Olyan régóta szerettem már volna kandírozni valamit, de aztán mindig elmaradt. Aztán egyik nap nézegettem valamelyik szakácskönyvemet, megláttam benne, és eldöntöttem. Én ilyet fogok csinálni. Másnap megkopasztottam a rózsabokrokat és nekiálltam a dolognak. Hogy ilyen egy pöcsölős munkát mint ez…komolyan mondom már majdnem felrúgtam a tálcát, hogy én ezt nem bírom. Valahogy nem akartak fogyni a szirmok. Sajna nem lettek valami szépek, egyrészt a szirmok se voltak a legformásabbak, másrészt meg sokon nagyon vastag lett a bevonat. Na mindegy, 1. próbálkozásnak jó volt.
Hozzávalók:
Tearózsa, ami házi és vegyszermentes
1 tojásfehérje
2 evőkanál víz
porcukor, vagy finom szemcséjű kristálycukor
Szedjük le a rózsafejek szirmait és óvatosan mossuk meg. Tegyük 2 papírtörlő közé és szárítsuk meg. Próbáljuk meg nem összetörni őket. Nem nagyon fog sikerülni, de azért próbálkozzunk 😀 Egy picit verjük fel a tojásfehérjét és keverjük hozzá a vizet. Ha nagyon habos lenne, azt szedjük le róla. Egy ecsettel kenjük be a szirmokat a tojással, majd szórjuk meg porcukorral. Tegyük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Én ezt egy idő után nagyon-nagyon meguntam, beletettem egyszerre 5-6 szirmot is a tojásba, kiteregettem őket, megcukroztam, megfordítottam, megint cukroztam, majd a tálcára tettem. Lehet, hogy gyorsabb lett, de több cukor ment veszendőbe és macerás is volt. Na mindegy, azért végigszenvedtem magam rajta. Legközelebb kipróbálok majd még 1-2 módszert és megírom melyik jött be a legjobban 🙂 Ha az összeset elkészítettük, akkor tegyük őket félre, lehetőleg egy napos helyre, és 2-4 napig szárítsuk őket, amíg ropogósak nem lesznek. Naponta 1-2x fordítgassuk át őket. Én ezt reggel és este tettem.
Díszítésnek tökéletesek, de még nasinak is el tudom képzelni 🙂 Párat már elropogtattam belőle
Amúgy rájöttem így félig-meddig gasztrobloggerként, hogy nem is hülyeség, ha az ember lánya kiskorában szalvétát gyűjtött. Gondoltam keresek a szirmoknak valami rózsás hátteret, átnéztem a dobozomat, és olyan szép háttérnek valókat találtam. Hogy ez eddig miért nem jutott eszembe? Szóval ezután lehet, hogy többet fogom használni őket 🙂
Rózsaszőnyeg 🙂
Ezt meg csak úgy 🙂
Szép lett.
Kár, hogy nálunk nem létezik nem vegyszerezett 😀
Köszi 🙂 Bár sikerülhettek volna szebben is 😛
Nagyon szépek lettek, igaz jól megdolgoztál velük. Tetszik az ötlet, de én tutira nem pöcsöltem volna vele ennyit.:)) Milyen volt ízre??
A “csak úgy” kép is nagyon szép!!!!:)
Hát volt vele gond 🙂
ízre olyasmi, mint egy koncentráltabb rózsaparfüm 😀 Bár már veszített a rózsás aromájából.
A vegyszermentessel van baj nalunk is 😮
Nagyon jol nez ki. Parfumizu? :ooo
Hát valami hasonló…nem olyan az íze, mint frissen az illata, de így is jó 🙂
Szvsz gyönyörűek, de tényleg egy szenvedésnek tűnik az elkészítése. Minden tiszteletem a tiéd, hogy volt hozzá türelmed. 😀
Köszi 😀
Hát néha már tényleg az agyamra ment a dolog 😛