Az idei első bejegyzésem egy nagyon finom leves lesz. Az eredeti receptet Chili&Vanilia oldalán találtam. Érdemes őt rendszeresen látogatni és a könyvét is beszerezni, én is nagyon hajlok felé 🙂
Kicsit nyomott vagyok még, nem aludtam ki magam. Na majd beiktatok egy délutáni kis sziesztát^^
Jómúltkor amikor a piacon jártam, megakadt a szemem ezeken a csodás élénk narancssárga tökökön. Én imádom a sült sütőtököt, gondoltam veszek egyet. Aztán közben ráakadtam erre a receptre, és megszületett az elhatározás, hogy nekem ezt ki kell próbálni. Úgyis régóta szerettem már volna. Igazi téli csemege.
Nem sokat változtattam a mennyiségeken, ide már az én verziómat írom le.
Hozzávalók:
jó 1 kg sütőtök(úgy az igazán szép, ha minél narancssárgább a húsa)
1 alma
1 nagyobb burgonya
1 közepes hagyma
1 narancs
méz
2 húsleveskocka
5 dkg vaj
2 dl tejszín
friss kakukkfű
só
bors
szerecsendió
1,2 l víz
A legjobb, ha a tököt megsütjük előtte sütőben, vagy mikróban. Ahogy Chili&Vanilia is írta, így sokkal édesebb lesz, és jobban érződik majd az íze. Ez a főzésnél valahogy elveszik. Azt, hogy meddig, azt nem tudom. Amíg puha nem lesz. Sütőben legalább 1,5 óra, mikróban gyorsabb. A burgonyát és az almát vágjuk fel nagyjából egyforma kockákra, majd félretehetjük. Ha van friss kakukkfüvünk, az még jobb. Ezt mossuk meg, majd azokat az icipici rohadék kis leveleket csipkedjük le róla. Nekem van kint a kertben, úgyhogy ez nem gond. Inkább az, hogy nekem borzasztóan aprók a levelei és sokat kell belőle szednem. A legegyszerűbb, ha visszafelé lehúzzuk a szemét kis leveleket. Persze ilyenkor azonnal elszakad szára, csak hogy nekem rossz legyen -___- Ha megszenvedtünk ezzel és egy jó evőkanálnyi levelet összebugásztunk, akkor az apróra vágott hagymával és a vajjal együtt egy nagyobb lábosban szépen elkezdjük pirítani. Amikor a hagyma már puha és üveges, ráteszünk 2-3 evőkanálnyi mézet és még így is sütögetjük egy percig. Közben a 2 húsleveskockából és a vízből levest csinálunk. Vagy ha maradt a vasárnapi húslevesből, az még jobb. Szóval felöntjük a levessel, beletesszük az almát és a burgonyát, majd közepes lángon, lefedve puhára főzzük őket. Közben csavarjuk ki a narancs levét. Egy jó 1 dl szokott lenni belőle, bár attól függ mekkora a narancs és milyen lédús. Ha megsült a tök és megpuhult a levesben minden, akkor kaparjuk ki a tök belsejét, tegyük a levesbe. Botmixerrel, vagy turmixal, vagy ahogy én, mindkettővel krémesre pürésítjük, majd ezután következnek az ízesítők. Keverjük bele a főzőtejszínt, majd fűszerezzük sóval, borssal, reszelt szerecsendióval és a narancslével. Hogy mennyivel, azt az egyéni ízlés majd megmondja. Én nem szoktam semmivel sem spórolni. Miután benne van minden, a botmixerrel szoktam átkeverni, így biztosan egynemű lesz a leves és teljesen elkeveredik benne az összes fűszer. Egy kicsit hűlhet még a leves, mert így jobban kijönnek az ízek. Ha tálaljuk, szórjuk meg tökmaggal, amit ha akarunk, meg is piríthatunk, és ha van esetleg tökmagolajunk, abból is csepegtethetünk rá egy pár cseppet. Sajtos pirítóssal szoktam tálalni. Vagyis karikákra vágott kiflivel, amit bőven megszórok reszelt trapista sajttal, jól lenyomkodom, majd beküldöm a sütőbe , ahol ropogósra és szép aranysárgára sütöm.
Jó étvágyat hozzá!
Jah! Meg sütöttem karácsonyra egy raklapnyi mézeskalácsot^^
Ha valakit érdekel a recept, akkor azt is leírom.
Öhm…a díszítés nem az erősségem^^””
Finomnak néz ki, de sajna levespróbálkozásaim mindig szerencsétlenül sülnek el 😦
Ohh…emiatt ne aggódj. Semmi ördöngősség nincs benne. Még nekem is sikerült…elsőre 😀 A recept ami alapján csináltam, szóról szóra követhető 🙂
Hihi, én is nemrég próbáltam ki a sütőtökkrémlevest, csak picit más ízesítéssel (gyömbérrel, és újhagymával, baconnal tettem pikánssá az édes ízt).
Nagyon szép a tálalásod 🙂
Jöttem a levest megkóstálni!! Isteni finom lehet, már viszem is a receptet és feltétlen elkészítem a héten. A blogba majd megtekintheted(már ha sikerül:)))))
Gyere csak gyere, szívesen adom 🙂
Biztos sikerül, várom majd a bejegyzést 🙂