Ez az egyszerűsített változat. A tisztességes neve: fűszeres, sajtos, tejfölös rakott makaróni. Amit persze mindig spagettiből csinálok 😛 Mindegy, a lényeg, hogy baromi fini. Az eredeti recepthez képest én már változtattam rajta pár dolgot, de elhihetitek, hogy kellett is. Na akkor nézzük ezt a finomságot részletesebben is.
Kezdjük szépen a szokásossal, vagyis a hozzávalókkal. Ez egy elég emberes adag, inkább családi 😀
Szóval:
1 csomag spagetti(vagy makaróni)
1 jó evőkanálnyi margarin
4 tojás(külön a sárgája és a fehérje)
2 dl tejföl
4 főtt tojás
20-30 dkg gépsonka
delikát, fehérbors, currypor, grill fűszer keverék(tudom, furi az összeállítás, de ettől lesz finom 🙂 )
kb. 20 dkg reszelt trapista sajt
margarin és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
A tésztát megfőzzük sós, olajos vízben. Ha ez megvan, akkor leszűrjük és félrerakjuk kicsit. Közben megfőzhetjük a négy tojást. Jó keményre. Majd vékonyan karikázzuk fel. A legjobb, ha van tojásszeletelőnk, úgy a legegyszerűbb. A gépsonkát vágjuk kockákra, a sajtot pedig reszeljük le. Ezennel az előkészítés nagy részével már meg is vagyunk. Vékonyan margarinozzuk ki a tepsit, vagy jénait, vagy amiben sütjük a cuccot, majd szórjuk meg annyi zsemlemorzsával, hogy mindenhol befedje. Válasszuk szét a 4 tojást. A fehérjét verjük kemény habbá(hmm..tetszik nekem ez a kemény dolog :D). A sárgájához tegyük hozzá a margarint, a tejfölt és a fűszereket. Nos… ez utóbbiakkal ne spóruljuk. A lényeg, hogy burítsuk meg rendesen, akkor jó, ha a szósz megkóstolva jó sós és fűszeres. Sütés közben úgyis kisül belőle egy csomó íz, úgyhogy ne féljünk tőle. Szóval ha a fűszerek is bennevannak, akkor a legegyszerűbb, ha robotgéppel gyorsan összekeverjük. Ha kész, akkor az előzőleg felvert tojásfehérjét is óvatosan hozzákeverhetjük. Most már jöhet a tészta. A szószt rá is zuttyinthatjuk és jól keverjük össze. A tészta felét tegyük a tepsibe és osszuk szét egyenletesen. Erre szépen rátalicskázhatjuk a sonkát és a tojást. Tehetünk bele kolbászt is. Én azért nem szoktam, mert a belőle kisülő zsír néha túlságosan is elnehezíti a kész kaját. De aki szereti, az csak nyugodtan. Szóval megvan a “töltelék”, jöhet a tészta másik fele. A tetejét megszórjuk fincsi reszelt sajttal és kész is. Dobhatjuk is a középmeleg sütőbe. Hogy meddig? Fingom sincs 😛 Én úgy szoktam mérni az időt ennél a kajánál, hogy amikor a sajt már teljesen megolvadt és elkezd pirulni, na akkor jó^^”
Amikor kész, akkor a felvágással várjunk egy kicsit, mert könnyen szétesik. Másnap már sokkal könnyebb lesz szeletelni 🙂
Na ennyi voltam mára, puszi mindenkinek.
Ja! Csináltam még mentás eperhabot is, majd azt is leírom külön postba, csak hogy elmondhassam, milyen sok cikkem van már és milyen sűrűn írok 😛
És itt a kép:
Kipróbálom ma ezt, finomnak hangzik/látszik.
Jól hangzik a mentás eperhab is. Bár én eperturmixot és eperlekvárt főztem mostanában.
Jujj tök jó ^__^
Kolléganőmék is megcsinálták hétvégén. Azt mondta fini lett, csak kicsit száraz volt, mert túlsütötték. Én ha beleteszem a tésztát a tepsibe, akkor úgy szoktam, hogy a sok szósz ne menjen mind bele, csak a végén, még a sajt előtt rálocsolok pár kanálnyit, nehogy kiszáradjon. A felvágással vigyázni kell, melegen hajlamos szétesni, de másnap már jó lesz:)
A mentás hab is jó lett, bár azt mondták menta nélkül finibb lett volna^^
Na majd azt is leírom.
Jah! Afűszerekkel ne fukarkodj 🙂 És a curry tényleg nagyon jó bele^^ Sőt most még egy kis kurkuma is került bele…szép sárga is lett a szósz 😀
Hú, ez is jól hangzik…jó sok kemény dolog van benne:P:P
Esélyes lehet megcsinálásra is:D majd ha nem csak magamnak főzök:P
Csináljátok meg Mártival egy csajbuli keretében 😀