Múltkor a Metro-ban eszméletlen jó hal akció volt, így vettem is pár finomságot. A piachoz képest is közel féláron vettem vörös tonhalat, amiből nagyon finom sushi és sashimi lett. Vettünk még Viktória-tavi fogast, ez kapribogyós mártással készült. És persze landolt a kosárban 2 kg fekete kagyló is. Aminek azt hittem megőszülök a pucolása közben. De megérte. Finom, puha, kövér, narancssárga kagylóhusik rejtőztek a kemény héj alatt, ami a velefőtt szósszal isteni kombináció volt.
Szóval a pucolás… Először szépen szakáltalanítottam őket, lepattintgattam róluk a ránőtt nem kívánatos elemeket, közben kidobtam azokat, amik ki voltak nyílva. Szerencsére nem volt közte sok. A Metro-ban az eladó amúgyis nézte miközben pakolt, és kidobta a kinyíltakat. Azt olvastam, hogy amelyikek csak kicsit vannak kinyílva, vágjuk oda a mosogató oldalához. Ha még él, megijed és azonnal becsukja magát, tehát ezek még jók. És tényleg bevált. Ezután feltöltöttem a mosogatót vízzel, többször átmostam őket, majd fémdörzsivel jól átsikáltam. Ezután még párszor átmostam őket, majd ha már szép tiszták, szűrőbe tettem, hogy lecsöpöghessenek. Ahogy egyesével pucoltam őket folyton nyitogatták magukat, de ezek attól még jók voltak, később úgyis becsukódtak. Szóval ezennel a kagylópucolással megvagyunk. Izgalmas 3 óra volt 😛
Chili&Vanília receptje alapján készült, de az arányokon változtattam, mert nekem nem volt sherry-m.
Hozzávalók:
2 kg fekete kagyló
5-6 szál halványító zeller(angol zeller) én viszonylag kicsit vettem
2 fej közepes hagyma
5 dkg vaj
6-7 szép gerezd fokhagyma
szűk 2 dl tejszín
2 dl szárad fehérbor
1 csokor petrezselyem
só, bors
A hagymát félbe, majd negyedekre vágom, a negyedeket pedig vékony szeletekre. A zellert is szeleteljük fel vékonyan, ha túl nagyok a szárak, akkor hosszában kettévágjuk és úgy szeleteljük. A fokhagymát nagyon kicsire aprítjuk. Egy jó nagy lábosban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a zöldségeket, 1-2 percig kevergetjük, majd rátesszük a fedőt és puhára pároljuk(max 10 perc). Ha a zöldségek megpuhultak, felöntjük a tejszínnel és a fehérborral, sózzuk majd borsozzuk. Ha van sherry-nk, tehetünk bele(akkor fél dl tejszín és sherry, 1,5 dl bor). főzzük a zöldséges keveréket pár percig. A megtisztított, lecsepegtetett kagylókat beleöntjük a boros-zöldséges lébe, felcsavarjuk a lángot, lefedjük és elvileg 6 percig főzzük. Közben ne emeljük fel a fedőt. Ha letelt a 6 perc , szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel, és jól keverjük át, hogy minden kagylót jól bele tudjunk forgatni a zöldséges szaftba. Ekkor már vegyük takarékra a lángot, ha jól átforgattuk és látjuk, hogy a gőzben minden kagyló kinyílt, zárjuk el a lángot és azonnal tálaljuk. Persze amelyik kagyló nem nyílt ki, azt most dobjuk ki. A kagylókat merjük mély tányérba, persze a lével is locsoljuk meg, majd felkarikázott friss bagettel tálaljuk, amit a lébe tunkolhatunk. Evőeszköznek a kagyló héját használjuk, egy üres(egész) héjjal csipeszként kivehetjük a többiből a kagylóhúst 🙂
Megjegyzés: nekem elektromos tűzhelyem van, szóval én a legmagasabb fokozaton főztem)
Jó étvágyat.
Hát igen. A pucolás macerás, de az eredmény kárpótól.
Ez így van 🙂