Imádom ezt a fajta zsömit és kiflit. Shearer anyukája sokat csinált egy időben, és képes lettem volna befalni még melegen az egész tepsivel, annyira finom 🙂 Bátran ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók:
55 dkg liszt
4 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2 dkg élesztő
2,5 dl víz
Jó alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Ha nagyon ragadna, egy pici lisztet tegyünk még hozzá. A szépen összeállt, lisztezett deszkára tesszük és kb. fél cm vastagra kinyújtjuk. Vágjunk belőle négyzeteket, majd azokat átlósan felezzük el, így szép kis háromszögeket kapunk. A széles oldalától kezdve szorosan feltekerjük, majd patkó alakban meghajlítjuk. A zsömihez ne nyújtsuk ennyire vékonyra, hanem úgy 1 cm-esre. Közben persze lisztezzünk, ha kell. Egy bögre vagy kistányér segítségével szaggassunk belőle pogácsákat. Igaz, hogy ez nem olyan sok tészta, tehát ha nagyobbakat szeretnénk csinálni, akkor mindegyikből csak pár darab lesz. Tegyük szilikonos sütőlapra, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és pihentessük addig, amíg szépen meg nem kelnek. Majdnem a duplájára dagadnak majd, így tegyük egymástól kellő távolságra őket. Ha megkeltek, kenjük meg őket vízzel, vagy tojással(én vízzel kentem), és mehetnek a kb. 240 fokra előmelegített sütőbe úgy 5 percre, majd vegyük vissza a hőfokot 200-ra és süssük őket a kívánt színűre. Én nem szeretem, ha sötét, így ott álltam mellette, hogy a kellő pillanatban kivehessem.
Nagyon finom, picit édeskés, gazdag ízű, ajánlom mindenkinek!
Hát nem szépek? ^_^
De fölöttébb csinosak!
És isteni finomak! Csinálnék is még, de ebben a melegben nem sok kedvem van hozzá.
Csodálatosak!!!! Szinte érzem az ízét. Holnap sütök is egy adagot a holnaputáni grillezéshez. Köszi a receptet, még jó hogy ma tetted fel.:)
Nagyon szívesen 🙂 Mondjuk apám sótlannak találta, így a következő adagba több sót tettem, de hát neki a só is sótlan 😛
Majd tedd zacsiba, nehogy kiszáradjon.
Naná,hogy szépek!:-))Ki is próbálom a vajas receptedet!:-)
Örülök neki ^_^ Remélem ízleni fog 🙂
Gyönyörűek! Vasárnap tuti meg fogom csinálni 🙂 Köszi a receptet! 🙂
Nagyon szívesen 🙂 Remélem neked is ízleni fog 🙂
Hmm, lehet megis meglatogatlak 😀
Hehh…érdekboci vagy 😀 De gyere csak 😀
Sokkal jobban néznek ki, mint a boltiak. Egyszer olivás zsemléket csináltam, de azok elég deformáltra sikeredtek…
És mennyivel finibbek is! Én is csak a szebbeket fényképeztem le 😀 Nkem is lettek nagyon gagyik, de az ízük attól még jó 🙂