Már régóta szemezek ezzel a desszerttel. Amikor megláttam a receptet a No salty-n, rögtön ki is nyomtattam, és eltettem a “majd ezt is kipróbálom” receptek közé. Aztán ott is maradt. Azóta már több blogban is láttam, és egyre csak érett bennem a dolog, hogy oké-oké, meg fogom csinálni. Aztán TücsökBogár konyhájában újra ráakadtam, és annyira megtetszett a képen, hogy az elhatározás megérett. Hát ez lett belőle:
Finom, nem túl hivalkodó ízű, nem túl édes, nagyon jó állagú. Olyan, mint egy szilárdabb pudingtorta. Pont ezért nagyon jól megy hozzá mindenféle lekvár. Én sütőtök lekvárral ettem. Imádom 😀 A család többi része simán is megette. Amúgy nagyon érdekes egy süti…majdnem olyan állaga van nyersen, mint egy liter tejnek, nem gondoltam volna, hogy ebből a lötyiből, valami szilárd lesz, és mégis, nagyon jópofa 🙂
Hozzávalók:
1 liter tej, nálam 3,5 %-os zsírtartalmú
3 tojás
20 dkg liszt
10 dkg cukor
pici só
2-3 evőkanál házi vaníliás cukor(vagy zacsis, ha nincs ilyen)
1-2 evőkanál házi vaníliakivonat (ezeket így készítheted)
A recept tök egyszerű. Keverjünk össze mindent és kész 😀 Azért kicsit hosszabban is…Először a száraz hozzávalókat keverjük össze, így mindenhova jut minden. Ezután jöhet a vanília kivonat, és a 3 tojás. Ezeket is keverjük jól el a lisztes cuccal, közben már mehet bele egy pici tej is. A tejet fokozatosan keverjük hozzá, így el tudjuk kerülni, hogy csomós legyen a tészta. Mire az összes tejet beleöntjük, már kezd érni a gondolat, hogy hogy lesz ebből szilárd halmazállapot, de ne aggódjunk, az lesz 🙂 Öntsük át a masszát egy tepsibe, vagy tortaformába. Én az új 28 centis tefal formámba öntöttem, szóval nem vajaztam ki meg semmi, mégis simán ki tudtam szedni belőle 🙂 Tegyük a cuccot a 250 fokra előmelegített sütőbe és süssük készre. Nekem ez úgy fél-3/4 óra volt. Tulajdonképpen tök mindegy meddig sütjük, addíg kell, amíg már nem lesz lágy. Ezt tűpróbával könnyen tesztelhetjük. Ha megpirul a teteje, az már jó. Ha felhólyagosodik, attól nem kell megijedni, a sütőből kivéve majd visszaáll az eredeti formájára. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd porcukorral, vagy lekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat!
Tejes pitéhez bocis szalvéta dukál 😀
Szia!
Látom hétvégén egysrófra járt az agyunk. 🙂
Igaz, én más verzióban készítettem, de mi is nagyon szeretjük.
http://kispadlasszoba.blogspot.com/2010/11/turos-vanilias-tejlepeny-karamellizalt.html
Igen, ezt néztem is a gasztro-n 🙂 Először csak simán akartam kipróbálni, de a te verziód is igen tetszetős 🙂
Nagyon guszta!! Szívesen befalnám ezt a szeletkét azzal a fincsi lekvárral. :))
Máris küldöm 🙂
Naon guszta.. tényleg hihetetlen, hogy a tejből ilyen jó kis süti lesz.. vajon a 1.5%-os löttyből is lesz ilyen, vagy keressek valamelyik piacon igazi!!! tejet? 🙂
Szerintem megpróbálhatod abból is. Én is boltban vettem ezt a zsírosabb tejet. Persze igazi tejjel biztos finibb 🙂
Ez tényleg nagyon guszta, és leírva nem tűnik nehéznek!:) Kipróbálásra való!
Egyáltalán nem nehéz, sőt… És garantálom, hogy nagyon finom 🙂
Akkor nekifutok! Lehet letesztelem az ovisaimon is!:)
Egy kis lekvárral szerintem falni fogják 😀
Én abból indulok ki, hogy nálunk se szüleim, se tesóm nem szokta megenni az általam készített ételeket, de ebből mindenki evett 🙂
Nagyon élvezhetőnek néz ki 😀 És milyen szép a háttered :p
Csak nem ismerős valahonnan?