Aki meghallja ezt a nevet, és tudja kiről van szó, annak egy káromkodó, nagyképű bunkó angol szakács jut eszébe. Hát…elég közel áll a valósághoz, hiszen Gordon Ramsay-nek nem csak az éttermei és a főztjei, de a modora is világhírű.
És a nagypofájú skótnak van mire gizdulnia, hiszen rengeteg étterme van világszerte és már 16 Michelin-csillagot begyűjtött, így az összesített ranglista 3 fokát birtokolja. A Michelin-csillag amúgy a gasztronómia Oscar-díja, vagy hogy is mondjam.
Nézzük a száraz tényeket. Nem volt könnyű elérnie azt, amije manapság van. Nehéz gyermekkora volt, az apja alkoholista volt, verte az anyját, állandó szegénységben éltek, kisebbnél kisebb lakásokba költöztek, öccse később heroin függő lett stb. Akkoriban az egyetlen kiutat a fociban látta, azt remélte így végre apja is felfigyel rá. Nem véletlenül, hiszen a kis Gordon rendkívül tehetséges volt a bőrbogyó rúgásában. Egész komoly kis csapatokba is bekerült, de sajnos egy térdsérülés miatt kénytelen volt abbahagyni(még egész fiatalon). Ekkor jött a főzés. Az apja természetesen nem támogatta, szerinte minden férfi szakács buzi. Ez persze őt nem érdekelte, belevetette magát, megcsinálta. Később egyre híresebb mesterszakácsok konyhájában tanult, mind Angliában és Franciaországban egyaránt. Már akkor megmutatkozott, hogy mekkora tehetség. Aztán amikor megnyitotta az 1. éttermét, onnantól kezdve nem volt megállás. Ment a szekér, mint állat, egész a mai napig, és ki tudja hol áll meg 😀 Ezt bizonyítja az is, hogy a Gordon Ramsay Holdingsnak(amit az apósa vezet) közel 20 étterme van világszerte, és feltételezem, hogy ez a szám csak növekedni fog. Ő is azok közé tartozik, akik a “csúcsgasztronómiát” képviselik. Egy kis érdekesség még: hétvégén Shearer húga hívta fel rá a figyelmem, hogy mennyire hasonlít Gordon a mi Komár Lacinkra. Belegondolva, tényleg van benne valami 😀 De ez szerencsére csak pár külső jegyben mutatkozik meg 😀
Ejtsünk néhány szót a tv-s pályafutásáról, külföldön úgyis inkább onnan ismerik az emberek, ahogy én is. Nálunk vetített sorozatai: Ramsay, a konyha ördöge és A fickó F-el. Az előbbi arról szól, hogy Gordon lepukkant és a csőd szélén álló éttermeket keres fel, hogy a szakadék szélére került üzleteket „megmentse”. Ez általában be is jön, bár néha vért izzad érte. Kioszt ő ott mindenkit a tulajtól a szakácson át egészen a személyzet legutolsó tagjáig. Ahogy az egyik honlapon olvastam(és baromi találó volt): bárkit bármikor elküld bárhova. Ha kell, a saját 2 kezével teszi ki a szakácsot az utcára, néha szó szerint a szart is kipucolja a sütőből és semmi kecmec, ha ő valamit a fejébe vesz, azt meg is csinálja. Közben a néző meg nagyokat derülhet a sok idiótán, akiket Gordon szívbaj nélkül(és általában jogosan) elküld melegebb éghajlatra. Nem mostanában hallottam ennyi káromkodást műsorban, mint az övéiben 😀
