Ezt nem lehetett kihagyni. Komolyan mondom, ezt mindenkinek ki kell próbálni és meg kell látogatni.
Figyelem! Felhívom a kedves Olvasók figyelmét, hogy a most következő bejegyzés megtekintése az ízlelőbimbók nyugalmának megzavarása érdekében csak erős idegzetűeknek ajánlott!
A mennyországban jártunk. És nem túlzok. Aki szereti a csokoládét, az mindenképpen próbálja ki, ha Sopronban jár.
A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda Sopron külvárosában várja az édes bűnbeesésre vágyakozó látogatókat.
A cukrászüzemet Karl Harrer alapította, aki egy osztrák származású cukrászdinasztia tagja, a felesége magyar, ő irányítja az üzleteket. A kislányuk is nagyon szereti a csokit, van is egy róla elnevezett csokoládéjuk 🙂
A 2 kép a Harrer cukrászda honlapjáról van.
A buszközlekedés nem volt épp a legszerencsésebb, így taxival mentünk ki, viszonylag normális áron. Már messziről megismertük az épületet, tudtam, hogy sok üveget kell keresnem 🙂 Nagyon szép új épületről van szó, modern stílusban épült, igényes, kitűnik a környezetéből, de nem hivalkodó(kollégám nézi a külső képeket: azért látom az ingatlanos vér kitűnik :D).
Egyszerűen elegáns és ízléses. A főbejáratnál egy nagy terasz van, ahonnan szép a kilátás a városra. Bent van a kávézó rész. Szemben és balra a pult és a rengeteg megvehető csokoládét tartalmazó részek(és a mosdók), jobbra pedig nagyon kényelmes asztalok, székek és ilyen kanapészerűségek.
Hatalmas üvegablakok mindenütt, így nagyon világos és barátságos. Hátul található maga a csokoládéműhely és a bemutatóterem, amit egy nagy üvegablak választ el tőle, így a kóstolón résztvevők mindent láthatnak, amit a cukrászok csinálnak. Feltéve ha a délelőtti időpontra mennek. Mi délután mentünk, így csak 2 lány szorgoskodott, ők is hátul, így ebből nem sokat láttunk.
A személyzet nagyon aranyos és segítőkész, elrendeztük a kóstoló pénzügyi részét(felnőtteknek 1990 Ft), és vártuk a bemutató kezdetét. Addig én fényképeztem, mint az őrült, Shearer pedig ivott egy kávét.
A pultban rengeteg sütemény, torta, bonbonok, figurák, pár szendvics, ajándékcsomagok, marcipánok, meg mindenféle volt, pl. bögrék teázási kellékek és hasonlók. Kimérve vehető csokitáblák rengeteg ízben, ezek csomagolva és fel se tudom sorolni mennyi minden volt ott.
Hátul a falon, mivel közeleg a Húsvét, rengeteg nyuszis figura és húsvéti csomagok, teák széles választéka, mindegyiket meg lehetett szagizni. Nagyon jók voltak.
Oldalt a fal mellett csokival kapcsolatos termékek, pl. szakácskönyvek, dísztárgyak, meg persze húsvétosak is.
Középen több pultban pedig gyönyörű mintázatú és csomagolású táblás csokoládék, pasztillák, forrócsokiporok. Az ember csak nézi nézi őket és a bőség zavara van, azt se tudja mit vegyen 🙂
Azt hiszem ennyi elég is lesz a cukrászda bemutatásából, most jöjjön a legjobb rész, a csokoládékóstolás.
Kb. 10 ember volt a csoportunkban. Még elviselhető 😛 Bementünk egy külön terembe, aminek az egyik oldala, mint már említettem, üvegfal volt, így a csokiműhelybe akadálytalanul be lehetett látni. Sajna épp alig dolgoztak.
A teremben volt még 2 pult is, ahol nagyon ízlésesen voltak elrendezve különböző csokik, pasztillák, kakaóbab termések és egyéb érdekességek.
