Vagy fuszulyka leves. Mindkét kifejezést használták erre a levesre a házigazdáink. Igen, megint egy fini erdélyi recept, úgyis rég volt már ilyen 🙂 Még a végén tényleg elkezdek újra normálisan blogolni? 🙂
Bár amit igazán fuszulyka levesnek hívnak az konkrétan a zöldbableves. Na mindegy, ne bonyolódjunk bele 🙂 A lényeg, hogy fincsi. Magdi néni ún. cérnakolbászt tett bele, ilyet én itthon nem nagyon találtam. Ez valahogy átmenet a virsli és a kolbi között. Megfőzve puha, de nem olyan egynemű, mint a virsli, tényleg inkább kolbász szerű. És hosszúkás és vékony és nem paprikás. Ha valaki tudja hol lehet ilyet szerezni az szóljon.
Hozzávalók:
1 dupla maréknyi bab (vegyesen is lehet, nálam kicsit nagyobb szemű fehér és tarka bab volt)
kb. 3 liter víz
1 kisebb fej vöröshagyma egészben
3 nagyobb gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál liszt, víz és pici olaj a rántáshoz
pár szál (cérna)kolbász (nem paprikás…én pick snack-et tettem bele, ez jó bele, de nem lesz annyira puha, akármit csinálok vele)
1 kis tejföl
delikát
só
Előző este áztassuk be a babot, különben főzhetjük fél napig, és akkor már megette a fene az egészet. Másnap feltesszük főni a vizet a babbal együtt. Beletesszük az egész hagymát is. 1 réteg külső héjat hagyjunk rajta, így nem esik majd szét a levesben. Én speciel utálom, ha nagy hagymadarabok úszkálnak a levesemben. Ha felforrt a víz, szükség szerint lehabozzuk. Fűszerezzük sóval, delikáttal. Ha a bab bár megpuhult, tegyük bele az átnyomott, vagy veszettül apróra vágott fokhagymát is. A változatosság kedvéért a nagy fokhagyma darabokat se szeretem 😛 Egy kis olajon lepirítjuk a lisztet, felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, persze ne legyen túl sűrű, de túl híg se. Most jöhet a vékonyan felkarikázott vékony kolbász, vagy akármi, amit bele akarunk tenni, a lényeg hogy füstölt legyen és ne paprikás. Tegyük a rántást is a levesbe, majd jól forraljuk össze. Fűszerezzük, ha szükséges. Itt én most eltértem az eredeti recepttől. Magdi néni a leveses tál aljára teszi a tejfölt, egy kis levessel elkeveri, és utána önti rá a többit. Én az egész tejfölt a fazékba tettem, miután már lekapcsoltam a tűzhelyet, mert nem szoktam levesestálat használni. Szóval belekeverem a tejfölt is, és már falhatjuk is. Vigyázzunk a nyelvünkre! 🙂
Itthon cserkész kolbász néven fut (és nem olyan finom, mint ami Erdélyben kapható), a Surjánhús gyártja, bár a képen igencsak virsli kinézetű…
http://www.surjanyhus.hu/index.php?pageid=77
Fú, köszi 🙂 Bár tényleg virslinek néz ki. Majd valamelyik nap megnézem munka után, elvileg a közelben van egy boltjuk.
Köszönöm szépen a segitséget!A kislányom kérte,fözek paszúj levest fog neki örűlni!
minden megyében másképp csinálják:))) Kovásznán a főtt szalonna, meg oldalassal is nagyon finom:33 emellett salátás paszuly leves :33 azzal is nagyon jóó 😛
Hú ,nagyon szépen köszönöm a receptet ,sokat segitett nagyon finom lett!
Köszönöm szépen mindenkinek. 🙂