehet bele a husi, és pirítsuk körbe. Épp csak addig, amíg összezárjuk a hús rostjait. Tegyük egy tepsibe az olajjal és a fűszerekkel együtt, és vágjuk be az előmelegített sütőbe. Kb. közepes lángon. Egy idő után a fűszereket kivettem, mert nagyon megsültek. A husit néha megforgattam. Nem tudom meddig sütöttem. Több mint fél órát, de 1-et biztos nem. Puha volt még a hús, de már nem nyers, ennyit meg tudtam állapítani a nyomogatásából. Ha kész, még egy picit a sütőben hagytam, nehogy kihűljön. Közben elkészítettem a köretet is. Egy jó 3/4 teavajat felolvasztottam egy grillserpenyőben, majd beletettem a spárgát és a krumplit is. Sóztam, borsoztam, majd párszor átforgatva puhára pároltam a vajban. Vagyis amíg a spárga megpuhult, az újburi pedig megpirult. Közben a vaj már nagyon megbarnult, így kikanalaztam belőle, és a maradék vajat tettem bele pótlásként. Imádom a teavajat. Ha ezzel is megvagyunk, már csak tálalni kell és ehetjük is.
Jó étvágyat!
Nagyon-nagyon guszta!!!! Így jöhet ahogy van, még ebédre ideér. :)))
Hát ezt már sajna befaltam, de majd a következő adagból küldök 🙂
Hű a husi is jól néz ki de én most a krumpliból kérnék 😀
Tessék, csipegess csak ^_^
Én is krumpli és a spárga 😀
Minap megkívántam és csak a kumpit meg petrezselymet sütöttem meg. Isteni volt.
Fini is 🙂 Vasárnap grillezünk majd, maradt még pár szem, azt is meg akarom csinálni 🙂
Azannya de guszta! Igazi nyári kerti partihoz valónak tűnik. 🙂
Köszönöm 🙂 Igen, simán jó egy ilyen alkalomra is 🙂 Akár grillen is elkészíthető.