Imádom!!!!!!! Egyszerűen nem tudok leállni vele 😀 Eleve imádom a sütőtököt is, de amikor üvegbe zárhatom az isteni illatos édes sütőtököt, na arra nincs is szó 🙂 Tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek. Én olyan szinten rákattantam, hogy már 2 adagot is főztem belőle, ehhez mindösszesen 20 kg sütőtököt használtam fel. És még mindig több, mint 20 darab van a fóliában 😀 Ódákat zenghetnék még róla, de inkább megmutatom a receptet 🙂
A 2 adag között volt különbség, ezért inkább leírom, és akkor mindenki eldöntheti magában, hogy mi a neki megfelelő arány. Alapjában 10 kg tököt sütök meg sütőben. Ebből, a tök fajtájától függően lesz valamennyi gyümölcspép…vagy zöldség? Nem is tudom mi ez egyáltalán 🙂 Szóval ezt már a héjból kikaparva mértem le. Az egyik adagból kb. 2,7 kg lett, a másikból úgy 3,2 kg. A dzsemfixet mindenki használja aszerint mennyire szeretne folyós, illetve szilárd lekvárt. Először 3 zacsit használtam, utána 2-t, így a 2. adag hígabb lett. Cukrot, mindegyikhez kb 50-60 dkg-ot használtam, így az 1. adag egy picit édesebb lett, mert ugye ott ehhez a cukormenyiséghez kevesebb pép került. De amúgy pont azért ilyen finom és azért tudok helyből fél üveggel megenni belőle, mert nem tömény cukros izé, mint amiket a boltban lehet kapni. A többi hozzávalót is ízlés szerint lehet adagolni: vanília, citrom. Én most az én 2. adagos lekvárom receptjét fogom leírni.
Hozzávalók:
10 kg sütőtök
2 zacskó dzsemfix
1,5 nagyobb citrom
2 nagy vaníliarúd
50-60 dkg cukor
pár evőkanál házi vaníliáscukor
a biztonság kedvéért 1 csapott evőkanál nátrium-benzoát
A tököt nagyobb darabokra vágom, majd sütőben megsütöm. Legyen puha, szóval mez nálam legalább 2, de inkább 3 óra sütést szokott jelenteni. Persze ha előbb megpuhul, az se baj. Ha megpuhult, kikaparjuk a belsejét, és egy nagy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a dzsemfixeket, és a citromok kifacsart levét. 2 gyönyörű, nagy, duci, szaftos Szepykétől szerzett vaníliarudat hosszában felhasítunk, kikaparjuk a hihetetlenül sok magot, és az üres héjjal együtt ezt is a tökhöz tesszük. Feltesszük a tűzhelyre és nagy lángon felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett. Ekkor kóstoljuk és ha kell teszünk még hozzá cukrot, vagy citromot. Vegyük le a lángot takarékra, majd botmixerrel pürésítsük le. Persze a 2 vaníliarudat előtte vegyük ki. De ki ne dobjuk!!!!!!! Mossuk le, és tegyük bele a vaníliás cukros csatos üvegünkbe, aminek a csatját sikerült olyan jól rácsapni a kezemre, hogy már 3 napja lila és fáj 😦 Én úgy szeretem, ha teljesen sima a lekvár, így teljesen lepürésítem. Ha ez megvan, forraljuk át mégegyszer(persze most is állandóan kevergessük), majd a legvégén tegyük bele a nátrium-benzoátot, és keverjük el. Tisszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejrefordítjuk, majd dunsztba tesszük pár napra. Ha kibírjuk 😀 Isteni finom. Nem gondoltam volna, hogy én valaha így fogok lelkesedni egy lekvárért, de ez nagyon bejön 🙂
Ki kell próbálni…de tényleg!
Látom, te is bele vagy bolondulva a sütőtökbe. Pedig nekem nem nagyon szabadna, mert kissé magas a szénhidrát tartalma 🙂
Hát egy pöttyet 😀
Gyönyörű, csodálatos színe van!!! Az ízét pedig csak elgondolni tudom, de biztosan isteni finom. Van még bőven tököd, tökölhetsz még jópár üveg lekvárt.:))
Még annál is finibb 😀 Hát anyám reménykedik benne, hogy már nem akarok többet csinálni, mert már lassan nem tudjuk hova rakni 😀
Érdekes, azt hiszem kipróbálom.
Helyzetjelentés:
Anyám: nagyanyád küldött két nagy tököt
Én: akkor hozz dzsemfixet 😀
Ma nekileselkedek én is! :-))
Endre: megéri 🙂
Jucy: helyes!
Megcsináltam! Fincsi lett!
Jelzem kifelejtetted, hogy mennyi ideig főzted! 🙂
Hát ameddig felforr 😀 Utána meg már mindegy…csak rottyantottam rajta egyet-kettőt 😀
Örülök, hogy ízlik 🙂
Kár hogy én nem szeretem a sütőtököt, pedig kiskoromban állítólag imádtam.. ellenben a lányom most ismerkedett meg a sütőtökpürével és kifejezetten ízlik neki 🙂
Jujj, akkor majd viszek neked is tököt, ha megint arra járok ^_^ Igazi, fini, jó kis házi tök 🙂
hihh, ^.^ annak naon fog örülni a kisasszony 😀
Remélem ^_^
Fuuu, most kicsit utallak :DDDD Ez istenien nez ki!
Szerelmes vagyok…
Saci: magas a szenhidrattartalma? A lekvarra gondolsz cukorral? 😀
Araniel, ha nem fer a kamraba, hozz nyugodtan belole 😀
És milyen finom 😀
Van még sok tököm…lehet, hogy főzni kellene még? 😀
A tartósitót azért kihagynám
Majd ha tudok úgy főzni, h nem romlik meg évekig, akkor kihagyom.
Nagyon örülök a receptednek, mert végre egy olyn, amibe nem tesznek mást, mint sütőtököt:))))))))))))))))
Meg is fogom csinálni…:))
Örülök, hogy tetszik:)
Szerintem ízleni fog 🙂