A másik a fickó F-el. Hát ennek baromi hülye neve lett magyarul(eredetileg The F word) Itt az egyik éttermében(azt hiszem a Claridge’s-ben) minden részben más csapattal főz a vendégeknek egy teljes menüt. Csak azok a vendégek fizetnek, akiknek ízlett a kaja. A csapatok között pedig megy a verseny, hogy ki ad el több adagot. Közben vannak érdekességek is. Mindig van pár vendég, akik egy kis mini műsort csinálnak a részekben. Van egy angol muff, Janet Street-Porter. Ő pl utazik az országban mindenféle érdekességeket bemutatva. Pl. strucc farmot keres fel, majd megpróbálja rávenni az embereket a strucchús fogyasztásra, vagy a borjúra, vagy fagyasztott ételekkel kísérletezik stb. De mások is szoktak lenni. Ez nem hangzik valami érdekesen, de egész jók. Aztán ott vannak még Ramsay magánakciói, amikor pl malacokat vagy pulykákat nevelt a kertjében(amiket híres tv-s szakácsokról nevezett el :D). A gyerekei ezt nagyon élvezték, még úgy is, hogy tudták, azért tartják őket, hogy később majd szépen levágják őket. Minden részben van receptverseny is, ahol Gordon és általában egy híresség készíti el ugyanazt, vagy nagyjából ugyanazt a receptet és ezt egy 5 tagú zsűri értékeli. Ramsay persze mindig ki van akadva, ha nem ő nyer, és rendszerint el is küldi a kedves versenytársat a búsba a következő, már védjeggyé vált szöveggel: és most tegyél egy szívességet: húzd el a beledet a konyhából.
Azt hiszem, van még ezek kívül is műsora, de azokat nálunk nem vetítették. Térjünk át a könyvekre. Nekem is volt szerencsém 1-hez, még pedig a Nem piskóta című úgymond életrajzi regénykének. Élvezetes olvasmány Gordon gyermekkorától kezdve a jelenig. Teljesen életszagú, néha megdöbbentő, de teljesen át van itatva a jellegzetes Gordon Ramsay stílussal. Mindenkinek ajánlom. Sajnálom, ha untattalak titeket ezzel a cikkel, gondolom uncsi lett és kutyát nem érdekli egy ilyen angol bunkó, de én akkor is megírtam 😀 És egész sok is lett. Pedig már vagy 3 napja ezen görcsölök és 3 sort tudtam írni. De munka közben megjött az ihlet és összedobtam ^^”
Azt hiszem látszik mennyire bírom a fazont, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Szóval tessék sok TV Paprikát nézni, meg Gordon Ramsayt, csak vigyázzatok, át ne ragadjon rátok az az elbűvölő sítlusa 😀
Na, még egyet a végére, hogy lássátok milyen a magyar szinkron, szerintem nagyon jó lett:
Gordon Ramsay a kedvenc TV-s szakácsom, elsősorban a modora miatt. Nekem baromira szimpatikus, szerintem annyira nem is bunkó, egyszerűen csak őszinte. Persze ezt manapság, ebben a megjátszós, álszent világban sokan bunkóságnak érzik. Sajnos.
