Már régóta szerettem volna otthon kenyeret sütni, de kenyérsütőgép és idő hiányában nem nagyon volt hozzá kedvem. Az se tetszett, amikor gyúrni, dagasztani, keleszteni kellett valamit órákon keresztül. Nekem ilyenre nincs mindig időm. Szeretnék majd egyszer venni egy kenyérsütőgépet, mert lusta lány vagyok és tudom, hogy nekem ez nagyon tetszene. Legalább dagasztani, keleszteni a cuccot. Ettem már sok abban készült kenyeret és imádtam. Ezt a receptet Gizinél láttam, meg utána sok helyen, de először nála, így őt jelölöm meg forrásnak 🙂
Kicsit ódzkodtam kenyeret sütni, mert féltem, hogy túl tömör lesz. Hát elég tömör is lett, meg picikét olyan ragacsos állagú a tészta sütés után, de nekem ez így annyira bejött 😀 Nagyon fincsi lett. És még az a jó benne, hogy akármivel kombinálhatjuk. Csináltam már belőle olívabogyósat, szeretnék még rozmaringosat is, meg még sok sok sok fajtát. 75 dkg liszt kell hozzá, de ebből egy 1 kg-os kenyerünk lesz. Nem tudtam, hogy miben süssem. Elvileg jénai kellett volna hozzá, de féltem, hogy beleragad, hiába lisztezem, meg nem is volt otthon olyan, amibe tettem volna, mert hosszúkás kenyeret akartam csinálni, nem kereket. Ezért vettem egy formát. Több fajtát, formát, anyagút is néztem, aztán végül egy Tefal püspökkenyér forma mellett döntöttem. Nagyon jó választásnak bizonyult, mert semmit nem kell beletennem(liszt, zsír, margarin, sütőpapír), de akkor sem ragad bele egy morzsa sem. Csak megfordítom és magától kiesik belőle a kenyér. Akartam szilikonos formát is, de olyan kicsinek tűntek. Mindegy, azt majd máskor, most egyelőre nagyon örülök ennek a formának 🙂
Hozzávalók:
75 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
6 dl víz
2 teáskanál só
én néha teszek bele 1 evőkanál cukrot is
Egy jóóóóóóóó nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, az élesztőt és esetlegesen a cukrot. Ezután jöhet a víz és keverjük ki alaposan a tésztát, hogy ne legyen csomós. Tegyünk az edényre keresztbe egy fakanalat és takarjuk le egy konyharuhával. Tegyük egy melegebb helyre és kelesszük 12 órán át. Tudom, soknak hangzik. Közben én sűrűn meg szoktam nézni, mert imádom, ahogy dagad és buborékozik 🙂 Tényleg nagy tálba tegyük, mert először én nem eképp cselekedtem, és elérte a konyharuhát, sőt már az asztalra is kezdett lefolyni Ha ezzel megvagyunk, akkor nincs is más hátra, csak valahogy kiügyeskedni a tálból, bele a formába. Közben össze fog esni, de nem baj. Ha nem teflonos az edényünk, akkor előtte lisztezzük ki. Pihentessük megint a tésztát fél óráig, addig pedig melegítsük elő a sütőt 240 fokra. Fedjük le a kenyeret, ha nincs fedőnk(mint nekem), tegyünk rá alufóliát. Nyomjuk be a sütőbe 35 percre. Ha letelt az idő, vegyük le a fedőt, vagy az alufóliát. Ne ijedjünk meg, ha ráragad az alufóliára, szép lassan le tudjuk szedni róla egészben. Tegyük még vissza 20 percre, hogy a teteje kicsit megpiruljon. Borítsuk ki, tegyük egy rácsra hűlni és jóízűen falatozzunk belőle 🙂
Jó étvágyat!
Sajna az arányok nem látszanak, de hatalmasra dagad 😀
Még nem sikerült olyat sütnöm, hogy ne repedt volna ki, vagy ne púposodott volna fel a közepe. Na mindegy, ez az ízén nem ront 🙂 Ez az 1. kenyér volt, amit sütöttem, még nem ismertem a formát, így kicsit kiliszteztem, az látszik az alján. Szerencsére rájöttem, hogy nem kell 🙂
Ma én is kipróbálom!
Remélem az enyém is ilyen csini lesz 🙂
Köszi ^_^
És remélem ízleni is fog 🙂 Én bírom az ilyen tömör kenyereket. És ez még 3 nap múlva is puha, nem úgy, mint a bolti.
Tyű de jól néz ki 🙂
Mi csak kenyérsütő géppel csináltunk eddig, az is naon fini… de ezt lehet kipróbálom mert gyors recipének igérkezik..
párom kalácsot szokott sütni gyakran, azt is persze előkészítteti a géppel, de fonni már ő fonja.. lehet rá is veszem hogy a hétvégén csináljunk, imádom a vajas lekváros kalácsot 🙂
Nekem sajna nincs gépem 😦 De majd szeretnék. Addig marad ez, mert tényleg egyszerű. Jövök majd még más péksütivel is, na azt tényleg érdemes lesz kipróbálni 🙂
Csodaszép lett a kenyered!!!! Sokkal szebb mint az enyém volt. most irigykedem.Köszönöm, hogy engem jelöltél meg forrásnak.:)) Én szilikonos formába sütöttem, de fele mennyiségből (így is két napig ettük) Nekünk is nagyon bejött, nekem meg főleg, hogy nem kell vele sokat pepecselni.:)
Nekem nagyon tetszett a tiéd is 🙂 Pont ez a jó benne, hogy szinte semmi dolgom vele, mert a kelesztés előtt és után is csak 10 percet kell vele foglalkoznom, a többit elvégzi az élesztő, meg a sütő 🙂 Legközelebb rozmaringosat csinálok majd 🙂
Nekem irta valaki a blogon, hogy több víz kell hozzá, akkor nem fog berepedni. De én imádom ha bereped, attól olyan rusztikus 😀
És utálom, hogy az ujjamra tapad a tészta, meg a körömöm alá bemegy. Viszont van kenyérsütőm, csak nem h asználom, mert így valahogy jobb érzés :p Azzal egyébként kb 3 óra.
Ehhez biztos nem tennék vizet, mert eleve egy nagyon lágy tészta. Próbáltam a tetejét is bevagdosni, de nem lehet, mert tényleg annyira lágy. Mondjuk engem se zavar, ha bereped, ugyanolyan finom 😀
Én kipróbéltam a haverommal kemencében. A tetejét nem fedtem le és picit túlsült, de egyébként isteni lett. És ez az adag a 3 tagú családomnak 3 napra elegendő volt.
Igen, elég laktató, és ha be van csomagolva, akkor még 4 nap után se szárad ki, tök jó puha marad!
Érdemes kipróbálni ízesítve is. Nagyon fincsi olívabogyival, meg rozmaringgal is.