Egy nagyon kedves és aranyos hölgy volt az “idegenvezetőnk”, aki elmondta, hogy mi lesz a bemutató tartalma, közben kiosztotta a kis pohár pezsgőt, amiben egy trüffelgolyó volt. Az alkoholosban citromos. Nagyon nagyon finom volt. Én nem rajongok annyira a pezsgőért, de ez kifejezetten ízlett. Gondolom nem csak a csoki miatt 🙂
Szóval először megnéztünk egy filmet, ami a csokoládékészítésről szólt. Kezdve attól, hogy van a kakaófa, egészen addig, hogy nagy tömbökben megérkezik a csokoládé. Ingerlő volt ahogy hatalmas tartályokba öntik a selymesen hömpölygő gyönyörű színű csokit. Legszívesebben beleugrottam volna azokba a nagy kádakba Itt kézbe vehettünk egy nagy 2 kg-os csokitáblát is 🙂 Volt ott egy család is, 2 kislánnyal. Nézem, hogy…talán a papa szépen felül a pultra. De szabályosan. Azt hittem rosszul látok. Ha le akar ülni, akkor ott voltak a kényelmes kis puffok, mi is azon ültünk, volt még hely. Aztán jött a 2 lány is, azokat is felrakták. Szegény idegenvezető hölgyünk is nézet egyet, direkt figyeltem. Azért ezt úgy mégsem…nem? Aztán ment a film, a kiscsaj meg lóbálta a lábát, hozzáverve a pult oldalához, aztán a kisebbik is elkezdte. Ránéztem kicsit csúnyán a lányra, majd a lábára és megint rá. Értett a szóból és abbahagyta
Ezután kezdődött a kóstolás. A falon körben, kis tégelyekben rengeteg fajta csokipasztilla volt, ezek közül nem kóstoltunk meg mindent, csak a lényegesebbeket. Az első a nyers, darabokra tört kakaóbab volt. Érdekes íze van. Ezután különböző helyekről származó csokik jöttek, ezek mind étcsokik voltak. A végén volt aszt hiszem 2 tejcsoki, az már Harrer recept volt, ami egy levédetett recept, külön nekik keverik ezt a fajtát, és ezekből dolgoznak itt a műhelyben. Azt hiszem belga, svájci és francia csokit használnak, szóval a minőség az garantált. Szepykének köszönhetően már sokkal kultúráltabb az adagolás, itt most a hölgy kesztyűvel vette ki a tégelyekből a csokit, mindenkinek volt egy kis tálkája, és abba tett pár kis pasztillát. Természetesen aki akart később még ehetett belőle, meg megkóstolhatta azokat, amiket kihagytunk. Közben kaptunk egy pohár vizet is, hogy legyen mivel öblögetni. Meg is szaglászhattuk a csokikat, jó volt az illatuk is. Bár nem éreztem mindegyiket tisztán, mert néha a hölgy parfümét jobban lehetett, de nem baj, mert az is nagyon kellemes volt 🙂 Mellettük pedig rengeteg régi és újabb formák, egész kakaóbab termések és egyéb érdekességek.
Ezután kinyitották a tv alatti kis rejtett fiókokat, amik darabokra tört ízesített csokoládékat tartalmaztak. Rengeteg ízben, megpróbálom felsorolni, de nemfog eszembe jutni mind. Itt mindegyikhez volt egy csipesz, azzal vehette ki az ember a kis darabot és tehette a tálkájába.
Volt itt:
- Kekszes
- Kókuszos
- Rózsborsos
- Mályvavirágos
- Sós
- Kukoricapelyhes
- Smarties-os
- Chilis
- Málnás
- Narancsos-chilis
- Rózsás
- Karamelizált fehércsokis
- Karamelizált kardamomos
- Ánizsos
- Merlot-os
- Gyömbéres-calamansis
- Szezámmagos
- Mogyorós
- Narancsos pasztilla
- Citromos pasztilla
- Sima tejcsokis pasztilla
- Epres pasztilla
És még volt ott pár a falon lévő csokikból is.