Amúgy a főztjeitől olyan borzasztóan nem vagyok elájulva, ugyan tud fantasztikus dolgokat, de annyira nem vagyok oda a francia konyháért. Az éttermeiben meg annyira picik az adagok… én lecsapnám a pincért, ha egy akkora adagot rakna elém, mint ahogy az az éttermeiben szokás. Amit meg az első videóban dinoszaurusz adagnak titulált, az nálam egy sima reggeli. B)
Sajos ez manapság így van. Legalábbis a flancos éttermekben. Az ilyen helyeken sosem az ételt kell megfizetni, hanem a helyet, a kiszolgálást, a környezetet, a szakácsot stb. De tény és való, hogy én is éhes maradnék, ha nála ennék(de más ilyen helyen is)
Én általában jól szoktam választani, ha étteremben kajálok, és viszonylag rendes adagokat kapok. Nem úgy, mint te 😀
Én is csípem a fickót, F-fel:D:D van egy stílusa, enyhén Csernus dokis, de többnyire tök igaza van, és amikor néztem a vendéglőtulajokat, akik ott rinyálnak, hogy jaaaaj, hát ezt így, meg az úgy neeeeem, meg az nem tetsziiik….hát a hajam égnek áll, bazz, odamegy a csákó segíteni, az meg húzza száját…hát komolyan, ez vicc….de azt a sorozatot csíptem, jobban, mint az éttermeset, valahoyg az nem fogott meg annyira, meg tökre irritáló, hoyg csak az fizet, aki akar…ez olyan..fura..inkább az lenne, hyog ő dönti el,mennyit fizet, az értelmesebb lenne, szvsz. Nekem spec amúgy sem lenne pofám nem fizetni asszem…bár az adagokról szóló kritika az igaz, bár amennyit én eszem….:D:D:D
Nekem a kedvenc szakácsom, amennyiben ő szakács, az Hugh Fearnley-Whittingstall, és remélem, jól írtam, aki épp Ramseynek adott tanácsokat malac- és pulykatartás ügyben:D Ő az, aki elment River Cottage-ba, vagyis hogy Dorsetbe élni, kis farmozni és magától megtanult mindent..halálra irigyeltem a pacákot…csúf, meg ápolatlan kissé,pl. a haja, de hoyg ott élhetett egy kis édi házban, a kert végében patakkal…franc:P
Amúgy még Nigella is jöhet, bírom, ahogy főz, az ember kedvet kap enni:D
Ja, és hoyg is hívják…Keith Floydot is csípem:D:D Meg még valakit, akinek nagyon nem jut eszembe a neve…íme a rejtvény:
Piál ő is, dohányzik,mint állat, és beutazott egy csomó érdekes helyet, hoyg kajáljon mindenféle helybeli egzotikumot. Magas, vékony, szakács New Yorkban, van könyve is…valaki?:D
Anthony Bourdain 😉
Nigelláról is fogok írni, őt is szeretem, van is tőle szakácskönyvem 🙂
Meg Hugh-t is 🙂 Floydot annyira nem.
Floyd poén:D:D annyit röhögtem már a hihetetlen főzési antikultúráján:D:D
Köszke, most már felírom, mert mindig elfelejtem:D:D Tony drága:P
Halihó 🙂 Ezt magyar Gornon Ramsey kedvcsinálót én töltöttem fel Youtube-re, így is jutottam el a blogodra. Klassz az írásod, abszolút egyetértek vele.
Ez, hogy hasonlít Komár Lacira, basszus, mennyit gondolkodtam azon, hogy kire is hasonlít, és tényleg! 😀
Mindkét műsora nagyon jó egyébként, egy időben terveztem hogy felveszem az összeset, amit adnak a Paprikán, de ez technikai okok miatt állandóan meghiúsult.
Nem is tudom igazán melyiket szeretem jobban, a Fickó F-elt vagy a Konyha ördögét. Ami miatt nagyon tetszik még, hogy a szinkronja tényleg jó. Még ha nem is teljes mértékben szinkronizált (mármint hogy nem pont szájra beszélnek + hallatszik az eredeti hang) attól függetlenül iszonyat jó, Gordon Széles Tamás magyar hangján is jól oltja a népet, bár sajna nem minden káromkodást fordítottak bele, de így is abszolút élvezhető.
Egyedül ami furcsa nekem, ez a magyar címválasztás. Angolban gondolom az F-Word a f*ck szó túlzott használatára utal, így magyarul kicsit hülyén is hangzik, hogy a Fickó F-el, akkor inkább már B-vel 🙂 De ez legyen a legkevesebb, hiszem, hogy Gordon jó séf, bírom a stílusát, a műsorait, meg amiket főz 🙂
Örülök, hogy tetszett 🙂
Igen, igen…a magyar szinkron elég light-os lett, de nekem így is tetszik 🙂 Én is gondolkodtam egy időben, hogy felveszek pár részt, de a videóm nem szuperál mostanában. Szinkronos letöltést meg nem találtam sehol 😦
Most a pokol konyhája megy a viasaton, hát nem semmi. Eddig a legjobb sorozata, nagyon élvezem, ki nem hagynék egy részt sem. Iszonyu hajtás van, és amit ki kell állniuk Remsey-től, hát…. de aki megnyeri az megérdemli, hogy megfogta az isten lábát.
