A hétvégén 3 fogásos sütőtökvacsorát készítettem. Leves, főétel és desszert. A levesről nem fogok írni, mert az a jól bevált sütőtök krémlevesem volt. Elég sok előkészületet igényelt a dolog, így már pénteken elkezdtem, hogy ne töltsem az egész szombatot a konyhában. Hát mit ne mondjak, így is sokat robotoltam 😛 Na mindegy, megérte, mert fincsi lett minden 🙂
Szóval most jöjjön a főétel.
Valamit kell kezdeni azzal a 46 sütőtökkel, szóval most megy a sütőtökipar ezerrel 😀
Eme étel elkészítése már péntek este elkezdődött, a kacsamellet ugyanis ekkor pácoltam be. Egy nagyobb tököt sütöttem meg, úgy láttam az elég lesz a 3 fogásra, hát nem volt, szóval jött még egy hosszúkás tök fele is.
Ezt a szép kis tököt sütöttem meg 🙂
Hozzávalók:
A kacsához:
1 egész kacsamellfilé(2 fél)
100%-os narancslé, nálam Hohes C, frissen is facsarhatjuk, de ahhoz sok narancs kell
úgy 2 evőkanál kínai ötfűszer keverék
1 lime
2-3 evőkanál méz
1-2 evőkanál halszósz
egy teáskanálnyi reszelt gyömbér
pici sáfrány, nekem ez nem volt, így sáfrányos szeklice
só
bors
A sütőtökös mártáshoz:
annyi sütőtök, amennyi szószt szeretnénk, ez nálam úgy 30-40 dkg volt, már sütve lemérve
1 kis vöröshagyma
1 teáskanál reszelt gyömbér
2 evőkanál méz
6-7 szép zsályalevél apróra vágva
jó fél dl tejszín, vagy aki hígabbra szeretné, az tehet többet is
só
bors
A zöldfűszeres burgonyához:
kb. fél kg apró szemű, vékony héjú burgonya, mint az újburgonya
extra szűz olívaolaj
só
fehérbors
fokhagymagranulátum
friss zöldfűszerek, főleg rozmaring és kakukkfű(nálam most került bele pici petrezselyem és tárkony is
Előző este pácoljuk be a kacsát. Ehhez keverjük össze az összes fűszert és ízesítőt a narancslé kivételével. A narancslevet csak a végén keverjük hozzá, szép fokozatosan, hogy ne álljon benne csomókban a fűszerpaszta. Legalább fél litert tettem hozzá, vagy legalább annyit, hogy ellepje a kacsát, aminek a bőrét kockásra beirdaltam. Forgassuk bele a husit, és tegyük a hűtőbe 1 napra. Másnap vegyük ki, látjuk majd, hogy a narancslé sava már szinte elkezdte megfőzni a kacsát. Egy icipici olívaolajat tegyünk a serpenyőbe, majd ha már jó meleg, mehet bele a kacsa is, bőrös felével lefelé. Süssük ki egy kicsit a zsírját. Óvatosan, mert ha túl sor fűszer van rajta, az hamar meg tud égni. Én kicsit letörölgettem előtte a husit. Fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük egy kicsit. Ha közben ilyen fekete nyúlós cucc lesz a serpenyőben a fűszrektől, azt szedjük ki belőle. Tegyük a kacsát közepes hőfokra előmelegített sütőbe. Én olyan serpenyőt használtam, ami sütőbe is tehető, ajánlom, mert így nem kell átpakolni a cuccot. Süssük még, na jó kérdés meddig…hát egy 20 percet legalább. Persze aki szeretné rózsaszínebbre, az az ízlésének megfelelően csökkentse a sütési időt.
A burgonyát sikáljuk át, és vágjuk kis cikkekre. Keverjük össze egy kis olívaolajjal, és tegyük be sülni a sütőbe. Én szilikonlapra szoktam kiteríteni. Ha már félig megsült, tegyük rá az apróra vágott és összekevert zöldfőszereket és jól forgassuk össze. Mehet vissza a sütőbe, és süssük készre. Néha azért keverjük meg, hogy ne csak az alja süljön.
Ezzel is kész vagyunk, jöhet a mártás. Egy serpenyőben pirítsuk le egy kis olívaolajon az apróra vágott hagymát. Mehet bele a méz és a gyömbér is. Ha jól összekevertük, dobjuk rá a sült sütőtököt. Ha valaki szeretné, esetleg át is passzírozhatja a tököt, így egy selymesebb, homogénebb mártást kap. Szerintem nem szükséges. Ha jól összeforraltuk, tegyük bele a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és jöhet az apróra vágott zsálya. Jól forraljuk össze, és már kész is. Aki akarja persze ízesítheti még mással is, de szerintem nem szükséges.
Ha minden kész, a kacsát szeleteljük fel, tálaljuk a mártással és a burgonyával, és már falhatjuk is. Kicsit időigényes étel, de nagyon fincsi 🙂
Lehet kipróbálom csirkével, mert a kacsahús Haluskájék felé nem menő 😀
Én imádom 😀
Szerintem jó lesz az csirkével is 🙂
Isteni finom lehetett, csorog a nyálam érte.:)) Én is kérhetnék egy kis kóstolót??
Ma több boltot bejártam, kacsamellet és libacombot szerettem volna venni, de az istenért nem lehet kapni.
Csak azt tudnám az a rohadék multi miért nyomatja a reklámba, hogy nála tele van minden kacsa és libahússal.:((
Természetesen megkínállak téged is 🙂
Én is a piacon vettem Fehérváron, ott mindig van a baromfisnál 🙂
Kacsamellet még nem ettem, de combot és levest igen, egyik sem ízlett, nem tudom, nekem valahogy furcsa. 😀
A csirke- és pulykamellből kiindulva szerintem a kacsáé is tuti bejönne, mindkettőt imádom bármilyen formában.
Mindenesetre roppant gusztusosan néz ki, pláne mellé még sütőtök, nyamm. 😀 Nekünk sajnos csak öt-hat darab lett * mély depresszió *, mindegyik tortában végezte, mivel nem volt igazán fini édes. Mondjuk én nem bántam.^^
Hát mondjuk a kacsának elég karakteres íze van, nem lehet sem a csirkéhez, sem a pulykához hasonlítani. Mivel elég drága, először próbáld ki valahol esetleg, étteremben, vagy egy fél kacsamellel. Mondjuk ettől a páctól elég különleges ízt kapott, talán így jobban ízlene 🙂