Ennyi jutott hirtelen eszembe, de volt még másmilyen is. Ezeknek voltak különböző verziói. Pl. fehér, vagy tejcsokis, vagy tej- és étcsokis. Talán a legjobban mindkettőnknek a gyömbéres-calamansis ízlett.
Közben behozták a gyümölcsöket(banánt, kivit és szőlőt), majd ezeket a pultba beépített csokiszökőkútba mártották és úgy ehettük. Isteni volt. Itt már szabad volt a vásár és mindenki azt kóstolt, amit akart 🙂 Mindenkinek hoztak egy kis pohárnyi igazi csoki ízű forrócsokit is. Nagyon jó volt 🙂 Igazándiból minden nagyon jó volt 🙂 Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla 🙂
Beszélgettünk az idegenvezető hölggyel is, nagyon kedves volt. Javasoltunk is neki új ízt, mondta, hogy szívesen fogadják az új ötleteket. Mivel van sós csokijuk(ami nagyon finom!), így Shearer javasolta nekik a ropis csokit. Tök jó íz szerintem. Nekem pedig az ibolyás, vagy a kandírozott ibolyavirágos fehércsoki ötlete ugrott be. Én simán el tudnám képzelni 🙂
A kis tálkák nagyon jó ötlet volt. Nekem viszont a kezem melegétől annyira átmelegedett, hogy amit beletettem csokit, az hamar megolvadt és mindig tiszta csoki lettem. Esetleg a tálkákhoz adhatnának kis műanyag kanalakat vagy pálcikát, vagy valami hasonlót, de ez csak kósza ötlet, valószínűleg csak engem zavart 😀
És én is akarok olyan szakácssapiiiiiit T___T
Summa summarum ezt mindenkinek ki kell próbálni. Fantasztikus élmény. Elismerésem a tulajdonosoknak, az ott dolgozó cukrászoknak, felszolgálóknak és mindenkinek, aki ott dolgozik 🙂
További sok sikert és látogatót a jövőben is 🙂
Ezeket vadásztam össze a látogatás alkalmával(már csak a 3 táblás csoki van meg, de azt hiszem azok se sokáig ^^””):
:)))
Köszönöm, hogy megemlítettél! Örülök, hogy tetszett, nekem is nagyon tetszett! És külön pirospont nekik, hogy hallgattak rám és a finnyásságomra!:))))
Borozni is voltál????:)))))
Borozni nem voltunk, nem szeretem a bort ^^”” Ellenben rengeteg finomságot ettünk(Jégverem szuper) és sok almdudlert ittunk 😀
Áhh… voltam már párszor Sopronban, de ez mindig kimaradt, de legalább így csorgathattam a nyálam 🙂 Köszönöm 😀
Párom kommentje a képekre: “Ezt enni kell nem látni!” 🙂
És lehet enni bőven 😀
Ha legközelebb arra jártok, mindenképpen térjetek be 🙂
Fagus kuldozget folyamatosan szoroklapokat, a tavalyiban benne volt egy csokigyar latogatas is. Az exferjemet akartam meglepni vele,de olyan lusta :(((
Most megmutatom neki ezt a bejegyzest, hatha 😉
Jelzem: csopog a nyalam…
Ez volt a célom vele
Nem semmi ez a cikk, köszi hogy közzétetted! Mostmár nekem egy célom lesz, hogy ide elmehessek! *___* 2 kérdésem lenne: mennyibe kerülnek átlagban ott a csokik? mint pl. amit vettél táblás mennyibe kerül 1db? O.O Csakhogy tudjam, ha egyszer eljutok mennyire készüljek fel rá anyagilag, legalább egy kis csokit akarok venni. 😀
És a másik: A kóstolásnál bármennyit lehetett enni? Ő.Ő Időtartamban mennyi volt?
