Szeretem az olasz konyhát, a bazsalikomot egyenesen imádom, és a paradicsomot sem vetem meg. Akkor ez egy nekem való étel 😀 Nézelődtem egy kicsit a neten, hogy úgy mégis miféle feltéttel készítsem, és meglepődtem milyen sok változat van. Persze a klasszikus paradicsomost találtam meg a legtöbb helyen, szóval én is emellett döntöttem. A kenyér már nehezebb diónak bizonyult. Fehér kenyeret és bagettet láttam mindenhol, de én úgy gondoltam, hogy nekem a Lipóti pékséges ciabatta lesz az erre legmegfelelőbb. Jó választásnak bizonyult 🙂
Amúgy is imádom, ezt a fajta ciabattát, még ha nem annyira autentikus olasz. Nekem megfelel. szép ropogósra sült, mégis könnyű volt harapni, nem tört szét a kezemben. Egyszóval isteni volt 😀 És nem utolsó sorban: nem állt bele minden harapásnál ezernyi kis kemény kenyérszilánk a fogínyembe, ami néhány pirítósnál előfordul -_-
A másik dolog a bazsalikom. Hát igen…azt hiszem be kell, hogy ismerjem: nem tudok mértéket tartani, ha bazsalikomról van szó 😀 Szóval aki nem akkora bazsalikombuzi, mint én, az tehet bele kevesebbet is.
Hozzávalók 1 személyre:
1 Lipóti pékség féle ciabatta
2 közepes paradicsom
5-6 szép nagy levél bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
extra szűz olívaolaj
só
bors
esetleg mozzarella
A ciabattát vágjuk hosszában félbe, majd dobjuk be az előmelegített sütőbe. Nem tudom hány fokon és nem tudom hány percig sütöttem A lényeg, hogy ropogós legyen. Ki mennyire szereti. Ameddig sül a “papucsunk”, foglalatoskodjunk a paradicsommal. Vágjuk fel kis kockákra, és ha túl lédús lenne, akkor akár ki is magozhatjuk. De az se gond, ha bennemarad, ha már összekevertünk mindent, és már tennénk a kenyérre, akkor egyszerűen egy kanállal adagolva lecsepegtetjük, ennyi. Szóval paradicsom összekockázva, jöhet a bazsalikom. Én mániákusan mikronnyi méretre vágom a zöldfűszereket, mert utálom, ha nagy darabokra harapok rá az ételben. Ez alól szinte csak a bazsalikom a kivétel, azt akár salátaként is meg tudnám enni. Szóval csak félbevágtam a leveleket és felcsíkoztam. Mehet a paradicsomra, majd egy nagyobb löttyintésnyi olívaolaj is, meg persze ízlés szerint só és bors. Keverjük jól össze. Ha szép ropogós a ciabatta, vegyük ki a sütőből, és kicsit dörzsöljük be egy gerezd fokhagymával, majd vékony sugárban picit locsoljuk meg ezt is olívaolajjal. Kanalazzuk rá a paradicsomos keveréket, így le tudjuk csepegtetni róla az időközben összegyűlt levet. Ha szépen elrendeztük rajta, akkor tehetünk rá félbevágott mini mozzarella golyókat is. Erősen ajánlott 😀 Nincs is más hátra, csak kiülni a hintaágyra, és jóízűen elropogtatni, közben pedig nem figyelni a macskákra, akik kinézik a számból a falatot 😀
Jó étvágyat!
Én is kérek egy olyat!!!!!!!
Nyisd az ablakot, küldök egy adaggal ^_^
Este szeretnék csinálni, de tegnap se kaptam már munka után ciabattát 😦 Remélem ma több szerencsém lesz.
En a konnyebb kezelhetoseg erdekeben karikara vagom a paradicsomot es a mozzarellat is (nem a kis golyokat hasznalom, hanem a nagyot). Ja es olaj nelkul.
Amugy nagyon szepen nez ki 🙂 Probald ki esetleg pici oreganoval is.
Köszike 🙂 Megpróbálnám, de kóros bazsalikomimádatban szenvedek 😀