Tegnap volt a születésnapom, így gondoltam követem a tavalyi példámat, és meglepem magam egy fini vacsival 🙂
Hirtelen elhatározás volt, de megérte, úgy érzem nagyon fincsit főztem 🙂 És mindet megettem…az utolsó falatig…3 tányérral
Nagyon szeretem a kacsát, kár hogy ilyen veszettül drága. Ezért magamtól nagyon ritkán veszek. Szerencsére azért itthon néha szokott lenni egészben sült kacsa, így a szükségletek ki vannak elégítve 🙂
De most nem bírtam magammal, így lett a szép kis herendi tányéromon egy fincsi saláta, annál is finomabb kacsahusival 🙂
Hozzávalók:
1 szép fél kacsamell(ez akkora volt, hogy elgondolkodtam rajta, nem-e véletlenül libát adtak helyette, mert már kezdett zárni a hentes, és a hűtőből túrta nekem elő a szárnyas jószág mellehúsát :D)
1 narancs
1 kis gránátalma
vegyes saláta
kb. fél liter 100%-os narancslé(nálam Hohes C)
só
bors
méz
balzsamecet
extra szűz olívaolaj
A husit én már előző nap bepácoltam. Kockásra beirdaltam a hájat, sóztam, borsoztam, minkét oldalát megkentem mézzel, majd egy mély tányérba tettem és felöntöttem annyi narancslével, amennyi ellepte. Kb. fél liter lehetett. Másnap este sütöttem meg. Addigra a narancslé savtartalma jól megmarta a husit, szinte megfőzte a külsejét 🙂 Egy csepp olívaolajat melegítettem a serpenyőben, majd bőrével lefelé kisütöttem a zsír nagy részét. Ezután jöhetett az, amire már rég vártam. Vettem az Aldiban egy húshőmérőt. Végre kipróbálhattam. Szóval beleszúrtam a husiba, és betoltam a sütőbe. Alacsony hőfokon sütöttem…hát nem is tudom mennyit…úgy fél órát. Addig sütöttem, amíg a hőmérő el nem érte a kb. 85 fokot. Kivettem, letakartam alufóliával és pihentettem pár percet. Miközben sült a husi, a naranccsal foglalkoztam. Levágtam a héját, és szépen kifiléztem. Egy kistányérban felfogtam a kicsöpögő narancslevet, és miután végeztem, a maradék hártyás narancshúsból kinyomtam annyi levet, amennyit tudtam. Ez lett a salátaöntet alapja. Ehhez jött a többi ízesítő, ízlés szerinti mennyiségben. Kb. egy jó negyed dl narancslevem lett, ehhez tettem úgy 2 evőkanál extra szűz olívaolajat, kb. fél teáskanál balzsamecetet, kicsi sót és borsot, és egy fél teáskanál mézet. Ezeket jól összekevertem, és kész is a salátaöntet. A gránátalmát meghámoztam, és kiszedtem a magjait. A salátát rendezzük el egy tányéron, locsoljuk meg az öntettel, tegyük rá a vékony szeletekre vágott kacsamellet, a kifilézett narancsgerezdeket, majd szórjuk meg gránátalma maggal.
Nem csak mutatós, de nagyon finom is. Könnyen elkészíthető, és jó kis könnyű vacsora. Kivéve, ha nem durrantasz be belőle 3 nagy tányérral, mint én 😀
Jó étvágyat!
Sajna vakus kép, de remélem azért tetszik 🙂
Kedves Araniel!
Boldog szülinapot utólag is.
A kacsa istenien néz ki. Ha 3 tányérral bevágtál, biztos nagyon finom is volt.
Köszönöm szépen 🙂
Igen, nagyon fincsi volt 😀
Hűha! Guszta kis recept!
Még nagyon sok boldog szülinapot kívánok én is! 🙂
Köszönöm szépen ^___^
Még mindig folyik a nyálam 😀
Nagyon Boldog Születésnapot Kívánok!!!!!!
A kacsavacsora pedig istenien néz ki!!!!
Isten éltessen sokáig!!! 😀
Mindig olyan ínycsiklandozó receptekkel örvendeztetsz meg minket, ebből én is lazán bedobnék három tányérral, minden lelkiismeret-furdalás nélkül, nyam-nyam. 😀
Tök jó vacsiötlet, szerintem így a két ünnep között majd különösen, mikor az embernek már elege lesz a töltött káposztából és a halászléből, és valami könnyűre, de mégis húsos finomságra vágyik. 🙂
Jucy: bocsika 😀
Gizi: köszönöm szépen 🙂
Fukuro-chan: köszönöm neked is. Nekem is pont azért jött így be, mert sokat meg lehet enni belőle, mégse terheli meg a pocakot 🙂
Fuh..!!! :O 😀 Hát, ez valami istenien hangzik, miután pedig a képet is megláttam, már csak nagyokat nyeldekelve tudtam meggátolni a pavlovi reflexeket. 😀
Lehet benevezem a családot erre az isteni menüre Karácsonykor! 😛
Köszi 🙂
Szerintem érdemes kipróbálni. Ha valaki nem idegenkedik az új ízektől, akkor mindenképp 🙂