Rengeteg eprünk volt, de valamiért mégse csináltam belőle semmit. Csak anyám szokott egyszerű gyümölcstortát(ami isteni). Mivel le kellett már szedni, rengeteg lett, de a sok eső miatt eszméletlenül rohadt is, így muszáj volt feldolgozni. Lett belőle torta is, de mi legyen ezzel a rengeteg maradékkal? Hát eperlekvár 🙂
Az eredeti receptet Pedke oldalán találtam, de mivel nekem épp nem volt otthon fehér csokim, így egy tábla sima Boci ( 😀 ) tejcsoki került bele.
Hozzávalók:
1,2 kg eper
bő 35 dkg cukor
1 tábla csoki(nálam sima tejcsoki)
1 csomag Dr. Oetker 3:1 dzsemfix
pár evőkanál rum(én csak sütőrumot tettem bele)
Az epret mossuk meg alaposan, majd tegyük egy nagy fazékba. Itt most mindenki ízlése szerint cselekedhet. Én kicsit leturmixoltam, de hagyhatjuk kicsit, vagy nagyon darabosra is. Pár darabkát én is hagytam benne. Mérjük ki a cukrot, majd pár evőkanálnyival keverjük ez a dzsemfixet. Ezt tegyük az eperhez. Erős lángon forraljuk fel, majd tegyük bele a többi cukrot is, és a feldarabolt csokit. Én késsel viszonylag apróra vágtam, hogy gyorsan felolvadjon. Itt már sűrűn kevergessük, nehogy lekapjon, és zubogva forraljuk még egy 5 percet. A végén mehet bele a rum is(persze el is hagyható). Üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni.
Később csináltam egy ilyen adagot csoki és rum nélkül is, édesítővel, hogy apám is ehessen belőle, mert ő cukros. De még mindig maradt majd’ 2 kiló eper, és volt még egy Knorr dzsem kocsonyásító és tartósítóm, szóval azt az alapján csináltuk meg a csomagoláson lévő utasítás szerint. Sajna az édesítő nem sűríti úgy be a lekvárt, mint a cukor, szóval ezek hígabbak lettek. De az íze így is isteni 🙂 Azt hiszem a Dr. Oetkeres édesítős lekvárhoz kevertem egy teáskanálnyi szalicilt is, mert ebbe ugye nincs cukor, hogy tartósítsa.
Fincsi házi készítésű eperlekvár, fincsi házi sütésű kenyérkén 🙂
Én fehércsokival csináltam és inkább rózsaszín lett, mint ilyen szép piros, bár ez biztos függ a szamóca fajtájától is.
Kicsit csalóka a kép, a tejcsokitól nekem meg sötétebb lett. Viszont amit csoki nélkül csináltam, az gyönyörű piros lett, kis bordós beütéssel 🙂
Hmmmm de guszta a kenyeres kép. még sosem ettem ilyen eperlekvárt.. csokis… érdekes lehet 🙂
Nekem rögtön megtetszett 🙂 Végülis ha epres csoki van, akkor miért ne lehetne csokis eper? Meg nem agresszíven csokis, nem lehet benne annyira érezni.
Ínycsiklandóan hangzik 🙂
És az is 🙂
Jaaaj, a kenyeres képnél beindult a Pavlov reflex 😮
Mennyire érezhető a csoki?
Csak egy leheletnyit 🙂
Eper, csoki ez pont nekem való lekvár!!!! Na ha egymás közelébe költözünk, majd megkóstolhatom???:))
Naná ^_^
Hát ez szuperszónikus! Egy időben lehetett kapni csokis meggylekvárt, az volt a kedvencem. Ennek alapján tuti megcsinálom ezt a receptet meggyel! Köszíííí! 🙂
Nagyon szívesen, remélem jól sikerül majd 🙂