Yay de irigyellek, hogy ott lehettél *o*
Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszett 🙂
Ha rákattintasz a képekre, akkor nagyban soknál látod az árcédulát is, vagyis a kis kártyát, ott rajta vannak az árak. A kimért azt hiszem 690 volt 10 dkg vagy 960? 😀 Nem emlékszem már^^ A táblások is ilyen áron mozogtak. Vagy kb 800 Ft körül. Szóval lehet pénzt költeni rendesen 🙂 A sütik nem tudom mennyik voltak, őszintén szólva azoknak nem néztem az árát, mert azt úgyse akartam enni. A kimért csokinál meg akármekkora kis darabot törnek neked és így sok fajtából válogathatod össze a 10 dkg-ot.
A kóstolásnál pedig tényleg annyit ettél, amennyit akartál, persze a jóízlés keretein belül. Ez főleg a szekrényes csokikra igaz. A forrócsoki és a pezsgő csak 1 pohár, a falon lévőkből csak pár szemet kapsz, de abból még később tudsz enni. 1 garnitúra gyümit kapsz, de hoznak még, szóval tudsz még enni belőle 🙂
Időre mennyi volt? Fúha…olyan 3/4 óra…max 1. Én sokáig bent voltam, mert sok képet csináltam 😀 De nem zavarnak ki senkit 😀 2-re mentünk és a 16:10-es busszal jöttünk vissza.
Jártam Sopronba suliba, de ez az egy dolog, amit bánok, hogy kihagytam…T-T
Örülök, hogy jól telt ez a kis “nyaralásotok”, üdv újra itt! 🙂
2009 júliusában nyílt, nem tudom, akkor oda jártál-e még. De ha van rá lehetőséged, akkor mindenképpen látogass el majd, megéri 😉
Köszi szépen, tényleg nagyon jó volt minden 🙂 De azért már hiányoztatok is
ooo, de jo, hogy ratalaltam az irasodra! most kaptam szuletesnapomra egy hetveget Sopronban, es mar alig varom, hogy mehessunk a Harrer csokimuhelybe! viszont most, hogy mastol is hallottam rola, mar teljesen megorultem. egesz nap csoki kepeket nezegetek…aaaaaa 😀
Örülök, hogy segíthettem 🙂 Hatalmas élmény, finom csokik, megéri 🙂
Maga Sopron is. Javaslom, hogy ne hagyd ki a Jégverem éttermet se 🙂
Szia !!!
Szerintem is nagyon jó a gyár!
Én most voltam ott kirándulni és egyszerűen fantasztikus volt!
A hölgyek akik velünk voltak benn nagyon kedvesek voltak!
Szia!
Örülök, hogy neked is tetszett 🙂
Szerintem is hatalmas élmény, mindenki olyan kedves volt.
Nem emlékszel, hogy volt ropis tejcsoki, vagy ibolyás fehércsoki?
Szia.Jövő héten készülünk Sopronba.Azt szeretném kérdezni hogyan jutunk el a vasútállomásról a Harrerbe.Nem a Haller Jenő utcában van?Időpontunk csüt.délutánra van 🙂 A bibi hogy aznap már nem jutunk haza,kénytelen vagyok szállást keresni, a kislányommal megyek Szlovákiából.
Nyoh…azt hiszem erről már lekéstem, de remélem sikeresen megtaláltátok 🙂
Sziasztok!! 1999-2007ig Sopronban éltem…most Egerben 2007töl. Sopron a legjobb hely a fiam is itt született..sajnos csak képeken láthatjuk ezt a csodálatos,szép,csoki-wellness-spa ultramodern relax helyet.Gratulálunk s mihelyt Sopronban leszünk azonnal megkostolunk minden antioxi csokit. Minden jót!! István és Ádi /még Egerböl/ !
Mindenképpen megéri 🙂
én voltam és szuper volt!!!!!!
Ugye, hogy ugye?:) Sopronban kötelező program 🙂
híhí 2012.13.10 mek xD