Ebben a marha melegben még blogolni sincs kedvem. Bár lehet, hogy mire engedélyezem ezt a bejegyzést, épp szakadni fog az eső(és tényleg majdnem így lett :D), na de mindegy, amikor írtam, legalább 35 fok volt árnyékban^^ Mostanában sok bejegyzést megírok előre, így később csak közzé kell tenni. Igen, lusta vagyok 😛 Nem rég Szepyke jóvoltából nagyon frankó áron jutottam vaníliához. Mégegyszer ezermillió köszönet a sok fáradtságért! Mivel én nem vagyok egy nagy sütis, így csak 10 szálat rendeltem(11-et kaptam ^_^), így a nagy részét már fel is használtam. Extra vaníliás cukrot, és vanília kivonatot készítettem belőle, a maradék szálakat pedig kincsként őrzöm 🙂
Úgy szerettem volna szép kis csatos üvegbe tenni a cukrot, de mivel nekünk ilyenünk nem volt, így vettem. Hogy ezek milyen drágák 😮 Meg az üvegek úgy általában. Sajna vodka se volt itthon, így azt is vettem. 2 dl-t akartam, szerencsére pont volt akkora üvegben, aminek a mérete is megfelelő, mert összehajtás nélkül beleférnek a vaníliarudak 🙂 Szuper, hogy minden megvan, így már csak össze kellett dobni a cuccokat.
Azért írtam, hogy extra vaníliás cukrot készítettem, mert viszonylag sok vaníliát tettem viszonylag kevés cukorhoz. Hogy mennyihez? Fingom sincs 😀 Azt hiszem úgy 2-3 dl-nyi cucc fér az aprítómba, így megtöltöttem cukorral. Fogtam 3 szál gyönyörű illatozó aromás vaníliarudat, bevágtam őket, kikapartam belőle a milliónyi apró fekete kis magot, majd a cukorhoz tettem. A 3-ból 2 rudat felvágtam kisebb darabokra és ezeket is beletettem az aprítóba. Jól ledaráltam, a maradék 1 kikapart rudat pedig 4 felé vágtam. A cukrot a tiszta csatos üvegbe tettem, csodák csodájára pont annyit sikerült ledarálnom, amennyi épp kényelmesen belefért 😀 A 4 felé vágott rudat beletűzködtem és lezártam. Isteni illata van!!!!!!!
A kivonathoz 5 rudat használtam és 2 dl vodkát. A rudakat jó mélyen bevágtam, beletettem a vodkába, és jól lezártam. Már akkor megszínezte az alkoholt, 2 nap múlva pedig már csodás óarany színben pompázott. Már úgy várom, hogy használhassam, szóval türelmetlenség az van 😀 Naponta megforgatom, rázogatom, akár többször is, mert nem bírom ki 😀
Össze se lehet hasonlítani a boltban kapható termékekkel, szóval mindenkinek meleg szívvel ajánlom, tényleg megéri 🙂
Olyan illata és íze van, hogy csak na 🙂
A kivonat 15 percesen. Már ekkor is megszínezte kicsit a vodkát.
És most…lassan már a 2 hónapos korhoz közeledve 🙂
Azóta a cukor is átkerült egy nagyobb csatos üvegbe, felhigítva még legalább fél kg cukorral, és még így is nagyon intenzív, szóval kerül még majd bele pár kanállal. Amúgy egy kiskanál ebből a cukorból egy pohár meleg tejbe, és kész is a fincsi lélekmelegítő 🙂
2 hónapja megvan? akkor fincsi vaníliás karika lesz nálam is a hétvégén 😀
Legalább is a kép dátuma szerint 😀
Klassz! 🙂 Muszáj hozzá vodka? Mert tiszta szeszem van itthon….
Szerintem tökéletes hozzá, sőt… 🙂
Nagyon guszta kis üvegecskéket alkottál!!! Fincsi vanília illat lehet ha kinyitod őket. Kérhetek egy pohár tejet én is????:))
A kivonatnak így konkrétan nincs, csak ha beleteszem valamibe. De a cukor az isteni 🙂
Naná, hogy kapsz ^_^
Hmm, meg lehet enni a hejat is? En vmiert ugy emlekszem, az keseru. 😮
Semmi keserűséget nem érzek így benne, meg hát ugye azzal együtt szokták beletenni sok kajába is, gondoltam miért ne lehetne hasznosítani az egészet 🙂