Egy hasonlót már régóta terveztem, de sosem jutottam el a piacra, hogy egy másik hozzávalót megvegyek(rebarbara), és sajna a házi is szó szerint elúszott Sheareréknél Herenden az árvíz miatt. Kicsit sok lett a szószom, de hát nem gond, majd sütök még mellé husit, de egy gombóc fagyira is simán el tudom képzelni. Na most aztán tényleg nem tudok majd mennyiséget mondani, de a képen talán majd látszódik, hogy kb. mennyi gyümit használtam az egyes fajtákból. Fincsi, édeskés-savanykás szószt kaptam, amit kedvünk szerint variálhatunk.
Hozzávalók:
Szószhoz:
gyümölcsök ízlés szerint
amit én használtam: cseresznye, meggy, eper, málna, ribizli, szedermálna(vagy eperfa gyümölcse, aki úgy ismeri), ezekből úgy egy fél maréknyi, bár van amiből több került, van amiből kevesebb.
1 kisebb salottahagyma, vagy vöröshagyma, még a lilát is el tudom hozzá képzelni
1 nagy evőkanál méz
2-3 evőkanál cukor, de aki édesebbre, vagy savanyúbbra szeretné, az eszerint adagolja
fél narancs leve
5-6 levél bazsalikom
szükség szerint egy kiskanál keményítő
pici teavaj
A csirkemellhez:
2 csirkemellfilé
teavaj
olívaolaj
szárított ázsiai citromfű
1-2 evőkanál méz
só
bors
Köret: a Sparban vettem egy ilyen bulgur-quinoa keveréket. Tök jó 😀
Mivel is kezdtem? Azt hiszem a szósszal. Ha kész lett, félretettem, és mielőtt a husi elkészült, felmelegítettem. Szóval… Először a hagymát felvágjuk jó apróra, majd egy kevés vajon megfuttatjuk. Beleteszünk egy jó evőkanálnyi mézet és egy picit még kevergetjük. Erre kerülnek a gyümölcsök. Én a következő sorrendben tettem, persze aszerint, melyik igényel több főzést. A cseresznyét és a meggyet kimagoztam, és 4-5 darabra vágtam. Először ezek kerültek a lábosba, pár percet így forrdogált, közben sűrűn kevergettem. A ribizlit leszáraztam, majd ez is az edénybe vándorolt. Ismét pár perc főzés és kevergetés. Jön az eper. Ezt, miközben beletettem, a szemeket kicsit összenyomtam, hogy jobban szószos legyen az egész. Majd jött a málna, szintén kicsit szétnyomkodva. Egyedül a szedermálnát hagytam egyben. Amúgy a ribizliből 1-2 fürtöt, a szedermálnából kb a felét nem használtam fel, amúgy a képen látható összes gyümi belekerült. Ha ez megvan, alacsony lángon főzögessük. Tegyük bele a fél narancs levét, keverjük el szépen. Ezután jön úgy bő 2 evőkanál cukor. Vagy aki amilyenre szeretné. Ettől a cukortól nem lett édes, ennyit bőven elbír, de hát ízlések és pofonok. Mivel sok volt a leve, és nem egynemű, így 1 kiskanálnyi keményítőt elkevertem pár evőkanál lével a szószból. Ezt kanalanként adagoltam a mártáshoz, és annyit tettem bele, amennyivel egy kellemes sűrűségű mártást kaptam. Csak ezután tettem bele a nagyon apróra vágott bazsalikomot, de már nem főztem, hanem szépen félretettem. Ha valaki idegenkedve a magoktól, az szűrje le és préselje át, de szerintem jó ez így. Most jön a husi. Sóztam, borsoztam, és egy kis vaj és olívaolaj keverékén elkezdtem sütni egy grillserpenyőben. Miután mindkét oldalán megsütöttem kicsit, megszórtam egy kis szárított citromfűvel(mindkét oldalán), majd mielőtt még teljesen átsült volna, mindkét oldalát megkentem 1-2 kiskanálnyi mézzel. Így sütöttem készre. Közben vizet forraltam, picit megsóztam és úgy 10-12 perc alatt készre főztem a bulgur-quinoa keveréket, és megmelegítettem a gyümimártást is. Már csak össze kellett dobni a kész hozzávalókat és szépen befalni 🙂
Jó étvágyat!
Talán a málnából tettem bele a legtöbbet…igen-igen…tagadhatatlanul málnabuzi vagyok
Gondolom nem gond ha nincs ennyi gyümim itthon, mert a cseresznye már leért.
Ez egy adagra elég szósz?
Persze, úgy variálhatod, ahogy akarod 🙂
Elég sok szósz lett, nekem sok volt a 2 csirkemellfiléhez. 2 embernek bőőőőven elég.
Kár volt ezt nekem este megnézni. Túl csábító 🙂
És finom is 🙂
Ez valami isteni lehetett!!! Csodálatos a képen, jó nagyokat nyelek. Én is a közeledbe költöznék ám szívesen, ha nekem is főznél ilyen finomakat.:))
Hát persze, hogy főznék, ha te csinálsz nekem sok fini málnás dolgot 🙂