Jó rég nem írtam már. Szánom-bánom. Pedig annyi mindent lehetne, de egyszerűen nincs rá időm, vagy ha épp lenne, akkor kedvem nincs. De most rászántam magam, és megosztok veletek egy egyszerű de nagyon finom kalácsreceptet.
A hivatalban minden héten van könyvvásár. Ott találtam ezt az általam már ismert sorozat egyik példányát, ami egy kenyeres kis szakácskönyv. Nem tudtam ellenállni neki, meg is vettem. Pár receptet már kipróbáltam, volt ami nagyon bejött, volt amin még finomítani kell, és volt, ami nem annyira. Ez a recept az 1. kategóriába tartozik. A kisült kalács nagyon finom puha, foszlós, és napokig az is marad. Egy kis vajjal és egy bögre kakaóval pedig kifejezetten isteni 🙂
Hozzávalók:
50 dkg liszt
6 evőkanál cukor
1 csipet só
kb. 4 dkg élesztő
kb. 3 dl tej
+ 1 teáskanál cukor
3 dkg puha vaj
1 tojássárgája
1-2 evőkanál cukrozott sűrített tej
+ liszt a gyúráshoz
Tegyük a lisztet és a cukrot egy nagy tálba, sózzuk meg és morzsoljuk el benne a vajat. 2,5 tejet melegítsük meg, keverjük el benne a cukrot és az élesztőt. Ezt a masszát öntsük a liszthez és gyúrjunk belőle egy szép egyenletes tésztát. Ha szükséges, öntsünk még hozzá tejet. Én nem nagyon szoktam (az eredeti recept 3,75 dl tejet ír, ez szerintem túl sok), sőt néha inkább még lisztezem is. Akkor jó a tészta, ha rugalmas, de már nem ragad a kezünkhöz. Ha szeretjük, itt tehetünk hozzá mazsolát is. Takarjuk le és meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk, és hosszú kígyókat nyújtunk belőle. Mármint akkorákat, amekkora kalácsot szeretnénk. A 3 kígyó végét összenyomjuk és befonjuk a szálakat. A végét szintén összenyomjuk és kicsit aláhajtjuk. Letakarva kelesztjük még fél órát. Ekkor nekem mindig úgy kel, hogy szanaszét jön a szép fonás, de az íze attól még jó lesz 🙂 A tojássárgát keverjük el a sűrített tejjel, és szép egyenletesen kenjük meg vele a kalácsot. Mehet a kb. 200 fokra előmelegített sütőbe olyan 25-30 percre. Ha nagyon sülne(és a sűrített tej miatt fog is) visszavehetjük picit a hőfokot a félidő letelte után, vagy takarjuk le már az elején az első 10-15 percben alufóliával. Langyosan a legfinomabb 🙂 Ha kihűlt, tegyük zacsiba, így még napok múlva is puha marad.
Csodálatos lett a kalácsod!!! Most elképzelem vajjal és kakaóval (a szemem csukva így látom is:))) közben nagyokat nyelek, és epedezek egy szeletkéért.
Éppen egyik nap gondoltam rád. Kiírtam egy játékot, mert megint kerek számhoz közelít a számlálóm, és eszembe jutott, hogy az előzőnél mit is lőttél nekem.:)
Különben már hiányoztál, jó hogy adtál magadról életjelet.
Jajj de aranyos vagy, köszi 🙂
Küldök is egy szeletet 🙂
Játékodra jelentkeztem is. Sajna most képet szerintem nem tudok majd lőni, mert a hivatalban nincs net, vagyis van csak nem a mi gépeinken 😦