Tudom, tudom, el vagyok tűnve mostanában. Legalább már van saját gépem, úgyhogy ígérem aktivizálni fogom magam. Egyik barátnőm főnöke gombaszakértő, tehát sokat mennek gombázi. Ez azzal is jár, hogy rengeteg gombát visznek haza, amiből rendszeresen jut barátnőméknek is. Ő meg van olyan cukor, hogy nekem is ad belőle. Kaptam már óriás pöffeteget(imádom, persze az csak ilyen 2 öklömnyi volt, nem a brutál nagyok), ezt a sötét trombitagombát, meg valami barnát is, de annak nem tudjuk a nevét^^” Minden esetre nagyon fincsik. Tudom, ez a trombitagomba nem valami bizalomgerjesztő, de nagyon finom. Erőteljes karakteres íze van, tényleg érdemes kipróbálni. Csak legalább 20 percig hőkezelni kell, különben enyhén mérgező, vagy mi a szösz^^” De ez ne ijesszen meg senkit 😀
Szerintem bármilyen módon elkészíthetjük ezt a szószt, szóval nem kell az enyémet követni, főleg, hogy van benne egy olyan hozzávaló, ami nem tudom, hogy itthon beszerezhető-e. Ez pedig a “gomba kocka“. Én még Erdélyben vettem 2 dobozzal. Knorr termék. Olyasmi, mint nálunk a gulyás, vagy a húsleves kocka, ez náluk a gombához való. Más fűszerekkel is biztos lehet helyettesíteni.
Mivel szokásomhoz hívem megint nem értem le semmit, így mindenki annyit használjon mindenből, amennyi jólesik 😀 Jajj olyan régen csináltam, hogy már nem is emlékszek rá, mit tettem bele…ezt úgy utálom 😛
Hozzávalók a szószhoz:
egy jó 2 duplamarék friss sötét trombitagomba
1 közepes vöröshagyma
kevés vaj
2 dl főzőtejszín
1 gomba kocka
kis csokor petrezselyemzöld
só
Husi:
pár szelet karaj
2-3 csapott evőkanál liszt
ízlés szerint: só, frissen őrölt bors, fokhagyma granulátum, frissen reszelt szerecsendió, pirospaprika
kevés olívaolaj
Köret: nálam tészta volt, méghozzá Erdélyben beszerzett állatos tészta 😀 Persze mire megfőtt, totálisan összetört, szinte egy masszává állt össze, de attól még jó volt 😀
A gombát mossuk meg, jó alaposan, sajna elég nagy rá az esély, hogy össze fog törni a kezünkben, de ne foglalkozzunk vele, amúgy is össze fogjuk vágni. Jól csepegtessük le, és tegyük félre. A hagymát vágjuk nagyon apróra és egy kis vajon pirítsuk le. Ha már szép üveges, és jön az illata, tegyük rá a gombát, amit szintén felkaszabolunk kicsit. Én azért csak kicsit, mert a mosás alatt meglehetősen összetört. Ne ijedjünk meg tőle, de elég sok fekete levet ereszt. Ha már majdnem mindet elfőtte, akkor öntsük hozzá a tejszínt, és alaposan keverjük el. Hagyjuk addig rotyogni, amíg a kellő sűrűségűre be nem sűrűsödik. Közben a petrezselyemzöldet is vágjuk fel apróra és a gomba kockával együtt tegyük a szószba. Először csak a fele kockát tettem bele, és darabonként adagoltam, amíg úgy nem éreztem, hogy igen, most már fini. Jól keverjük össze, de csak kis lángon forraljuk, sózzuk, ha szükségesnek érezzük. Közben a lisztbe belekeverjük a fűszereket, és a karajszeleteket jól megforgatjuk benne. Mire végzünk velük, addigra átázik a lisztes bunda, úgyhogy ismételjük meg újra és újra, hogy minél több panír legyen rajtuk. Kevés olajon süssük meg őket. Persze nekem tökre kemény lett 😛 Csirkemellből viszont biztos puha marad, ha valakinek nem tetszik a karaj. Közben főzzük ki a tésztát is. Ha megvan minden, már csak tálalni kell és ehetjük is 🙂
Jó étvágyat!
Ez pedig a tészta, mert ugye a kajában nem látszódik:
Ez pedig ugyanaz a recept, csak más tésztával, gombával és hússal:
Hogy TE mekkora mázlista vagy, hogy ilyen gombákat kapsz!!!!!
A nikuman (hússal töltött gőzölt gombócok) receptjét feltettem a blogra, itt találod:
http://cafecinnamonhu.blogspot.com/2011/01/manju-gozolt-gombocok-husos-toltelekkel.html
Köszi 🙂
Ezt a gombát azóta láttam a piacon is, és annyira nem olcsó, úgyhogy én is örülök neki 😀 Sőt…amikor Erdélyben elmentünk flekkenezni az Erdőbe, ott volt egy csomó, de mivel nem ismertem, nem mertem leszedni. Kár érte^^
Na te kis elveszettke, hát megjöttél, már nagyon hiányoztál ám!!!
Én most olyan éhes vagyok, hogy nincs időm szószolni, na meg gombám sincs hozzá, így inkább befalom az egyik tányér tartalmát.:))
Nagyon jól néz ki a szósz, kell nekem is! 🙂
És a hús is, amit a hétvégén mindenképp tesztelek majd!
Bocsanat, de a tesztarol nekem most a f*sz alaku jutott eszembe, amit utoljara egy szexshopban lattam 😀 De volt cici is…
Amugy jol nez ki, bar en felek a mergezo dolgoktol… meg elsz? 🙂
Gizi: csak tessék, csak tessék 🙂
Jucy: köszi 🙂 a csirke, az biztos puha lesz, a karaj nálam száraz lett, mert szerintem túl sokáig sütöttem.
Boci: élek hát, amúgy semmi baj nincs ezzel a gombával, annyi, hogy 20 percig főzni kell. Amúgy se okoz nagy bajt, ha megeszed enélkül. Meg gombaszakértőtől van, szóval bízok benne 🙂