Jót nevettem az adagokon, a férjem is azt mondta, hogy tányérostul etetné meg a pincérrel, ő nem egérke. Nekem viszont még az is sok lenne, hiszen nem csak egy fogás van.Szivesen megkostólnék egy Gordon kaját, de ez csak álom marad.
Az az Anthony B. vagy ki, járt Angliában és bemutatta az angol ételeket. Egyet fel is jegyeztem és nem egyszer megcsináltam: az angol reggelit. Huh de nagyon finom, rég kaptam annyi kézcsókot. Nigellától is van egy-két receptem, az se semmi, az ember elhiszi, hogy 10 perc alatt komplett ételt varázsol, persze félkész hozzávalókból, ami ugye nem a legegészségesebb.
Ja, egy kérdés, hol lehet megkapni Gordon könyvét? a nem piskóta cimüt?
Szia!
Az én kedvenceim a Ramsay, a konyha ördöge, meg a Fickó F-el. A Pokol konyhájából még csak 1-2 részt láttam, de természetesen az is tetszik 😀
Nigellát én is nagyon szeretem. A mézes semifreddo recept, ami fentvan a blogomon, az is tőle van. Érdemes kipróbálni 🙂
A könyvet én az alexandrában vettem, most ugyan nem láttam, de 3 másik szakácskönyvét igen. Érdemes megnézni a neten, biztos van még nekik. Ja! Meg ajánlom a bookline-t, ott is szokott lenni.
Épp egyik nap olvastam egy gasztroblogot, azt hiszem a húsos fazékot, de nem bizti. Ott volt egy olyan bejegyzés, ami arról szólt, hogy voltak Ramsay egyik éttermében. Azt hiszem a Maze-ban. Irigylem őket 🙂
nemtudja valaki hogy tudom megnézni neten kersztül a Fickó F-elt mert nincs tv paprikám és nemtudom mért nincs rá előfizetésem pedig 100 csatornám van de a Tv paprika pont nincs köztük ha v-ki tudna segíteni megköszönném
Ezt sajna nem tudom, de ha valaki tudja, akkor engem is érdekel 🙂
Van egy oldal: http://letoltesek34.5mp.eu/web.php?a=letoltesek34&o=xl5gOIc19H
Itt le tudsz tölteni pár részt a konyha ördöge sorozatból. Azt hiszem ez amerikában játszódik.
Köszönöm ezt el is mentem de tényleg nemtud senki semmit a Fickó F-el című műsorral kapcsolatban segíteni neeee még egy részt sem láttam és meghalok hogy láthassam angolul nézem és alig értek v.mit aki tud kérem segytsen elég nehéz így érteni ha tud v.ki v.mit kérem írjon köszönöm
Egyelőre ennyit találtam, de ha esetleg megtudok valamit, akkor szólok. Vagy ha más tud valamit, akkor szólhat, mert engem is érdekelne 🙂
Az nagyon jó lenne pár részt találtam a F -Word című sorozat magyarhangos verzióból a yourvideon de sajnos nem indul az össze jó lenne még találni mert a receptjei egyedülállóak és isteniek:)
Körülnéztem még pár helyen, de sajna egyelőre semmi 😦
Én a receptjeitől nem fosom le a bokám, de tény, hogy van neki pár nagyon jó. Főleg a fickó f-el-ben, amikor be is mutatja az elkészítését.
Énis egy nagy rajongoja vagyok Gordonak és a hobim a fözés
Ezzel vagyunk így egy páran itt 🙂
Üdv a blogomon 🙂