Még tartozom a 3 fogásos sütőtökvacsora desszertjével. Mindig is ki akartam próbálni, de nem akartam egy az egyben leutánozni a neten található recepteket. Egyrészt mert több féle is volt, másrészt meg csak úgy 😀 Úgy gondoltam ezekből összegyúrok egy saját verziót.
Hát ez lett belőle 🙂
A tésztával egyelőre még nem vagyok kibékülve, azt hiszem még kell majd rajta alakítanom. Elsőre a tészta nagyon kemény lett, persze csak a szélén. A 2. próbálkozásra már puhább, de még mindig nem vagyok vele megelégedve. Még kísérleteznem kell rajta.
Vettem egy sütőformát is hozzá, persze majd másra is fogom használni, de pitéhez tökéletes.
Ez az:
A tészta:
kb. 8 púpozott evőkanál liszt
10-15 dkg vaj
2-3 evőkanál porcukor
2-3 evőkanál víz
pici só
Töltelék:
70-80 dkg sült sütőtök, már kikaparva mérve
2 doboz Philadelphia krémsajt
3 tojás
1/3 csésze barna cukor
1/3 csésze kristálycukor
1 tk fahéj(vagy fél, ha valaki nem szereti a fahéjat)
1 tk őrölt gyömbér
fél tk. frissen reszelt szerecsendió(de lehet több is)
Süssük meg a tököt. Nem kell teljesen készre, csak puhára. Ha megvan, kaparjuk ki a belsejét és tegyük félre hűlni. Készítsük el a tésztát. A lisztet morzsoljuk el a vajjal, tegyük bele a sót és a cukrot, majd a vizet. Nem kell mindet, ha úgy látjuk, hogy túl lágy. Én már több lisztet írtam hozzá így is, de ha még mindig túl lágy lenne, tegyünk hozzá annyi lisztet, amivel már egy formázható tésztát kapunk. Tegyük hűtőbe egy jó fél órára, így már könnyebben lehet vele bánni. Nyújtsuk ki és tegyük a sütőformába. Az én formám 28 cm-es. Mondjuk a képen nem az abban készült süti van, hanem a kapcsos formában készült, de az íze ugyanaz, csak kicsit vékonyabb lett. Azért jobb a vékonyabb, mert így könnyebben átsül. Elsőre a közepe nekem picit lágy maradt. Most már nem.
Szóval a tésztát tegyük a formába, úgy, hogy legyen pár centis pereme. Nem baj, ha nagyobb lesz, mint a töltelék, majd visszanyomkodjuk. A töltelékhez kell egy kis idő. Nem az összekeverése miatt, hanem a tök “víztelenítése” miatt. Ugyanis sok levet ereszt. Szóval kis adagokban préseljük ki a tökből a lehető legtöbb vizet, így nem lesz olyan szottyos a tészta. Igaz, így csak olyan 30-40 dkg súlyú tökünk marad, de elég lesz az. Keverjük el a krémsajtot a tojásokkal, majd jöhet bele a tök. Ezután a 2 féle cukor, végül pedig a fűszerek. Jól keverjük össze. Akkor jó, ha egy homogén masszát kapunk. Öntsük a tésztára, egyengessük el, majd igazítsuk a tészta peremét a töltelékhez. Értsd: nyomkodjuk le a töltelékig. Közepes hőmérsékletű sütőben süssük kb. 50 percet, vagy ameddig a töltelék közepébe szúrt tűre már nem ragad rá a cucc. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, úgy könnyebb lesz szeletelni is.
Jó étvágyat!
Irigylem a sütőformád. És kértem volna egy szelet süti! 😀
Jó is 🙂 Nem tettem bele semmit, mégis simán kiborítottam belőle a tortát 🙂
Ha gyors vagy, talán van még otthon pár szelet 😀
szuper ez a sütőforma.. honnan van? :)))
Nagyon guszta kis szeletecske, én is vevő lennék rá!!! A sütőformád is szuper.:)
Picikaca: köszi 🙂 A tescoban vettem és tefal.
Gizi: már küldöm is 🙂