Már régóta megvan ez a recept, de még eddig nem adtam neki nevet. Ez is csak úgy hirtelen jött, de a lényeg benne van 🙂 Amúgy marha egyszerű, csak pár hozzávaló kell meg egy kis kevergetés. Ennek az ételnek az alapját azt hiszem a Tescoban láttam először. Kikkoman szójaszószt lehetett kóstolni amit ilyen zöldséges rizsre lehetett tenni. Innen jött az alap, amit én még egy picit tovább fejlesztetem.
Akkor nézzük, hogy mire is lesz szükségünk. Nem nagyon tudok mennyiséget írni, sokminden csak úgy találomra megy, de azért megpróbálok számszerűsíteni mindent.
kb. 25 dkg darált hús(én sertést használtam)
1 konzerv vegyes ázsiai zöldség(van benne bébikukorica, szójacsíra, bambuszrügy és vízigesztenye)
1 zscskós rizs, vagy kb. annyi sima rizs…de a zacsissal könnyebb bánni
olívaolaj
kínai ötfűszer keverék
szójaszósz
A wokban felforrósÍtjuk az olajat és a darált húst megsütjük benne. Amikor nagyjából már átsült hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldségkeveréket és addig sütjük, amíg a husi teljesen meg nem sül. Én kicsit soknak tarom az 1 egész konzervnyi zöldséget, így mire arra kerül a sor, hogy beletegyem a wokba, egy részét már megeszem^^”” Amúgy ez kb. egy 1 személyes adag. Mármint nekem 😀 Szóval megsütögetem a husit és a zöldséget, megszórom a kínai ötfűszer keverékkel, majd hozzáteszem a főtt rizst. Bőven elég 1 főzőtasakos. Én ilyenre mindig, meg amúgy is UncleBens rizst használok(kivéve a japán ételekhez). Ez sosem ég le, szépek maradnak a szemek és szép pergős a rizs. Szóval beleteszem, és jól összekeverem. Ezután már csak ízesíteni kell és kész is van. Ehhez pedig szójaszósz kell. Ebből is és az ötfűszerből is annyit tegyünk bele, amennyit akarunk. De vigyázzunk, mert a szójaszósszal el tudjuk sózni. Szóval ha beízesítettük a saját ízlésünknek megfelelően, akkor keverjük össze jó alaposan, 1-2 percig pirítsuk még és már ehetjük is.
Baromi egyszerű, fincsi, és bár nem egy kifejezetten dekoratív étel, de ez ne vegye el senki kedvét 🙂
Kihűlten is ehető?
Vagy melegen jobb?
Szerintem mindkettő. Legalábbis én elég lassan eszek és amit melegen kezdek, az is hideg lesz a végére 😀
Ha marad másnapra, akkor általában megmelegítem, de nem létszükséglet 🙂
Mostanában az egyetemen töltöm a főétkezést, ahol nem akad mikró a közelemben, így szeretem a hidegen fogyasztható ételeket 🙂
Értem-értem. Próbáld ki, aztán el tudod dönteni, hogy hidegen is ízlik-e(meg melegen^^”””) 🙂