Imádom a bazsalikomot!!! Mivel rengeteg van a kertben, így sok sok olasz tésztasalit, mozzarellás szendvicset, bruschettát, és hasonló fincsiségeket tudok készíteni. A legkoncentráltabb bazsalikomos étel viszont a pesto, amit ennyi alapanyag birtokában vétek kihagyni. Egy kisebb adagot már készítettem ezelőtt, de valamiért nem lett olyan krémes, mint a mostani, na mindegy, ízre így is tökéletes lett 🙂 A második adagnál viszont egy majdnem teljesen homogén, gyönyörű zöld krémet sikerült készítenem. Bár nagyobb adag is volt. Nagyon finom spagettivel összekeverve(persze lehet még cifrázni). Olyan egyszerű…ezért olyan finom is 🙂
Hozzávalók: 2-3 dl-hez
jó 10 dkg bazsalikomlevél(ez egy jól megpúpozott kisebb tálkányi)
pár dkg fenyőmag
mérettől függően 3-4 gerezd fokhagyma
fél-1 dl extra szűz olívaolaj(attól függ mennyire szeretnénk krémesre, de inkább csak fél)
pár dkg parmezán szép finomra reszelve
só
bors
Készíthetjük mozsárban, botmixerrel, vagy egyéb erre alkalmas eszközzel. Én a jól bevált kis aprítómmal szoktam. Nagyon szép masszát kevert belőle. A bazsalikomot mossuk meg, majd terítsük szét egy konyharuhán, papírtörlőkkel pedig itassuk le róla a vizet. Nem baj, ha nem lesz porszáraz, de azért ne is legyen vizes. Mindig felváltva tegyünk bele az aprítóba minden hozzávalóból egy kicsit. Persze bazsalikomból sokat 🙂 Aprítsuk, vagy turmixoljuk le, majd jöhet hozzá a többi. Ezt addig ismételjük, amíg minden el nem fogy. Persze lehet ezt egyszerre is, csak nekem nem fér bele az aprítóba az egész, csak ha folyamatosan turmixolom. Keverjük jól össze. Én szeretem, ha krémes, de aki kicsit darabosan szereti, az ne darálja teljesen apróra. A fokhagymát lereszelve tettem bele, ahogy a sajtot is. Ha elkészült, töltsük üvegbe, majd a tetejére csorgassunk egy kis olívaolajat. Ne ijedjünk meg, ha fekete lesz a teteje, összekeverjük és már jó is lesz. Ezért öntsük rá az olajat, mert így zöld marad. A legjobb, ha mindig frissen készítjük el, és annyit, amennyit épp felhasználunk. Ezt tapasztalatból mondom, mert múltkor megviccelt. Olajjal leöntöttem a tetejét, és hűtőben tároltam. Mégis 2-3 nap alatt megromlott, és nem értem miért. Körülnéztem a neten és hasonló recepteket találtam, semmi tartósító, mégis sok helyen írták, hogy hetekig eláll, de minimum 1 hétig. Akkor az enyémmel mi lett? Na mindegy, máskor majd esetleg kevesebbet készítek, de semmiképp sem szeretnék lemondani róla, mert nagyon fincsi. Tömör bazsalikomgyönyör 🙂 Ha valakinek van ötlete, mit csináltam rosszul, ne habozzon szólni.
Nagyon fini spagettivel, majd jövök is 2 ilyen recepttel 🙂
Lehet én is csinálok majd ha lesz ár időm, meg ha szerzek bazsalikomot 🙂
Kéne pár fűszernövény, ami elfér az ablakban…
Én adok szívesen, ami kell, ha kapok csombort 😀
Nahát csak ennyi lenne? Ez valóban nem nehéz.
Én eddig azt hittem, hogy ebben a fenyőmag dominál.
Bakker, ilyet én is tudok csinálni, tök jóóóó, köszi a receptet! Ki fogom próbálni!
Fenyőmagot hol vetted?
Hát lehet, hogy kellene bele több fenyőmag, de nekem jó volt így. Bioboltban bárhol lehet kapni, sőt Tescoban, Sparban, bármelyik nagyobb hiperben.